Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Інформація про роботу спеціалістів відділу економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради

Дата: 07.11.2023 08:44
Кількість переглядів: 216

Фото без опису

 Упродовж ІІІ кварталу спеціалісти відділу економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради приймали участь у різних заходах, семінарах та тренінгах у рамках співпраці Іршавської громади в проєктах: USAID «ГОВЕРЛА», «Угода Мерів – Схід», МОМ «Людський вимір», «U-LEAD з Європою», UNDP Ukraine/ПРООН в Україні, NDI.

За результатами ІІ етапу ми виграли грант у розмірі 444 тисячі гривень на встановлення 7 зупинок громадського транспорту в проєкті «Людський вимір: ефективне управління за допомогою даних та залучення громад», який втілюється «Міжнародною організацією з міграції» IOM Ukraine в партнерстві із «Західноукраїнським ресурсним центром» та фінансується Посольством Канади. На І етапі проєкту наша громада отримала ноутбук та 8 планшетів.

Спеціалісти відділу разом з представниками територіальних громад краю та членами громадських організацій, які подали свої ідеї для формування «Каталогу проєктних ініціатив», взяли участь у 4-денному семінарі-тренінгу «Розвиток потенціалу ІГС, ОМС в менеджменті, проєктному управлінні та грантовій діяльності», який проходив у м. Мукачево за підтримки UNDP Ukraine/ПРООН в Україні. В результаті плідної праці громада отримала 2 потужних планшети та можливість  фінансування поданих проєктів.

Прийняли участь у медіа-марафоні «Рівність у політиці та інклюзивне відновлення», який відбувся в м.Київ за ініціативи Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Уряду Сполучених Штатів Америки через Бюро з питань демократії, прав людини та трудових відносин (DRL) в рамках проекту «Моделі участі в українській відбудові», Швеції та Міністерства закордонних справ у справах співдружності та розвитку Великої Британії (FCDO).

Також пріоритетним напрямком відділу є розробка стратегічних документів для громади. Ми здобули перемогу у конкурсі на розробку Місцевого енергетичного плану та Місцевої стратегії з екологічної безпеки та адаптації до змін клімату до 2030 року що проводився ГО Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» в рамках проекту «Організація співпраці малих міст України, громадянського суспільства та експертного середовища у питаннях енергобезпеки» та проекту «SOMBRILLA».

Згідно графіку продовжуємо напрацьовувати Стратегію розвитку Іршавської міської територіальної громади до 2027 року за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» відбулися засідання робочої групи, завершено розробку проєкту Профілю громади. Оголошено про початок збору проєктних ідей до Плану реалізації Стратегії. За результатами, зібрано та опрацьовано 124 ідеї проєктів місцевого розвитку, проаналізовано та викладено кожне подане технічне завдання, всю інформацію зведено в єдиний цілісний концептуальний документ. Збалансовано підійшли до формування Плану заходів з реалізації стратегії, опираючись, насамперед, на детально розрахований прогноз місцевого бюджету та наявні можливості залучення коштів обласних, державних програм та проєктів міжнародної технічної допомоги. Наразі стратегічні документи проходять стратегічну екологічну оцінку (СЕО). Під час здійснення СЕО, необхідно оцінити ймовірні наслідки від реалізації заходів Стратегії на: території та об'єкти природно-заповідного фонду, їх охоронні зони, території й об'єкти, що мають особливу екологічну, наукову і естетичну цінність.

Відвідали семінар «Стратегічне планування в територіальних громадах: подолання викликів та розробка якісних документів» для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» який відбувся у м. Львові. Іван Васильцюн, заступник голови Іршавської міської ради, презентував нашу «Програму сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків Іршавської ТГ».

 На зустрічі з представницею USAID «ГОВЕРЛА» надано звіт щодо стану та використання отриманої матеріально-технічної допомоги.

Спеціалісти відділу взяли участь у фокус-груповому дослідженні Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» в межах проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Іршавська МТГ разом з Великобичківською СТГ  обрані в якості пілотних громад Закарпатської області для навчань з аудиту безпеки. Представники відділу взяли участь у першому тренінгу «Створення безпечного простору у громаді: Методика проведення аудитів безпеки», який відбувся у м.Мукачево. Проєкт реалізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека»: відповідь на виклики воєнного часу» який виконується Українським Жіночим Фондом у партнерстві з ГО «Ла Страда – Україна», Асоціацією жінок-юристок України «Юрфем», Інформаційно-консультаційним жіночим центром, Українською фундацією громадського здоров’я та Центром «Жіночі перспективи» за сприяння Офісу Віце прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та Апарату Урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Працівники відділу економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради активно займаються пошуком партнерів для реалізації різних проектів у галузі розвитку інфраструктури, сприяння громад та стійкості середовища. Для досягнення цієї мети шукаємо партнера для спільного проєкту в рамках програми транскордонного співробітництва Interreg VI-A NEXT Венгрія-Словаччина-Румунія-Україна.

