???°???????????? ???? ?·?°?????????? ? ???·?????»?????µ ????????????Проблема з утилізацією відходів одна з головних проблем суспільства. Кожен регіон вирішує це питання по-різному: спалювання, захоронення, переробка, будування заводів, впровадження нових норм та правил. Однак, перший пункт, з якого усюди починалась робота з відходами – сортування сміття, його складування та вивезення. І якщо перше залежить саме від громадян, то всі інші роботи і заходи повинна забезпечити влада на місцях. Створення Іршавської ОТГ дозволило, згідно відповідного рішення сесії міськради, закумулювати кошти в сумі  1,5 млн. грн. для вирішення питання зі збору, сортування і вивезення ТПВ. В перелік заходів включено також  і першочергове придбання спеціальної  техніки для вивезення сміття з автоматичною загрузкою і пресуванням.

         З метою вивчення найуспішніших шляхів з сортування та вивезення ТПВ на території області  нещодавно міськрадою було організовано поїздки в м. Ужгород, Мукачево та Берегово. В поїздці, зокрема, в м. Берегово взяли участь міський голова, заступник Олександр Куртинець, начальник КП «Тепло Місто» Ольга Чедрик, жителі міста – громадські активісти  Дмитро Сак, Іван Глиба.

         В містах, які відвідала  комісія існує декілька видів площадок для зберігання, сортування сміття (відкриті, закриті, підземні), які досить непогано себе зарекомендували. Частково вони розміщені на бетонній основі з огорожею та навісом. Практично до всіх площадок відкритий доступ, експеримент із встановленням замків (електронних, механічних тощо) ніде не прижився. В багатьох місцях  площадки для розміщення сміттєвих баків хоча і облаштовані огорожею та перекриттям, в окремих випадках сміттєві контейнери все рівно встановлюють за огорожею і виглядає це не дуже естетично. Заслуговує на увагу позиція міського голови Берегова, який розповів про так звані «острівки», які у місті поставили для того, щоб не місцеві жителі могли скидати сміття у спеціально відведених місцях. Хоча цей метод спірний, адже місто автоматично бере на себе зобов’язання ( в тому числі і фінансові) по складуванню і вивезенню ТПВ від сільських жителів та жителів міста, які не сплачують за дані послуги. Але все ж треба відмітити, що такі міри призводять до зменшення стихійного викидання сміття у невстановлених місцях, узбіччях тощо. Приємно здивувала  у Берегові також робота комунальників по облаштуванню на перехрестях кругових розв’язок з розміщенням на них клумб, декоративних елементів тощо.

         З метою узагальнення кращих практик поводження з ТПВ відбулася нарада за участі працівників міськради, депутатів та КП «Тепло Місто». Після конструктивної дискусії було прийнято рішення розробити робочий проект типової площадки для розміщення сміттєвих контейнерів, яку, збільшуючи або зменшуючи розміри, можна розмістити в будь-якому районі багатоквартирної забудови. Присутні визначились із типом і розмірами контейнерів для побутового сміття – пластику, скла та ТПВ. Також було погоджено питання придбання спецавтомобіля для вивезення ТПВ з автозавантаженням та пресуванням. На нараді було наголошено, що у випадку виділення містом коштів для придбання спецавтомобіля, сміттєвих контейнерів у необхідній  кількості та облаштування площадок для складування та сортування сміття – ціна для жителів міста за дані послуги не буде збільшуватись від року до трьох за умови відносно стабільної ціни на дизпаливо.

         Також представники міськради та КП «Тепло Місто» виїхали у мікрорайони вул. Шкільна, Шевченка, Набережна для визначення місця можливого розміщення площадок для складування сміття (на фото нижче).

На фото – типовий універсальний пластиковий контейнер, що планується придбати (окремо для пластику і скла із спецкришками і відповідними кольорами – червоний і синій).

               

Орієнтовне місце розміщення площадок для роздільного збору сміття:

- вул. Шевченка буд. № 31 – 33 – 35

- вул. Шевченка буд. № 54 – 56

- вул. Набережна

- вул. Шкільна

Жовтим кольором позначено орієнтовне місце розташування площадок для збору ТПВ. 

Базова площадка для складування ТПВ, на основі якої дано завдання фахівцям для проектування:

Згідно узагальнених пропозицій з даного питання цікаво було б почути думки  жителів згаданих мікрорайонів. Про хід виконання наміченого будемо інформувати іршавчан додатково.