Картинки по запросу прохання не спалювати листяТрадиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров'ю та довкіллю. Дим від спалювання сухого листя та трави  розповсюджується по місту, отруюючи повітря. Це концентрована сильнодіюча токсична суміш, яка, досягаючи найглибших ділянок легень, утворює там комбінації осаджених токсичних елементів, що заважають процесу засвоєння кисню в організмі. Окремі продукти згорання листя і особливо пластикових відходів, які потрапляють в купи сміття, є канцерогенними сполуками, що спричиняють розвиток ракових клітин. По-друге, при спалюванні листя та сухої трави на присадибних ділянках, існує дуже велика вірогідність перекидання вогню на інші ділянки, що призводить до загрози лісових пожеж та загорання житлових будинків.

Крім того, спираючись на законодавство України, існує відповідальність за спалювання листя. Згідно ст. 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 9 і 12 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища», ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» забороняється спалювання листя та сухої трави. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За самовільне випалювання рослинності або її залишків законодавство передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян тобто від 170 до 340 гривень і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 грн).

За жовтень місяць відповідальними особами вже складено 5 протоколів про адміністративне порушення на території ОТГ за вищезгадані порушення.