«Майже два тижні триває жорстока війна. Війна з росією – країною терористом, яку у світі зневажають та цураються всього, що з нею пов’язане. Загарбник намагається позбавити нас основоположних принципів існування: свободи, ідентичності, переконань» – про це на своїй сторінці в соцмережах заявив Іршавський міський голова Віктор Симканинець.

Станом на 8 березня кількість внутрішніх переселенців на території Іршавської міської територіальної громади, які стали на облік становить 809 осіб: 176 - чоловіків, 347 – жінок, 286 – дітей. Серед останніх й немовлята, які повністю забезпечуються дитячим харчуванням та засобами гігієни. Стежать за ними і наші медики надаючи необхідну допомогу. Також на контролі лікарів евакуйовані, які потребують нагляду та люди з інвалідністю. Працюють з вимушеними переселенцями й психологи.

Ще щонайменше півтисячі переселенців проживає у приватному секторі: в готелях та садибах. 170 осіб розміщено у соціальних установах громади. Готові до поселення й Ільницька гімназія №2, спортивно-гуманітарний ліцей та чотири тамтешні дитсадки, де при потребі можна розмістити евакуйованих.

З перших днів війни міська рада організувала безкоштовне харчування для внутрішніх переселенців. Також обідами забезпечують й місцеві ресторани та кав’ярні: «Прага», «Стас», «Ілошва», «Garden».

На території Іршавської міської територіальної громади розгорнуто 10 пунктів збору гуманітарної допомоги. Найбільше небайдужі жителі приносять продукти харчування, консервацію, подушки, ковдри, спальні мішки, медикаменти, засоби гігієни.

Неабияка допомога війську та вимушеним переселенцям надходить від волонтерів та благодійних організацій з Чехії і Німеччини. Значну кількість корисного вантажу централізовано передано нашим захисникам на передову. Частину відправлено за рахунок волонтерів на потреби 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, у Мукачівську та Виноградівську військову частини. Надіслано допомогу й постраждалому населенню Києва.

Щодо захисних укриттів, то на території громади облаштовано 36 об’єктів захисту. Усі вони промарковані та нанесені на мапи. Також забезпечені усім необхідним, щоб громадяни могли перечекати небезпеку: лавки, речі першої необхідності, аптечки, вогнегасники, питна вода.

Кожні два дні працівники міської ради проводять моніторинг цін на 14 основних «соціально значущих» товарів. На території старостинських округів цим займаються старости. У разі виявлення необґрунтованого завищення вартості просимо звертатися до міської ради. Такі підприємці будуть притягнуті до відповідальності.

Міський голова зазначив: «Усі служби максимально готові, як і акумульовано достатньо ресурсів, щоб забезпечити нормальне функціонування ключових галузей життєдіяльності громади»