Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

У захисті від гендерного та сексуального насильства у питаннях правового характеру допоможе БПД

Дата: 17.05.2023 14:14
Кількість переглядів: 166

Війна завжди пов’язана з різними формами насильства, і особливо з такими як сексуальне та гендерне насильство.


Одна з характерних рис сексуального насильства полягає у тому, що воно залишається «невидимим» злочином, оскільки почуття провини або сорому, страх, загроза безпеці, великі відстані та небезпечна дорога до лікарні, поліції, можуть завадити жертві звернутися за допомогою.
Сексуальне насильство у ситуації збройного конфлікту – це не просто кримінальний злочин, це порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини. Так, стаття 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року забороняє зазіхання на честь жінок та гарантує захист від зґвалтування, примушування до проституції чи будь-якої іншої форми посягання на їхню моральність.
Чинним законодавством нашої країни за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості передбачена кримінальна відповідальність та покарання у вигляді позбавлення волі.
Так, статтею 153 Кримінального кодексу України передбачено, що вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство) карається позбавленням волі на строк до п’яти років.
Сексуальне насильство, вчинене повторно або особою, яка раніше вчинила будь-яке із кримінальних правопорушень, а саме зґвалтування, примушування до вступу в статевий зв’язок, вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, або вчинення таких діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, або щодо особи у зв’язку з виконанням цією особою службового, професійного або громадського обов’язку, або щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності, – карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
В умовах ведення воєнних дій постраждалим від сексуального насильства складно виконувати будь-які рекомендації, але якщо є хоч якась можливість необхідно звернутися за медичною допомогою та до представників поліції.
Отримати допомогу жертвам сексуального насильства можна, звернувшись до:
•    органів поліції – за номером 102;
•    органів прокуратури;
•    установ системи безоплатної правової допомоги – 0 800-213-103;
•    військової адміністрації за місцем вчинення злочину або за місцем перебування.

Якщо у Вас залишились питання правового характеру, відповіді на них ви можете отримати зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД : 0 800 213 103. Отримати вторинну правову допомогу (складення процесуальних документів, представництво інтересів у суді, захист) Ви можете звернувшись до Іршавського бюро правової допомоги Мукачівського МЦ з надання вторинної правової допомоги (м. Іршава, пров. Шевченка, 3).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь