Коловорот подій останніх місяців вніс корективи у життя кожного українця. Ми поступово пережили  всю гаму емоційних станів, спричинених подіями, які беруть свій початок  24 лютого 2022 року. Спочатку це був шок, згодом зявився гнів, а далі всі почали жити в нових реаліях війни. Ні, ми не звикли, бо до такого не можна звикати. Ні, ми не змирилися, бо свобода в нас у крові. Ні, ми не стомилися, бо нас підтримує весь цивілізований світ. Ми почали боротьбу. Кожен на своєму місці, кожен на своєму фронті.

  Закарпаття називають глибоким тилом України, Іршава – глибокий тил глибокого тилу. Зрозуміло, що це лише географія. Іршавська громада активно включилася до спільної роботи задля наближення перемоги над рашистськими окупантами. Хтось прийняв у себе родини зі сходу чи півдня України, хтось плете маскувальні сітки, хтось готує страви та випічки для відправки у зону бойових дій, хтось зібрав необхідні речі та продукти харчування для передачі внутрішньо переселеним особам. У нашій громаді виник справжній волонтерський рух, покликаний допомогти у спільній справі – перемозі над нашим ворогом. Багаторічна тісна співпраця міського голови Віктора Симканинця з громадською організацією «Побажання» та благодійними фондами з Німеччини стала особливо потужною останнім часом. Через ГО «Побажання» отримано майже 60 тонн гуманітарних вантажів. Це - продукти харчування, засоби особистої гігієни, побутова хімія, ковдри, постільна білизна, матраци, побутові речі, посуд, перев’язувальні матеріали, одяг та взуття. До участі в роботі  волонтерів активно долучився благодійний фонд «Братерська допомога і словом і ділом».

Впродовж квітня міський голова Віктор Симканинець відвідав більшість сімей кожного старостинського округу, які прийняли на проживання внутрішньо переміщених осіб. Вони отримали продукти харчування (муку, цукор, макаронні вироби, рис, олію тощо). До свята Великодня кожна родина військового України із числа громади, якого було призвано на військову службу під час мобілізації та знаходиться зараз на передовій, отримала великодні паски та продуктові набори до своїх кошиків. 30 квітня до Іршави завітав голова благодійного фонду «Допомога сиротам, вдовам та інвалідам» Станіслав Когутка. 170 сімей із числа тимчасово переміщених осіб, що мешкають на території Іршавської громади,  отримали подарункові набори, до складу яких входили продукти, солодощі та засоби гігієни. 10 тонн картоплі отримали старости сіл Іршавської громади для передачі своїм тимчасовим мешканцям та заклади освіти, в яких проживають внутрішньо переміщені особи.

Щодня до Іршавської міської ради звертаються громадяни, які потребують допомоги та отримують її.    Спільно з небайдужими іршавчанами, вдалося відправити гуманітарну допомогу на Київщину, Дніпро, Запоріжжя. Перший вантаж (матраци, засоби гігієни, побутову хімію та продукти харчування)  отримали жителі звільненого від рашистів міста Ірпінь. Перевезення двома вантажними мікроавтобусами забезпечили жителі села Заріччя. 

   Допомога мешканцям Бородянки, що на Київщині, надійшла від нашої громади у складі збірного вантажу з Ужгорода.  Релігійна громада «Воскресіння» у місті Мукачево прийняла на проживання 35 осіб з Харкова та Донецька. Для них також передано 1200 кг продуктів харчування.

 Віктор Симканинець разом з депутатом обласної ради Іваном Савком організували дві доставки вантажними автомобілями гуманітарної допомоги з Іршави до міста Дніпро загальною вагою 15 тонн. Волонтери Дніпропетровщини передали частину вантажу для наших воїнів у зону бойових дій на Харківщині та місто Лисичанськ, що на Луганщині. 9 травня перевізник села Заріччя надав вантажний автомобіль–рефрижератор для доставки 15 тонн благодійної допомоги до Запорізької області. Таким чином, мешканці півдня та переселенці з тимчасово окупованого Маріуполя вже отримали речі першої необхідності та продукти харчування  (в т.ч. свіжу капусту із Заріччя) від «Побажання».

Сьогодні, 12 травня, від Іршавської міської ради до міста Чернігів направлено черговий гуманітарний вантаж. Молоді хлопці із Заріччя організували вантажний мікроавтобус, зібрали кошти для заправки автомобіля, знайшли час і бажання та  забезпечили перевезення благодійної допомоги вагою понад 3000 кг. Так працює наш фронт, фронт у глибокому тилу. Маємо багато фото та відеоматеріалу, як люди вантажать, перевозять та отримують нашу допомогу. Проте, з етичних міркувань, не маючи згоди на публікацію, більшість матеріалу ми залишимо для історії. Робота проводиться постійно, про результати  будем повідомляти в наступних публікаціях.

Пропонуємо для перегляду ролик на каналі YouTube, який змонтували наші друзі – волонтери з міста Дніпро: