Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Діяльність служби у справах дітей у сфері пріоритетності права дитини на сімейне виховання

Дата: 14.11.2022 08:58
Кількість переглядів: 1034

Сьогодні  в державі відпрацьована і діє налагоджена система щодо захисту прав та законних інтересів дітей, яка регламентована чинним законодавством України. Основним міжнародним документом, щодо захисту прав дітей в системі міжнародної спільноти є Конвенція ООН про права дитини (1989), яка має обов’язкову силу для держав, які її ратифікували. Першим законом незалежної України була ратифікація цієї Конвенції 1991році. Зазначена Конвенція передбачає в т.ч. створення спеціальних органів, які забезпечують її впровадження та захист прав дітей. 

Дотримуючись ратифікованих міжнародних конвенцій, Україна повинна виконувати зобов’язання щодо поліпшення захисту прав та інтересів дітей, охорони їх здоров’я, забезпечення добробуту. Саме діяльність служб у справах дітей як окремої структури в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування реалізує задекларовані зобов’язання на місцях, працюючи з конкретними дітьми. Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» на органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації покладено функції щодо опіки і піклування, створення передбачених законодавством умов для виховання та влаштування дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо захисту особистих і майнових прав та інтересів дітей тощо. У зв’язку із цим, Цивільним кодексом України визначено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно соціального захисту дітей покладаються на служби у справах дітей як структурні підрозділи органів опіки та піклування. Діюча нормативно-правова база розроблена таким чином,  що служби у справах дітей  фактично є координатором, організатором, процесів забезпечення прав дітей, захисником, представником  прав дитини та  замовником послуг  для вразливих сімей з дітьми та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою дотримання пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу тощо), в Іршавській міській територіальної громади, станом на 01.11.2022 року функціонують  3 прийомні сім'ї, в які влаштовано на виховання та спільне проживання 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування В  20 сім’ях  опікунів та піклувальників Іршавської ТГ виховується 33 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В поточному році 4 дітей набули статусу дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку родичів.  

На обліку служби у справах дітей Іршавської міської ради перебуває три подружні пари громадян та одна особа (пройшли курс підготовки кандидатів в усиновлювачі при Закарпатському ОЦ СССДМ  та  рекомендовані  для  включення  до Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і сім`ї потенційних усиновлювачів), які виявили бажання взяти на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  Проводиться активна робота по підбору дітей до цієї категорії сімей.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь