ЗАЯВА

ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ

 

детального плану території для будівництва та обслуговування будівель торгівлі в м. Іршава, вул.Галана,4. Іршавського району, Закарпатської  області

ЗАМОВНИК CEO:

ІРШАВСЬКА МІСЬКА РАДА ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Юридична адреса: 90100, Закарпатська обл., Іршавська ОТГ, м. Іршава, площа Народна, буд. 2

Електронні адреси: https://gromada.org.ua/mail/9878/    

ВИД ТА ОСНОВНІ ЦІЛІ ДОКУМЕНТА ДЕРЖАВНОГО ПЛАНУВАННЯ, ЙОГО ЗВ’ЯЗОК З ІНШИМИ ДОКУМЕНТ АМН ДЕРЖАВНОГО ПЛАНУВАННЯ.

Детальний план є містобудівною документацією місцевого рівня, яка розробляється з метою визначення планувальної організації і функціонального призначення, просторової композиції і параметрів забудови та ландшафтної організації кварталу, мікрорайону, іншої частини території населеного пункту, призначених для комплексної забудови чи реконструкції, та підлягає стратегічній екологічній оцінці.

Детальний план території розробляється з метою визначення територіального розвитку на проектний період з урахуванням перспектив, обґрунтованих раціональним використанням територіальних та природних ресурсів, а також з метою оптимальної функціональної організації поселення, яка має забезпечувати розвиток та реконструкцію міського поселення, найкращі умови проживання та праці.

Детальний план території розробляється на земельну ділянку для будівництва та обслуговування будівель торгівлі - на основі затвердженої містобудівної документації відповідно до чинного законодавства з використанням матеріалів містобудівного та земельного кадастрів.

Детальний план території загальною площею 0,10 га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі в м. Іршава, вул.Галана,4 . Виноградівського району, Закарпатської області, розроблено

відповідно до Рішення №1985 Іршавської міської ради від 30.09.2020. «Про. надання дозволу на розроблення детального плану території».

ТЕ, ЯКОЮ МІРОЮ ДОКУМЕНТ ДЕРЖАВНОГО ПЛАНУВАННЯ ВИЗНАЧАЄ УМОВИ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІ АБО ОБ’ЄКТІВ, ЩОДО ЯКИХ ЗАКОНОДАВСТВОМ ПЕРЕДБАЧЕНО

 

 

ЗДІЙСНЕННЯ ПРОЦЕДУРИ ОЦІНКИ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ (У ТОМУ ЧИСЛІ ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ, РОЗМІРУ, ПОТУЖНОСТІ АБО РОЗМІЩЕННЯ РЕСУРСІВ).

Територія детального плану знаходиться в межах населеного пункту м. Іршава,  в північній частині. На даний час цільовим призначенням ділянки  є - територія для ведення особистого селянського господарства, проектом передбачається впорядкування даної території та зміна цільового призначення на землі для будівництва і обслуговування будівель торгівлі.

Загальна площа детального плану територій – 0,1000 га.

На основі аналізу містобудівної ситуації та наявної містобудівної документації детальним планом території передбачається:

  • Будівництво будівель торгівлі;
  • розпланування та впорядкування вулично-дорожньої мережі із врахуванням вже сформованої ситуації;
  • узгодити вулично-дорожню мережу та інфраструктуру території кварталу із планувальною структурою генерального плану міста Виноградово;
  • передбачити забезпечення території необхідними мережами та об’єктами інженерної інфраструктури.

На ділянці проектування та на суміжних територіях інженерні мережі представлені:

     - Повітряна лінія електропередачі ЛЕП 0,4 кВт;

- Повітряна лінія електропередачі ЛЕП 10 кВт;

Лінія зв’язку.

Газопостачання

Газопостачання проектованої забудови - передбачається від існуючого газопроводу низького тиску міста згідно технічних умов експлуатаційних служб.

Електропостачання

Електропостачання передбачається від існуючої ЛЕП 0,4 кВ.

Водопостачання

Проектом передбачається водопостачання від водопровідних мереж міста.

Каналізація

Каналізування до індивідуальних очисних споруд типу БІОТАЛ, в подальшому каналізування до каналізаційних мереж міста.

Водовідведення поверхневих вод здійснюється по проїжджих частинах вулиць та проїздів, а частково - по рельєфу в західному напрямку.

 

Об’єкт планованої діяльності не відноситься до видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і не підлягають оцінці впливу на довкілля відповідно до cm. З Закону України «Про оцінку впливу на довкілля.

ЙМОВІРНІ НАСЛІДКИ:

            а)    для довкілля:

В ході здійснення CEO мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації документа державного планування детального плану території в м. Іршава, зокрема, мають бути оцінені наслідки для таких компонентів довкілля:

  • ґрунти;
  • атмосферне повітря;
  • водні ресурси;
  • стан фауни, флори, біорізноманіття, землі (у тому числі вилучення земельних ділянок);
  • кліматичні фактори; у тому числі для здоров’я населення;

Під час здійснення CEO, варто оцінити ймовірні наслідки від об’єктів будівництва, що пропонується відповідно до детального плану території на здоров’я населення.

            б)   для територій з природоохоронним статусом.

Під час здійснення CEO, варто оцінити ймовірні наслідки від об’єктів будівництва, що пропонується відповідно до детального плану території на територій з природоохоронним статусом.

            в)    транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення - відсутні;

ВИПРАВДАНІ АЛЬТЕРНАТИВИ, ЯКІ НЕОБХІДНО РОЗ-ГЛЯНУТИ, У ТОМУ ЧИСЛІ ЯКЩО ДОКУМЕНТ ДЕРЖАВНОГО ПЛАНУВАННЯ НЕ БУДЕ ЗАТВЕРДЖЕНО.

З метою розгляду альтернативних проектних рішень та їх екологічних наслідків під час CEO детальний план території м. Виноградів по вул. Комунальна, б/н, передбачається розглянути «Нульовий сценарій», без впровадження проектних змін.

Альтернатива 1:

«Нульовий сценарій» - тобто опис, прогнозування та оцінка ситуації у випадку незатвердження зазначеного документа державного планування;

 

 

 

 

 

ДОСЛІДЖЕННЯ, ЯКІ НЕОБХІДНО ПРОВЕСТИ, МЕТОДИ І КРИТЕРІЇ , ЩО ВИКОРИСТОВУВАТИМУТЬСЯ ПІД ЧАС СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ.

 

Основною метою прогнозу є оцінка можливої реакції навколишнього, природного середовища на прямий чи опосередкований вплив людини, вирішення задач раціонального природокористування у відповідності з очікуваним станом природного середовища.

Для здійснення стратегічної екологічної оцінки будуть використовуватись логічні і формалізовані методи прогнозування.

Для підготовки звіту CEO передбачається використовувати наступну інформацію:

доповіді про стан довкілля;

статистичну інформацію;

інформація, яка включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проекту ДДП

дані моніторингу стану довкілля;

інша доступна інформація.

ЗАХОДИ, ЯКІ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ РОЗГЛЯНУТИ ДЛЯ ЗАПО-БІГАННЯ, ЗМЕНШЕННЯ ТА ПОМ’ЯКШЕННЯ НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ ВИКОНАННЯ ДОКУМЕНТА ДЕРЖАВНОГО ПЛАНУВАННЯ.

В цілому, розроблений у відповідності до державних будівельних норм, санітарних норм і правил проект містобудівної документації не матиме негативних наслідків.

ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ ЗВІТУ ПРО СТРАТЕГІЧНУ ЕКОЛОГІЧНУ ОЦІНКУ.

Пропонується така структура Звіту із CEO:

  1. зміст та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування;
  2. характеристику стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);
  3. екологічні проблеми, у тому числі ризики впливу на здоров’я населення, які стосуються документа державного планування, зокрема щодо територій з природоохоронним статусом (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);
  4. заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування;
  5. заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;
  1. опис ймовірних транскордонних наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення (за наявності); резюме нетехнічного характеру інформації, передбаченої пунктами 1-6 цієї частини, розраховане на широку аудиторію.

ОРГАН, ДО ЯКОГО ПОДАЮТЬСЯ ЗАУВАЖЕННЯ І ПРОПОЗИЦІЇ, ТА СТРОКИ ЇХ ПОДАННЯ.

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації «Детальний план території земельної ділянок в м. Іршава, вул. Галана, 4, Закарпатської області.» подаються протягом 15 діб, з дня її оприлюднення.

Строк подання зауважень і пропозицій становить 15 днів, тобто до                «22»  січня  2021 року.

 

До Іршавської міської ради за адресою:

90100, Закарпатська обл., м. Іршава, пл.Народна, 2, тел.: - 03144-22642

Електронні адреси:        https://gromada.org.ua/mail/9878/