На початку червня закарпатців поінформували про нововведення: споживачів газу, які мали договори на купівлю природного газу  із компанією ТОВ «Закарпатгаз Збут», з 1 травня, відповідно до розпорядження КМУ №917-р від 22.07.2020, автоматично переведено до «постачальника останньої надії» (ПОН) — газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Це викликало ряд питань, відповіді на які слід шукати не в АТ «Закарпатгаз», а на офіційних ресурсах як попереднього, так і теперішнього постачальників (продавців блакитного палива). Однак, частина запитів стосуються Оператора ГРМ. Зокрема, куди ж тепер передавати показники лічильника газу? Детальні роз’яснення з цього приводу надала комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова.

 «Питання обліку спожитого газу належить до компетенції виключно газорозподільного підприємства. Ми фіксуємо дані, які передають споживачі та маємо штат контролерів, які приходять для контрольної звірки показників лічильників. Це критично важливо, в першу чергу, для самих закарпатців, адже точний облік напряму виражається у сумах, сплачених ними за спожите блакитне паливо. У випадку ж непередачі показників, система розраховує куби, як кажуть у народі, по-середньому. Тобто обсяг спожитого газу автоматично визначається на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період. У такому разі виникає ряд непорозумінь і невдоволення з боку клієнтів», — пояснила Юлія Соколова.

 Передавати показники газу можна через дистанційні онлайн-сервіси: Особистий кабінет на сайті 104.ua, Viber-бот 104.ua, Telegram-месенджер 7104, СМС-повідомлення на номер 7104, контакт-центр за номерами 0312-48-83-04 або 067-01-03-104, адресу електронної пошти contact@zk.104.ua.

Щомісячна передача показників — відповідальність та обов’язок кожного споживача. Робити це слід щомісяця з 1 по 5 число. Детальніше прочитати можна у Кодексі газорозподільних систем, затвердженим Постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015 року.

Станом на сьогодні АТ «Закарпатгаз» розподіляє газ до 276 тисяч помешкань. Компанія входить у групу «Регіональна газова компанія» та є єдиним оператором газорозподільної системи на території Закарпатської області.  У послугу з розподілу входить обслуговування мереж, аварійні та планові ремонти, повірка та ремонт газових лічильників, модернізація мереж та газорегулювального обладнання тощо.