Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Про роботу КЗ "Публічна бібліотека" за жовтень-листопад 2022 р.

Дата: 22.11.2022 10:56
Кількість переглядів: 435

У  КЗ «Публічна бібліотека» функціонують 2 центральні  бібліотеки та 15 бібліотек-філій у сільській місцевості. На сьогодні із 17 бібліотек діють 11 - центральна бібліотека, бібліотека для дітей, Дубрівка, Івашковиця, Ільниця-1, Ільниця-2, Климовиця, Лоза, Осій, В.Розтока, Ч.Потік.   Бібліотечним обслуговуванням охоплено  42,0 % населення громади.  Кількість користувачів становить більше 10тис.. Бібліотечний фонд  нараховує 136309 прим. 

Щорічна видача книг становить понад 142 тис. документів. Відвідування - 60572. 8 бібліотек забезпечені персональними комп»ютерами.  Доступ до Інтернету має центральна бібліотека, Ільницька бібліотека-філія та Чорнопотіцька бібліотека-філія. Центральна бібліотека та бібліотеки-філії мають сторінки у соцмережах.

Щодня наші бібліотеки відвідує певна кількість дітей і молоді,  людей з особливими потребами, людей з різною освітою та інтелектом, професійним і суспільним статусом, різними національними культурами, станом здоров’я і настрою і т. п.

Цього року  відвідування бібліотек  обмежено у зв’язку з уведенням воєного стану. Але бібліотеки не припинили своєї діяльності, працюють щодня, спілкуються із своїми користувачами і через соціальні мережі.

З метою забезпечення рівних прав на доступ до бібліотечних послуг в бібліотеці забезпечено безкоштовне надання основних бібліотечних послуг, в т.ч.: запис до бібліотеки, відвідування бібліотеки та участь у масових заходах і клубах при бібліотеці, користування бібліотечним фондом і комп»ютерами, доступ до Інтернету, копіювання текстів, замовлення товарів, квитків, оплата комунальних послуг через Інтернет (самостійно або консультація бібліотекаря), сканування, ксерокопіювання.

Частину часу бібліотечні працівники витратили на перевірку бібліотечного фонду. Здійснено 9 перевірок бібліотечного фонду, відібрано для вилучення 37317 тис. примірників книг. Повністю очищено фонди у бібліотеках - філіях сіл Дубрівка, Івашковиця, Ільниця-1, Ільниця-2, Климовиця, Лоза, Осій, В.Розтока, Ч.Потік та   підготовлено 9 актів на списання. Питання формування інформаційних ресурсів було і залишається досить проблемним. Ми, як і майже більшість бібліотек, потерпаємо від браку коштів на придбання нової української літератури . Трохи допомагають забезпеченню запитів користувачів державні та регіональні програми поповнення фондів, обмінні фонди інших бібліотек, Український інститут книги та дарунки місцевих авторів і друзів бібліотеки.

Центральна бібліотека КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради надала приміщення (читальна зала бібліотеки для дітей) для проведення волонтерами Червоного Хреста м.Іршава занять з дітками, які мають можливість отримати психосоціальну підтримку. Під час занять з елементами творчості, рекреаційних заходів діти мають можливість знизити рівень стресу, налагодити спілкування з однолітками. Команда волонтерів Іршавської РО ТЧХУ і надалі продовжуватиме працювати з дітками по проекту-підготовка та реагування на ескалацію конфлікту в Україні. Діти мають змогу брати участь у заняттях з елементами творчості, гратися в рухливі ігри, читати, дивитись мультики та грати в комп"ютерні ігри. Малюкам подобається спілкуватись та гратися між собою. А ми, працівники бібліотеки, раді такому партнерству та завжди готові в усьому допомогти

"Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра! Під таким гаслом працівниками бібліотеки-філії та клубу села Климовиця було організовано та проведено майстер-клас з виготовлення вітальної листівки нашим захисникам.

13 жовтня до Дня Захисника України, що відзначається в Україні 14 жовтня, працівниками центральної бібліотеки представлена книжкова виставка "Повертайся живим солдате". Не випадково свято українського козацтва співпадає з Днем Захисника України. На книжковій виставці експонувались матеріали про подвиги воїнів-захисників, які і сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи кордони від ворогів. Також, представлена література з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді, популяризації героїзму військового подвигу, вшанування мужності та героїзму захисників та захисниць України.  Також організовано та проведено майстер-клас з виготовлення вітальної листівки нашим захисникам.

14 жовтня відзначаємо День захисника та захисниць України, всіх, хто захищав і продовжує це робити. Спільно з працівником клубу у Осійській бібліотеці-філії було проведено годину спілкування "Герої живуть серед нас". Бібліотекарем оформлено тематичну поличку "Шляхом козацької слави". В цей день Україна вшановувала своїх оборонців та згадувала загиблих героїв. Це свято - память про синів і дочок, тих, хто віддав своє життя за нашу свободу і незалежність. На могилі  героя Андрія Матіко вшановано його память хвилиною мовчання, покладено квіти та запалено лампадки.

          У Івашковицькій бібліотеці - філії проведено конкурс малюнків з побажаннями для захисників "Ви наші герої, повертайтеся живим з перемогою" вікторину "Козацька кмітливість", а також читали вірші Тетяна Котубей та Анастасія Сідор.

Про нелегку історію попередніх поколінь, які виборювали незалежність Держави, можна почитати у книгах, які були представлені на книжкових виставках в Чорнопотіцькій бібліотеці - філії : "Козацтво у слові писемному" та "Слава воїнам захисникам".

Подарунки люблять всі, особливо, коли вони подаровані з любов'ю! Такою любов'ю поділилася юна користувачка Чорнопотіцької бібліотеки-філії Рашевська Аніта, подарувавши бібліотеці дві книжечки Костомаха Івана "Чарівна зернинка" та Кохана Валентина "Країна неслухняних дітей". Сама Аніта живе на Київщині, та зараз тимчасово проживає у Ч.Потоці.

У центральній бібліотеці КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради пройшла екскурсія для учнів 4 класу Іршавського ліцею. Мета екскурсії полягала у розвитку інтересу дітей до читання, бажання слухати, виховувати бережливого ставлення до книги, а найголовніше - викликати бажання стати активними читачами бібліотеки.

З веселим настроєм та позитивними емоціями маленькі читачі пообіцяли повернутись за новою порцією знань.

          9 листопада Україна відзначає чудове свято - День української писемності та мови. Ільницька бібліотека філія № 2 провела відеокаст "Рідна мова", у Ільницькій бібліотеці-філії №1 оформлено книжкову інформ-виставку "Мова-це серце народу".

8 листопада в Чорнопотіцькій бібліотеці - філії діяла книжкова виставка «Мова –духовний скарб нації».

          Для усіх бажаючих та тих, хто прагне удосконалювати свої знання з рідної мови, Центральна бібліотека КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради презентувала тематичну книжкову виставку "Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата".

          16.11.2022 року, у центральній бібліотеці КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради відбулася творча зустріч із українською харківською письменницею Людмилою Охріменко, яка презентувала свою книжку "Оскар". До речі, за цей роман письменниця отримала спеціальну відзнаку Міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова - 2021" за найкращий роман на воєнну тематику. Авторка розповіла про історію написання роману, про свої емоції під час написання твору, про те, що хотіла донести до нас, своїх читачів. Розповіла пані Людмила також про свої книги: "Муха в окропі на окупованій території", "Волонтерські історії", "Легка поведінка", "Пригоди дорослого Буратіни жіночої статі". Зустріч пройшла в теплій атмосфері, враження - найприємніші, про що свідчили слова вдячності присутніх.

Черговий подарунок центральна бібліотека КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради у вигляді книги "Мукачівський замок "Паланок" отримала від автора книги, наукового співробітника Мукачівського історичного музею, викладача-методиста вищої категорії Цільо Олександра Івановича. У цій книзі коротка інформація про місто Мукачево чотирма мовами, історичні нариси про Мукачівський замок та відомості про найбільш відомих його власників.

 

Начальник КЗ "Публічна бібліотека" міської ради              Майя БОБИК

Фото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь