Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Страшніше від вогню тільки вода, бо обидва однаково нещадно знищують все на своєму шляху.

Дата: 17.09.2023 12:11
Кількість переглядів: 240

Фото без опису

Це не просто людина і не просто професія, адже їх графік 24/7 і режим повної готовності щохвилини на все життя, їх ім’я – рятівник і саме вони мають справу як з вогнем, так і з водою. Поспілкувавшись із рятівниками особисто, розумієш, що це їх покликання, вони часто не просто виходять чергувати, вони живуть роботою, це їх хобі, їх пристрасть. За останній рік у порівнянні з попереднім майже 50% викликів на території нашої громади зменшилося і це безумовно успіх. Для цього ведеться активна інформаційна робота з громадянами від найменших груп дошкільного віку, школами,  так і з свідомими громадянами. До слова, всього пожеж - 74, хибних викликів – 10, спалювання сухої трави – 23, ДТП – 4, надзвичайні ситуації – 2.

З нагоди відзначення Дня рятівника, враховуючи що за вікном війна та наші рятівники повинні бути завжди на готовності, а відповідно святкують цього року скромно, та все ж Іршавський міський голова Віктор Симканинець завітав до частини з привітаннями та грамотами особисто.

Фото без опису

Ми вирішили поспілкуватися з начальником нашої 15-ї ДПРЧ м.Іршава 3 ДПРЗ ГУДСНС у Закарпатській області Іваном Михайловичем Дрогобецьким та розпитати у формі інтерв’ю про тонкощі їх нелегкої служби, робочі будні та мрії чергового рятівника.

  • Розкажіть будь ласка про ваш бойовий колектив, ви є його невід’ємною частиною, ви знаєте його зсередини, робочі будні рятівників, настрої і, водночас, розкажіть як це бути рятівником, коли доба чергування закінчується і ви повертаєтесь додому?
  • Наш штат підрозділу налічує 40 рятівників, є керівний склад це начальник та заступник, вони працюють без вихідних. Також є особовий склад, так званий черговий змінний, який гасить пожежі та складається зазвичай із восьми чоловік. Після чергування рятівники мають вихідні дні, але якщо вони потрібні, то оперативно приступають до роботи і мають бути готові у будь-який момент незалежно це вдень чи вночі. Якщо ситуація того потребує, рятівник відкладає сімейні чи особисті турботи і йде на роботу.
  • Які мрії рятівників?
  • Поменше роботи та побільше заробітної оплати. - сміється Іван Михайлович. Насправді, хочеться щоб у всіх все було добре, не було проблем у першу чергу у хлопців вдома. Щоб всі вони приходили з дому без лишніх переживань, у хорошому настрої, щоб їх особисті хвилювання не впливали на них на роботі. Хочеться хорошого матеріально-технічного забезпечення для нашої чергової частини. Фото без опису
  • Розкажіть будь ласка, за час Вашої практики з яким видом пожеж команді іршавських пожежників найчастіше потрібно боротися?
  • На жаль, дуже часто горять будинки, це проста побутова неуважність або несправність електроприладів, але найчастіше в практиці пожежі виникають у результаті  спалювання сухої трави та сміття. Людина часто думає що добре оцінює кінцевий результат, але варто лише подмухати вітру і ми отримуємо виклик. Найгірше те, що після гасіння пожежі особливо у полях ми знаходимо безліч мертвих, обгорілих птахів, фазанів до прикладу, з тварин найчастіше зайців. Щодо цього ведеться активна інформаційна робота, але часто у народі побутує думка «дідо так робив, а чому я не можу» і це нерозуміння масштабів, яких може осягнути на початку маленький вогник - дійсно велика біда.
  • Фото без опису
  • Розкажіть про моменти виїзду для ліквідації пожежі.
  • Тут можна говорити водночас коротко і довго. Хлопці звикли до режиму, жодна хвилина під час чергування недаремна, у них немає моментів, коли вони просто сидять, тому як тільки поступає виклик тієї ж хвилини ми готові. Інша справа дібратися до місця пожежі. Зараз актуально згадати що ми проводимо операцію «Маячок» - це практика їзди на міських дорогах з проблисковими службовими сигналами поліцейських та пожежної авто. Часто під час реальної ситуації потрібно вичікувати проїжджі авто, як би дивно це не звучало, а це значно затримує час приїзду пожежної машини до місця події. Ще один момент це важкодоступні місця через необрізані дерева, тому з цим особливо у віддалених селах потрібно працювати.
  • Фото без опису
  • Ви зовсім молодий начальник великої команди рятівників. Два роки це небагато, але все ж свіжим керівним оком ви маєте спостерігати зміни на краще або ж на гірше, особливо, що стосується забезпечення пожежної частини спорядженням.
  • - Минулий рік наша частина перейшла повністю на дерев’яне опалення завдяки коштам виділеним міською радою, ми замінили систему опалення. Додатково встановили тепло вентилятори у приміщенні гаражу. Зараз кошти виділені для заміни воріт, додатково перекрили дах будівлі площею 300 м кв., також закупили пожежно-технічне обладнання, наприклад: гайки до пожежних рукавів, ранцеві оприскувачі для гасіння лісових пожеж. Було подаровано машину Lindau 1980 р. переобладнано в пожежну у 1989 році, і хочеться відмітити технології тих років набагато перевищують якістю сучасних авто за це велищезна вдячність.

Шановні рятівники, прийміть ще раз вітання з нагоди професійного свята. Нехай, як сказав ваш керівник, у вас зменшується й далі кількість викликів і зростає зарплата. Хай чергові дні будуть спокійними, а в позачергові дні нехай вас з роботи не турбують. Злагодженості у колективі, дружності, порозуміння, а ще міцного вам всім здоров’я та щастя у особистому житті.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь