Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Обговорення муніципальних символів міста Іршави

Дата: 05.01.2024 18:37
Кількість переглядів: 536

Відповідно статті 22 «Символіка територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей», пункту 49 частини 1 статті 26 «Виключна компетенція сільських, селищних, міських рад» та 59 «Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місто Іршава у своєму праві мати власну символіку послуговується гербом, що є родовим гербом Ілошваїв, які володіли цим поселенням з XIV до ХІХ століття. Відомо, що у ХІХ столітті Іршава мала лише свою печатку, відмінну від родового герба династії Ілошваїв (відповідно до листа від Українського геральдичного товариства №136/23 від 14.12.2023 року (додається). Будь-якого офіційного документу – рішення сесії Іршавської міської ради чи її виконкому, прийнятого про затвердження герба міста Іршави, не знайдено (є лист-відповідь  архівного відділу Хустського району Закарпатської області).

З огляду на вищезазначене, з метою утвердження місцевого самоврядування, збереження історичної спадщини, враховуючи важливе значення символіки у процесі нацiонального відродження та реалізації права міста Іршави Закарпатської області мати власну символіку, розглянувши подані проєкти символіки (герба і прапора) Українським геральдичним товариством, постійна комісія міської ради з питань розвитку освіти, культури, науки, молодіжної політики, охорони здоров’я, національних меншин, духовності і спорту, з питань дотримання законності і правопорядку, регламенту, депутатської етики виносить на обговорення жителів міста Іршави два варіанти муніципальних символів.

Варіант 1

                    

Фото без опису                            Фото без опису

 

Герб м. Іршава: щит розтятий, у срібному лівому полі два зелені дерева – листяне і хвойне, у синьому лівому полі – дві золоті риби, одна над одною, у червоній главі – срібний міст між золотими берегами.

Прапор м. Іршава: квадратне полотнище, на верхній червоній третині – білий міст між жовтими берегами, нижня частина розділена вертикально на два рівновеликі поля, на білому від древка два зелені дерева – листяне і хвойне, на синьому з вільного краю – дві жовті риби, повернуті до древка, одна над одною.

Варіант 2

Фото без опису                            Фото без опису

Герб м. Іршава: щит розтятий, у синьому лівому полі – дві золоті риби, одна над одною, у срібному правому полі два зелені дерева – листяне і хвойне, у червоній главі – срібний міст.

Прапор м. Іршава: квадратне полотнище, на верхній червоній третині – білий міст, нижня частина розділена вертикально на два рівновеликі поля, на синьому від древка – дві жовті риби, повернуті до древка, одна над одною, на білому з вільного краю два зелені дерева – листяне і хвойне.

Зелене (або срібне) поле і два срібні (або зелені) дерева символізують розташування міста серед гір та підкреслюють природні багатства, розташування на межі хвойних і листяних лісів.

Дві золоті риби вказують на рибальство як один із місцевих промислів у давнину, оскільки на сільській печатці Іршави з ХІХ ст. маємо зображення чоловіка з трьома рибинами; також дві риби є у гербі Березького комітату (жупи),  до складу якого належала Іршава. Крім того дві риби та два дерева є у гербі родини Ілошваїв, які були власниками села. Дві риби можуть символізувати дві річки – Іршавку і Синявку, які протікають через Іршаву. Срібний міст означає місцеву архітектурну пам’ятку – міст через річку Іршавку. Червоне поле ілюструє одну з легенд про походження назви річки і поселення від іржавого забарвлення води в річці.

Герб, згідно з правилами сучасного українського місцевого герботворення, вписано у декоративний картуш та увінчаний срібною міською короною, що свідчить про статус міста. Герб можна використовувати як з картушем, так і без нього.

Прапор має нормативну квадратну форму й повністю відповідає вексилологічним вимогам та історичній традиції. Прапор може застосовуватися з додатковим горизонтальним кріпленням як хоругва (скажімо – у приміщенні).

Висловити свою думку можна, заповнивши форму:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfgFC82n8KtEbXgIVkzu19LXgxHQ94c21RzjSBiYFEfV9xE_g/viewform


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь