Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Чи можна вакцинуватись від раку?

Дата: 21.02.2024 10:49
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

До 25% випадків раку викликають віруси гепатитів і папіломи людини.

Чому так? Бо ці віруси не викликають хворобу одразу, довго залишаються непоміченими. Віруси папіломи та гепатитів В та С можуть спонукати уражені клітини надмірно ділитися, що веде до розвитку пухлини. Уберегтися від онкогенних вірусів і раку допоможуть вакцинація, бар’єрна контрацепція та користування іншими засобами індивідуального захисту. Розповідаємо детальніше.

Гепатит — це запалення печінки переважно через вірусну інфекцію. 96% всіх смертей через вірусні гепатити спричинені вірусами гепатиту В та С. Вони ж є головними причинами раку печінки. Цей тип раку посідає третє місце за смертністю серед онкозахворювань.

Проти вірусу гепатиту В є дієва вакцина. Нею українська система охорони здоров’я з 2001 року забезпечує всіх новонароджених та дітей. Повний курс вакцинації складає три дози. Їх роблять з інтервалом 0-1-6 місяців. Якщо ж в дитинстві ви не отримали вакцинації від ВГВ - вакцинуватись можна у будь якому віці.

Вакцини від гепатиту С наразі у світі не існує. Всім людям варто щороку робити експрес-тест для виявлення маркерів вірусних гепатитів. У випадку підтвердження позитивного результату лікар призначить лікування.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) надзвичайно поширений – його є понад 100 типів, і декілька з них викликають рак шийки матки, пеніса, ануса, гортані, язика і губ. Це передусім типи 16 та 18. Проти основних онкогенних типів ВПЛ існує вакцина. Наразі від ВПЛ вакциновані 21% жінок в усьому світі.

Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В та бажано – від найпоширеніших типів вірусу папіломи людини. За можливості – вакцинуйтеся й самі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь