Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

82 роки боям за Карпатську Україну

Дата: 15.03.2021 19:00
Кількість переглядів: 876

Фото без опису

82 роки минуло з тих пам’ятних часів, коли було проголошено незалежність Карпатської України. З трибуни першого в історії краю українського парламенту – Сойму, на увесь світ було переконливо заявлено, що на Закарпатті живуть українці, котрі прагнуть будувати власну державу, яка, згодом, за сприятливих умов стане складовою частиною Соборної України.

Проголошення незалежної Карпатської України у 1938-1939-х роках було другою спробою свободолюбивих жителів Срібної Землі в XX столітті жити повноцінним державним життям. Закарпатські українці, очолювані політичною елітою – Августином Волошином, братами Бращайками та Реваями, Августином Штефаном, Степаном Клочураком, Василем Гренджою-Донським активно включилися у державотворчі процеси на невеличкому клаптику української землі, викликавши своєю жертовною працею подив усього світу. Та не довго судилося існувати незалежній державі в Карпатах. 15 березня 1939-го року Карпатська Україна була окупована угорськими військами – дорогу яким до столиці незалежної держави – міста Хуст закрили своїми грудьми напівозброєні січовики, студенти та гімназисти. Сотні їх загинуло на Красному полі, а згодом тисячі були розстріляні та закатовані у тюрмах та концентраційних таборах. Їх смерть не була марною, а пам’ять про них у кожному новому поколінні.

З нагоди відзначення 82-ої річниці Карпатської України,  у присілку Семихатки в Білках, де знаходиться пам'ятник січовикам було вшановано воїнів-захисників Срібної землі. На цьому місці було розстріляно борців за незалежність Карпатської України Василя Галаса, Василя Бровдія, Петра Микитюка і Юрія Петраша (Петрені). 15 березня на цьому історичному місці – відбувся мітинг-реквієм.  Захід розпочався з виконання Гімну України.    Участь у мітингу взяли міський голова Віктор Симканинець, Білківський сільський голова Василь Зейкан, старости сіл, керівники структурних підрозділів та громадськість. Учасники зібрання поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Після чого, вчитель історії Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Вероніка Станко зробила короткий історичний екскурс та розповіла чимало цікавих фактів про один із найважливіших етапів державотворення та проголошення незалежності Карпатської України. На завершення заходу учасники мітингу зробили пам’ятне фото.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь