ПРОГНОЗ появи  шкідників на  самшиті  ( бузпанку)   .

У Хустському районі  зафіксовано початок пошкоджень самшиту гусеницями небезпечного шкідника – самшитової вогнівки.

 При виявленні шкідника слід провести захисні обприскування.

Як відомо, гусениці самшитової вогнівки дуже шкодочинні – за 4 години вони спроможні знищити кущ самшиту середніх розмірів. Тому проведення боротьби зі шкідником потребує оперативності.

Ознаками заселення кущів гусеницями вогнівки є наявність павутини, на листках рослини з’являються скупчення шкурок від личинок, екскременти, на гілках, листках, найчастіше у скупченнях павутини наявна велика кількість гусениць. Продукти життєдіяльності гусениць нерідко наявні на землі під кущами.

 Для успішної боротьби з вогнівкою важливо вчасно розпочати обприскування навесні проти гусениць першого покоління шкідника.

Для боротьби зі самшитовою вогнівкою ефективними засобами є інсектициди на основі діючих речовин та їх сумішей: піриміфос-метил, лямбда-цигалотрин, хлорантраніліпрол, хлорантраніліпрол+лямбда-цигалотрин, лямбда-цигалотрин+тіаметоксам у рекомендованих нормах внесення.

Обробляти кущі слід ретельно, також і з внутрішнього боку, оскільки гусениці сховані у гущі листків, павутині. При проведенні обробітків у населених пунктах необхідно дотримуватись вимог «Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСанПіН 8.81.2.001-98).

Зокрема, забороняється  застосовувати  пестициди  для  захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних  майданчиків,  підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку. Для  обробки  індивідуальних  садів і городів у межі населеного пункту дозволяється застосування  тих  пестицидів,  які дозволені  для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до   використання в Україні».

Провідний спеціаліст  відділу  прогнозування,  фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків                     Л.Штефаньо