Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

«Тривожна валіза» (рюкзак) або необхідні речі, які повинні бути у вас на випадок НС

Дата: 12.03.2022 11:59
Кількість переглядів: 1546

Фото без опису

Екстрена або тривожна валіза (рюкзак) - це узагальнена назва базового набору речей, які можуть знадобитися людині за будь-якої екстреної ситуації. «Тривожна валіза», як правило, являє собою укомплектований рюкзак об’ємом від 30 літрів, в якому знаходиться мінімальний набір одягу, предмети гігієни, документи, медикаменти, інструменти і продукти харчування.

Тривожний рюкзак призначений тільки для одного - максимально швидкої евакуації з території надзвичайної ситуації.

У першу чергу потрібно визначитися з самою «валізкою». Для цієї мети краще всього використовувати рюкзак. Уявіть ситуацію, в якій вам доведеться йти пішки, а не їхати на автомобілі. Наприклад, на дорогах може бути затор, і потрібно буде продовжувати евакуацію пішки. Накинули рюкзак і пішли. Укладайте речі так, щоб можна було легко знайти те, що вам потрібно. І звичайно, рюкзак повинен бути якісним.

Для надзвичайних ситуацій, у вас повинен бути напоготові якісний надійний рюкзак з такими речами і продуктами:

1) Копії важливих документів (паспорта, свідоцтва про народження дітей, автомобільних прав, пенсійного посвідчення, правовстановлюючих документів на нерухомість тощо) зробіть заздалегідь і запакуйте у водонепроникну упаковку. Документи укласти потрібно так, щоб їх легко можна було дістати. Бажано покласти з документами фотографії рідних і близьких.

2) Кредитні картки і невеликий запас готівки.

3) Дублікати ключів від будинку та авто.

4) Карта місцевості і доведений до відома всіх членів сім’ї спосіб екстреного зв’язку і місце зустрічі.

5) Пристрої зв’язку і доступу до інформації. Невеликий радіоприймач з можливістю прийому FM діапазону. Приймач дозволить бути в курсі, що відбувається (запасні батарейки для приймача). Можна взяти недорогий мобільний телефон із зарядним пристроєм.

6) Ліхтарик, із запасними батарейками для нього.

7) Компас і годинник. Краще водонепроникні.

 Ніж складний універсальний (до складу якого зазвичай, входять інструменти шило, викрутка, ножиці і багато іншого).

9) Сигнальні засоби (свисток).

10) Рулон широкого скотчу.

11) Шнур синтетичний, діаметр 4-5 мм, довжина - 20 м.

12) Блокнот і олівець.

13) Нитки та голки.

14) Одяг (нижня білизна, шкарпетки, запасні штани, сорочка або кофта, надійне і зручне взуття за сезоном).

15) Гігієнічні засоби (зубна щітка і паста, невеликий шматок мила, рушник, туалетний папір, кілька упаковок сухих хусток, кілька носових хусток, вологі серветки). Жінкам - засоби особистої гігієни.

16) Товари для дітей.

17) Сірники (краще туристичні). Запальничка.

18) Запас їжі на декілька днів. Все, що можна їсти без приготування і що займає мало місця, довго зберігається. Питна вода на перший час.

19) Аптечка першої необхідності, що містить базовий загальноприйнятий набір ліків (та медикаменти у разі хронічних захворювань). Віддайте перевагу тим лікарським засобам, про правила застосування яких ви чітко обізнані.

АПТЕЧКА

«Екстремальна» аптечка не набагато відрізняється від звичайної, але аптечка на випадок форс-мажору не залишає власнику права на помилку. В першу чергу в таку аптечку потрібно покласти все те, що людина застосовує у «звичайному житті» при:

дрібних побутових травмах, у тому числі порізах (стерильні бинти і серветки, вата, перекис водню, спирт, йод, пластир);

алергії (лоратадин чи кларитин);

отруєнні (лоперамід, но-шпа, дротаверин);

застуді (парацетамол, ібупрофен);

травмах очей (сульфацил натрію, альбуцид).

Дуже важлива складова аптечки – індивідуальні медикаменти для кожного члена сім’ї. Кожен знає свої хвороби і, відповідно, бере для них ліки. Покладіть в тривожний рюкзачок запасну пару окулярів, якщо ви їх носите.

Важливе правило при складанні аптечки: беріть тільки ті медикаменти та прилади, якими ви зможете скористатися. Не потрібно купувати ліки в ампулах, хоч вони і більш ефективні, якщо ви не вмієте робити уколи, ставити крапельниці.

На випадок екстремальної ситуації неодмінно мають бути ліки від вогнепальних поранень – антибіотики, знеболююче та кровоспинне. З вогнепальним пораненням потрібно їхати до лікаря. Якщо такої можливості немає – то людина, в основному, помирає з двох причин: від пошкоджень внутрішніх органів – легень і кишок, або через сильну кровотечу. Ось з останнім можна боротися самостійно. Традиційний метод зупинки крові – тиснуча пов’язка, все необхідне для якої має бути в базовій аптечці. Але якщо при пораненні зачеплені великі судини, то зупинити кров дуже складно, і тоді вам знадобиться спеціальний кровоспинний порошок – Гемостоп або західні препарати Quick Clot і Celox. Засоби для зупинки крові, мабуть, найважливіші для людини з вогнепальним пораненням, тому що до 60% постраждалих помирають протягом години саме від крововтрати.

На другому місці з важливості при пораненні – знеболююче, оскільки людині дуже складно перенести больовий шок. Звичайних знеболюючих – таких як парацетамол, панадол, ефералган – при вогнепальному пораненні може бути недостатньо. Застосовується солпадеїн або дексалгін. Необхідні декілька упаковок на одну людину. Бажано – дексалгін в ампулах на випадок серйозного поранення (5 ампул та шприці).

Антибіотики актуальні при будь-якій хворобі, коли підвищується температура одночасно з виділенням гною, блювотою, проносом, набряком і т.д. При вогнепальному пораненні, травмі з відкритою раною, антибіотики приймаються у кожному випадку, коли немає можливості швидко доїхати до лікаря. Є два антибіотики на всі випадки життя – це амоксиклав або його аналоги і ципрофлоксацин (є в таблетках і в уколах). Якщо вмієте робити уколи – беріть в ампулах, якщо ні – в таблетках, вони досить ефективні. Якщо людина опинилася в екстремальній ситуації, поранена, то можна приймати два антибіотики одночасно або почати з амоксиклаву і якщо протягом двох діб температура не знизиться – підключити ципрофлоксацин. Є ще одне максимально спрощене правило вживання цих ліків: груди і вище – амоксиклав, живіт і нижче – ципрофлоксацин (проти мікробів, що викликають кишкові розлади).

Отруєння – одна з найбільш гострих проблем при надзвичайних ситуаціях через антисанітарію. Тому в аптечку треба покласти дезінфікуючі серветки, гелі, спирт (або горілку) і т.п.

Не завадять в аптечці ентеросорбент (вугілля активоване в таблетках або інший аналог), засоби для очищення та знезараження води (спеціальна трубка-фільтр – Aquamira Frontier Emergency, або таблетки Акватабс).

До аптечки обов’язково слід додати: нетравматичні компактні ножиці, медичні вироби для зупинки кровотеч: еластичний бандаж, кровоспинний бинт, стискаюча пов’язка, рулонні пластирі на тканинній основі, скотч для фіксації, джгут, який можна накласти однією рукою за 10–30 с. аерозоль протиопіковий.

Немає опису світлини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь