Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Діяльність служби у справах дітей Іршавської міської ради станом на 31.07.2023 р.

Дата: 31.07.2023 10:58
Кількість переглядів: 226

           Фото без опису

Служба у справах дітей Іршавської міської ради є структурним підрозділом Іршавської міської ради, на який покладається здійснення функцій соціального захисту, в тому числі функції опіки, піклування та усиновлення, профілактики правопорушень серед дітей і підлітків та діє на правах відділу.

Служба у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про охорону дитинства», Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 905 «Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», Постановою Кабінету Міністрів від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», іншими законодавчими актами щодо здійснення соціального захисту осіб, які не досягли 18-ти річного віку.
           Питання опіки та піклування, усиновлення, захисту житлових та майнових прав дітей розглядаються на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Іршавської міської ради, утвореній рішенням виконавчого комітету Іршавської міської ради від 15.03.2022 № 72.
           Основними завданнями служби є:
реалізація в територіальній громаді державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень;
розроблення і здійснення заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей та здійснення контролю за виконанням цих заходів; координація зусиль місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших державних і правоохоронних органів, дотичних до питань дитинства, підприємств, установ та організацій усіх  форм власності у вирішенні питань соціального захисту дітей та  організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності; забезпечення пріоритету форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із влаштуванням їх на виховання у сім’ї опікунів, піклувальників, усиновлення, у прийомні сім’ї, дитячий будинок сімейного типу; здійснення соціального супроводу та надання соціальних послуг кризовим сім’ям, сім’ям опікунів, піклувальників, дитячим будинкам сімейного типу; ведення державної статистики щодо дітей; ведення обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених, влаштованих до прийомних сімей, дитячого будинку сімейного типу.

Профілактична робота Служби з дітьми,
які опинились у складних життєвих обставинах

Основними напрямками, по яких працює ССД щодо виконання завдань, покладених на неї, є: здійснення соціального захисту дітей щодо забезпечення їх законних прав та інтересів на належне виховання у сім’ї батьками (особами, що їх замінюють – опікунами, піклувальниками), це профілактична робота з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, де основним напрямком роботи служби у справах дітей є своєчасне виявлення таких сімей та проведення з ними відповідної  профілактичної роботи, досягнення неухильного зниження рівня соціального сирітства.
           З метою організації належного ведення державної статистики щодо дітей та додержання конфіденційності інформації, в Службі створена єдина інформаційно-аналітична система «Діти» на електронних носіях та обліково-статистичні картки (ОСКД) на кожну дитину на паперових носіях, доступ до яких мають працівники Служби, згідно відповідного наказу.
          З усіма дітьми, схильними до девіантної поведінки, які перебувають на обліку, Службою проводиться індивідуальна виховно-профілактична та роз’яснювально-попереджувальна робота, спрямована на соціальну адаптацію дітей, оздоровлення обставин у їх сім’ях та недопущення повторних правопорушень та інших проявів асоціальної поведінки. На обліку служби перебуває 11 сімей, в якмх виховується 30 дітей, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Проведення профілактичних рейдів

З метою подолання дитячої безпритульності, бездоглядності та профілактики правопорушень однією із ефективних форм роботи залишається проведення спільних загальнорайонних відпрацювань-рейдів «Діти вулиці», “Парк”, “Вулиця”; “Побут”, які проводяться спільно із Іршавським відділенням поліції (м. Іршава) Хустського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області
             Поряд з цим, у ході рейдів проводяться обстеження житлово-побутових умов та умов виховання дітей в неблагополучних сім’ях, а батьки таких сімей  попереджаються про відповідальність за невиконання ними своїх батьківських обов’язків.  Проятогом відповідного періоду 2023 року проведено 92 рейдів-відпрацювань, з них 79 рейдів «Побут», обстежено 121 сім»ю.

Робота Служби  щодо забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

         Станом на 31.07. 2023 рік на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 42  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування із них:
перебуває під опікою (піклуванням) в сім’ях громадян – 30 дітей;
виховуються в дитячих будинках сімейного типу та в прийомних сім’ях – 5 дітей.                                                                                                                   В територіальній громаді створено та функціонують 3 прийомні сім’ї, в яких виховуються 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

          Відповідно до напрямків роботи та основних функцій Комісії з питань захисту прав дитини, Службою розробляються індивідуальні плани соціального захисту всіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку у службі у справах дітей.

Захист житлових та майнових прав дітей

            З метою забезпечення захисту житлових та майнових  прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та забезпечення їх житлом, коли при набутті статусу діти та їх батьки не мали власного житла, відповідно до ст.33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», ст. 46 Житлового кодексу України, Службою проводиться робота щодо постановки дітей згадуваної категорії на квартирний облік. 
 

Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Пріоритетним напрямком в роботі Служби є реалізація права дітей на сімейне виховання, насамперед біологічними батьками, передача під опіку та на піклування в сім’ї опікунів та піклувальників, або на усиновлення громадянами України. На обліку служби перебувають 4 подружні пари та одна особа, як кандидати в усиновлювачі.
Протягом 2023 року усиновлено 1 дитину. Всього дітей, яких усиновлено та проживають на території Іршавської ТГ – 27.

Профілактика негативних явищ у підлітковому та молодіжному середовищі

         Одним із важливих напрямків діяльності Служби сьогодні є профілактика негативних явищ у молодіжному та підлітковому середовищі. Особлива увага приділяється дітям та молоді, схильним до асоціальної поведінки, неповнолітнім, які перебувають на обліку в кримінальній міліції, а також неповнолітнім, які засуджені умовно та неповнолітнім, які звільнилися з місць позбавлення волі, безпритульним та бездоглядним дітям.
          Службою у справах дітей створені банки даних на всі соціально-незахищені категорії дітей та ведеться постійна профілактична робота.  Особлива увага приділяється роботі з педагогічно-неспроможними сім`ями та дітьми, які схильні до правопорушень (створений банк даних таких категорій, складаються акти обстеження житлових умов проживання, проводяться індивідуальні бесіди, діти залучаються до гурткової та позакласної роботи). До роботи з дітьми та їх батьками залучаються служба у справах дітей та правоохоронні органи. Також проводяться  профілактичні, виховні заходи щодо попередження насильства над неповнолітніми та захисту їх прав.                                                                                                   Значна робота служби у справах дітей проводиться на виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», щодо попередження та запобігання психологічного, фізичного, економічного, сексуального насильства у сім’ї по відношенню до неповнолітніх дітей.

Робота зі зверненнями громадян

Виконуючи основні завдання, покладені на службу у справах дітей, щодо здійснення соціального захисту, опіки, піклування та усиновлення, попередження бездоглядності, безпритульності та правопорушень серед осіб, які не досягли 18-ти річного віку, відповідно до Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», «Про попередження насильства у сім’ї»,  служба у справах дітей міської ради проводить роботу щодо реалізації вимог Закону України «Про звернення громадян».   Служба у справах дітей надає адміністративні послуги мешканцям Іршавської ТГ.
      Робота Служби систематично висвітлюється на сайті Іршавської міської ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь