Сьогодні під головуванням заступника міського голови Олександра Куртинця відбулось засідання штабу протидії поширенню коронавірусу та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території Іршавської ОТГ. Основне питання, яке розглядалось – відкриття дитячих садків та умови їх функціонування. Після конструктивної дискусії, обговоривши всі зауваження одноголосно було підтримано пропозицію щодо відкриття садків 10 серпня.

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Іршавського району Пукман Василь Васильович у своєму виступі наголосив на дотриманні усіх вимог, під час роботи ЗДО, які прописані у Постанові № 25 Головного санітарного лікаря України. Зокрема, не використовувати м’які, хутрові іграшки, килими із довгим ворсом, рушники багаторазового користування, проводити температурний скринінг працівників та дітей, малечу зустрічати вихователям у захисних масках і рукавичках на подвір’ї. Всі садочки повинні бути забезпечені мінімум на 5 днів одноразовими рушниками, рідким милом, дезінфікуючими засобами та ін.

Також про ситуацію із захворюваністю розповів начальник  відділу охорони здоров’я району Сергій Караслай. За його словами офіційні дані свідчать про стабілізацію із захворюваністю на COVID-19, однак по неофіційним даним кількість хворих ще досить велика. Також він зауважив, щоб керівники закладів та вихователі ретельно перевіряли діток під час ранкового прийому і при мінімальній підозрі не приймали їх у садок.

Начальник відділу освіти Іршавської міської ради Любов Сокач повідомила, що практично всі садки готові до прийняття вихованців. Вже закуплено безконтактні термометри, кварцові лампи в кожну групу, в найближчі дні буде розвезено закуплені  засоби особистої гігієни (паперові рушники, рідке мило, маски, рукавички) та дезінфікуючі засоби і ін. Також до кінця тижня всі дитячі садки повинні бути забезпечені продуктами харчування на 5 днів.

Присутніх було проінформовано, що наразі на лікуванні в інфекційному відділенні перебуває 50 пацієнтів. Загалом за офіційною статистикою підтверджених випадків  інфікування у м. Іршава - 41 та у с. Заріччя – 81 – це населені пункти дітки з яких відвідують Іршавські дитсадки.   

Також було висловлено багато  пропозицій та побажань щодо умов функціонування дошкільних закладів. Зокрема було запропоновано першочергово приймати у дитсадки діток тільки працюючих батьків, мотивуючи тим, що їм нема з ким залишити дітей вдома, на перших порах не приймати дітей ясельної групи, а також було запропоновано вимагати від батьків медичні довідки сімейного лікаря про те що дитина здорова. Всі пропозиції було відхилено оскільки вони не відповідають  діючому  законодавству.

Єдине з чим погодились – батьки повинні будуть дати розписку про те що дитина не контактувала з інфікованою на коронавірус особою.

Про те що ситуація в районі залишається складною свідчить той факт, що 3 серпня в Іршавському районі зафіксовано 12 випадків зараження на COVID-19 а 4 серпня – 10 випадків. Отже розслаблятись ще зарано, а чи відвідувати діткам ЗДО чи ні вирішувати тільки батькам.

В свою чергу міський відділ освіти та керівники дитсадків  будуть робити все можливе, щоб убезпечити діток від небезпеки та створити їм максимально зручні та комфортні умови перебування у дошкільному закладі.