Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Ідентифікація тварин

Дата: 28.06.2023 11:28
Кількість переглядів: 176

Фото без описуВажливим викликом сьогодення є забезпечення безпечності харчових продуктів для населення, епізоотичного благополуччя, розширення міжнародних ринків збуту, дотриманням вимог законодавства. Одним з методів вирішення даних викликів є забезпечення дієвих механізмів простежуваності, від лану до столу. В тваринництві це забезпечує – ідентифікація, яка є обов’язковою для господарств всіх форм власності.

Ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин є ефективним засобом виявлення, локалізації, контролю і ліквідації хвороб тварин, занесених на територію України, попередження обігу тварин, які захворіли або щодо яких є підозра на захворювання, оптимізації запровадження планів ветеринарного контролю, попередження (профілактики), лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб, одержання оперативної і надійної інформації про поголів’я сільськогосподарських тварин щодо статі, віку, породи та його місця перебування, контролю за переміщенням тварин,за санітарним станом виробництва, якістю і походженням продукції тваринництва, та інше.

Відповідно до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» обов’язково проводиться ідентифікація усіх сільськогосподарських тварини, які утримуються у господарствах власників. Дія цього Закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять їх продаж, забій, утилізацію, надають послуги штучного осіменіння та організовують виставки тварин.

Відповідно до нормативно-правових актів з ідентифікації та реєстрації тварин кожна тварина, що народилася в господарстві, повинна бути ідентифікована двома бирками єдиного зразка не пізніше семи днів від моменту її народження, але у будь-якому разі до вибуття з господарства. Ідентифікація племінних свиней відбувається не пізніше 60 днів від моменту народження тварини, але раніше, ніж вона залишить господарство. Товарні свині ідентифікуються при вибутті з господарства. Коні – протягом року після народження, але раніше, ніж тварина залишить господарство.Бирка – це вушний знак встановленого зразка з нанесеним ідентифікаційним номером, що є знаком суворого обліку, та використовується виключно для ідентифікації визначеного виду тварин.

Для того, щоб проідентифікувати та зареєструвати тварину, потрібно звернутися до найближчої лікарні ветеринарної медицини за місцем утримання тварини з ідентифікаційним кодом та паспортом громадянина України для фізичних осіб і філію ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» - для юридичних осіб.

Процес ідентифікації і реєстрації тварин включає в себе:

прикріплення вушних бирок з нанесеним на них ідентифікаційним номером;

заповнення реєстраційного документа;

проведення реєстрації тварин в Єдиному державному реєстрі тварин;

оформлення та видача ідентифікаційного документа на тварину.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» юридичні та особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:

подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин (переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин), ідентифікувати усіх тварин у господарстві;

вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, усіх переміщень тварин між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин;

зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення її з господарства;

здійснювати переміщення тварин з ідентифікаційними документами;

подавати дані до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, про усі переміщення тварин, надходження нових тварин у господарство, а забій, утилізацію, падіж тварин протягом 5 робочих днів з дати таких дій або подій;

проводити забій, утилізацію лише ідентифікованих та зареєстрованих тварин.

Процедура ідентифікації тварин дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, участь у виставці, дотримуватись встановлених законом вимог тощо. До того ж за порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Тож будьмо відповідальні та бережім здоров’я наших тварин.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь