Воєнний стан в Україні вніс свої корективи, проте українки, які готуються стати мамами, навіть під час воєнного стану мають право на отримання державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, а також декретну відпустку.

Під час виходу у декретну відпустку жінки мають право на отримання декретних виплат, що є одноразовим платежем, та сума яких залежить від того, де працювала майбутня мама.
Отже, допомога по вагітності та пологах виплачується попри воєнний стан, евакуацію працівниці, неможливість формування роботодавцем заяви та навіть у разі виходу у декрет після призупинення дії трудового договору на час війни.
Відповідно до Закону України від 15.03.2022 № 2136 в умовах воєнного часу роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками. У такому випадку право на оплату лікарняних втрачається, оскільки відсутній факт втрати заробітку через хворобу або травму. 
Однак навіть у період воєнного стану і під час призупинення дії договору роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, а також не може звільнити її під час такої відпустки. 
Куди ж звертатись жінкам?
   Жінки із числа військовослужбовців ЗСУ, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби звертаються за призначенням та виплатою допомоги за місцем основної служби.
 Усі інші жінки звертаються до органів соціального захисту населення за місцем проживання.

Орієнтовний перелік документів для оформлення допомоги:
1.    Заява про призначення допомоги (слід вказати паспортні дані, ІПН; якщо бажаєте виплату допомоги отримувати на банківський рахунок, потрібно вказати IBAN та реквізити банку);
2.    Паспорт (для предʼявлення);
3.    Інформація про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії “Вагітність та пологи”;
4.    Довідка:
    з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається, або
    довідка ліквідаційної комісії про те, що жінка звільнена з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації, або

    довідка з центру зайнятості про те, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;

Якщо у Вас залишились питання правового характеру, відповіді на них ви можете отримати зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД : 0 800 213 103. Отримати вторинну правову допомогу (складення процесуальних документів, представництво інтересів у суді, захист) Ви можете звернувшись до Іршавського бюро правової допомоги Мукачівського МЦ з надання вторинної правової допомоги (м. Іршава, пров. Шевченка, 3).