Також спеціалісти відділу взяли участь:

- у вебінарах та тренінгах у рамках співпраці з партнерами та донорами;

- у навчальному курсі Основи готовності до майбутнього від спільної ініціативи ЄС та ПРООН «Мери за економічне зростання» (M4EG) компаніями Arup, Climate-KIC, TalTech та Програмою розвитку ООН.

Подано проєкти:

  • 2 на МОМ «Протидія торгівлі людьми»;
  • 3 на ULEAD з Європою «Кроки для спеціалістів. Формування та затвердження місцевого бюджету 2024»;
  • 3 на ПРООН «Розвиток потенціалу ІГС, ОМС в менеджменті, проєктному управлінні та грантовій діяльності»;
  • 7 на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Секретаріат Енергетичного Співтовариства задля збору потреб у забезпеченні та розвитку енергетичної спроможності територіальних громад;
  • 6 інвестиційних пропозицій для Хустської районної військової адміністрації з метою формування сприятливого міжнародного інвестиційного клімату та створення умов для ефективної спільної роботи підприємств і організацій з іноземними інвесторами;
  • 1 заявку на участь у конкурсі бізнес-планів (стартапів) для підприємців-початківців в Департамент економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОДА.
  • заявку для участі у Проєкті “Бюджетна партисипація від А до Я”. Метою проєкту є сприяння формуванню у громадах інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах.
  • проєкт “Нове будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям  Ільницького ЗЗСО І-ІІІ ст. Іршавської міської ради Закарпатської області за адресою: в с. Ільниця, вул. Центральна”»  відповідно до “Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об`єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери культурної спадщини житлово-комунального господарства, інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення.”

         З метою забезпечення участі власників квартир у будинках ОСББ щодо впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних житлових будинків, розроблено та затверджено “Програму термомодернізації багатоквартирного житлового фонду ОСББ Іршавської міської територіальної громади на 2023-2024 роки».

      Спеціалістами відділу економічного розвитку та інвестицій міської ради проводиться постійний  моніторинг:

- споживання енергоносіїв бюджетними установами Іршавської міської територіальної громади;

- щотижневий моніторинг діяльності сільгосп товаровиробників щодо прогнозованих площ посіву озимих культур під урожай 2024 року;

-  моніторинг діяльності роботи промислових підприємств нашої громади, зокрема таких показників як обсяг реалізованої промислової продукції та наданих послуг, середня заробітна плата та чисельність працівників;

- моніторинг дотримання законодавства у сфері державної регуляторної політики виконавчих органів Іршавської міської ради.

       З метою формування сприятливого міжнародного інвестиційного клімату та створення умов для ефективної спільної роботи з іноземними інвесторами спеціалістами відділу розроблено та подано інвестиційні пропозицій для потенційного залучення капіталу та їхньої подальшої реалізації на території Іршавської громади, а саме:

«Створення бальнеологічно-лікувальної оздоровниці в с. В. Розтока  на базі місцевої термальної мінеральної води»;

«Вільні земельні ділянки для  будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій в с. Ільниця»;

«Вільна земельна ділянка для сонячної фотовольтанічної електростанції в с. Лоза»;

«Створення кінотеатру у м. Іршава».

      Також подано матеріали «Пропозиції найважливіших будов до інвестиційного розділу Програми соціально-економічного розвитку Іршавської міської територіальної громади на 2024 рік» до проекту Програми соціально-економічного розвитку Закарпатської області на 2024 рік.

       На постійній основі проводиться робота по консультуванню суб'єктів господарювання нашої громади щодо можливостей залучення додаткового фінансування для розвитку власної справи як з державних так із міжнародних джерел, допомога в заповненні грантової заявки для участі у Конкурсі, допомога у реєстрації у Державному аграрному реєстрі. Через веб-сайт та офіційну ФБ-сторінку громади мешканцям, підприємцям, фермерським господарствам постійно висвітлюється актуальна інформація щодо підтримки бізнесу в умовах воєнного часу – про урядові програми та міжнародні ініціативи, зокрема можливість отримання пільгових кредитів, безповоротних грантів.

       Відділ економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради працює над розглядом та вирішенням питань, які надійшли у формі листів від різних організацій та установ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь