Іршавська міська рада

Закарпатської області

Фітосанітарна безпека: як підготувати картоплю до посадки, щоб мати гарний врожай

Дата: 20.03.2025 10:07
Кількість переглядів: 168

Фото без опису

Картопля – культура, яка вражається безліччю хвороб і шкідників. Тому попередня підготовка бульб до посадки вважається одним з найбільш відповідальних моментів у вирощуванні «другого хліба».

Починати треба з перебирання бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби – уражені сухими або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні. Якщо для посадки використовувати дрібні бульби, то з них виросте мало стебел й урожай буде невеликим. Якщо садити занадто велику, то надземна частина буде розвиватися швидше, ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться, коренева система не зможе забезпечувати харчуванням надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір, поки не підросте коренева система. Тому повноцінні, придатні до посадки бульби потрібно розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 г) і великі (масою 76-90 г). Кращий посадковий матеріал – здорові бульби середніх розмірів. Кожну фракцію треба висаджувати окремо, що забезпечує дружні сходи та однаковий за часом розвиток рослин і проведення своєчасного догляду за посадками.

 Існує багато прийомів підготовки картоплі до посадки: прогрівання, пророщування, озеленення, обробка стимуляторами росту і мінеральними добривами.

Прогрівання бульб – найпростіший спосіб підготовки картоплі. Для цього бульби заносять в тепле приміщення на 7-8 діб, витримують їх при температурі 16-20 °С, а потім їх переміщають в прохолодні приміщення за більш низької температурі 7 - 8°С. При цьому у картоплі, що знаходиться у теплі прискорюється розвиток вічок, в результаті переміщення по них пластичних речовин, а розсіяне світло призводить до їх озеленення. У озеленених бульбах сповільнюється зростання гнильних бактерій і гинуть хвороботворні гриби. Тепловий прогрів бульб проводять за 2-3 дні до посадки бульб. Він полягає в короткочасному впливі на бульби високої температури, що сприяє активізації ростових процесів. Такий прогрів проводять в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 годин піднімається до 35-40°С. Потім приміщення швидко провітрюється, щоб уникнути запарювання бульб.

Передпосадкова обробка картоплі дозволяє знизити витрати на багаторазові обробки інсектицидами і фунгіцидами протягом сезону. Скорочуються трудові витрати: одноразове протравлення бульб вигідніше постійної боротьби за урожай.

Обробка бульб мінеральними добривами та мікроелементами дозволяє вирішити відразу два завдання – створити для бульб додаткове джерело поживних елементів і стимулювати хімічні процеси в бульбі. Для цього у відрі води розчиняють по 1 столовій ложці аміачної селітри і суперфосфату, і в день посадки на годину занурюють в нього бульби або обприскати цим розчином з розрахунку один стакан розчину на 10 кг бульб.  Дуже корисно перед посадкою картоплі обсипати бульби дерев’яним попелом або внести його в грунт під час посадки в кількості по 2 ст. л. під кожну бульбу. Обробка бульб стимуляторами росту прискорює проростання вічок не тільки на верхівці, а й в нижній частині бульби. У таких рослин сходи більш дружні, кущі відрізняються підвищеним числом стебел.

Поверхня бульб картоплі – ідеальне місце для збудників різних захворювань. Для запобігання загибелі паростків і зараження нових бульб використовують такі протруйники: Депозит, МЕ -0,2-,4 кг/т,  Максим 025 ,ТН  0,75 кг/т та інші, відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (далі – Перелік).

Навала колорадського жука або дротяників може звести всі зусилля у вирощуванні картоплі до нуля. Кілька обробок за сезон по листу істотно забруднюють грунт. Кращим виходом із ситуації буде обробка інсектицидними препаратами самих бульб. Відмінно підійдуть Престиж 290, Тн -1 кг/т, Круїзер 350, ТН -0,3 кг/т, Магнум Дуо,КС  1 л/т, Армада, ТН – 1 л/т та інші, відповідно до Переліку. Проти хвороб та шкідників ефективно використовувати препарат Селест Топ, ТН – 0,5-0,7 кг/т та інші.

Основною складовою системи насінництва картоплі є оригінальне і елітне насінництво, оскільки реалізація потенціалу сорту можлива лише на основі високопродуктивного посадкового матеріалу. Це надзвичайно важливо, тому що культура картоплі базується на вегетативному розмноженні і потребує постійного сортооновлення і сортозаміни. Характерною особливістю сучасного інноваційного розвитку насінництва картоплі є виробництво садивного матеріалу нових високопродуктивних сортів, які відзначаються підвищеною адаптивною здатністю в певних ґрунтово - кліматичних та фітосанітарних умовах, а також їм властиві цінні господарські ознаки як основи передумов їхньої комерційної привабливості. Вирощування картоплі майже в усіх регіонах України сприяє створенню й впровадженню в виробництво великої кількості сортів вітчизняної селекції, які належать до різних груп стиглості, напрямів вирощування, а також мають різноманітний адаптивний потенціал до ґрунтово-кліматичних умов нашої країни.

Разом з тим велика кількість сортів, при створенні яких використовують різні методи та вихідні форми, потребує ретельного та багатостороннього вивчення в певному регіоні, оскільки сорт – дешевий і доступний засіб підвищення урожайності. Тобто за таких умов найбільш ефективний шлях рентабельного ведення картоплярства – використання високопродуктивного насіннєвого матеріалу сортів, що мають попит у виробництві в даних ґрунтово-кліматичних умовах. Таким садивним матеріалом є бульби високих репродукцій, отримані при розмноженні еліти, відтвореної на основі клонового добору або оздоровленого матеріалу. Водночас переважна більшість виробників картоплі використовує для посадки несертифікований матеріал багаторічних репродукцій, який значною мірою уражений вірусами, бактеріями і грибами. В першу чергу це пов΄язано з виробництвом недостатньої кількості еліти та практично відсутністю репродукційного насінництва, що гальмує використання нових сортів, які відзначаються високою врожайністю завдяки підвищеній стійкості до фітопатогенів та шкідників картоплі.

Після придбання якісного насіннєвого матеріалу, з метою підтримання його продуктивності, потрібно виконувати комплекс заходів щодо збереження насіннєвої картоплі від швидкого виродження.

Картопля як рослина, що розмножується вегетативно, надзвичайно сильно реагує на умови вирощування, змінюючи залежно від них як урожайність, так і стійкість проти захворювань, насамперед вірусних. Численні досліди з вивчення впливу умов вирощування на насіннєві якості картоплі показали, що сприятливі для рослини агротехнічні та погодні умови позитивно впливають на якість рослини в репродукціях. Водночас різні порушення в агротехніці вирощування та несприятливі ґрунтово-кліматичні умови призводять до зниження продуктивності й інших якостей садівного матеріалу, також посилюють ступінь різних форм виродження.

Для підтримання цінних біологічних властивостей сорту застосовують спеціальні насінницькі заходи:

— відбір кращих рослин за бульбами та паростками, клоновий добір;

— негативний відбір (вибракування хворих рослин);

— проведення сортових і фітопатологічних прочисток;

—лабораторна діагностика прихованої інфекції та ідентифікація хвороби й вибракування хворих рослин;

— ізоляція насаджень насіннєвої картоплі від джерел інфікування (продовольчої картоплі, індивідуальних городів, насаджень овочевих, парників, теплиць, бур’янів), а також від переносників вірусних та інших хвороб;

— вирощування рослин за оптимальних агротехнічних умов, які сприяють формуванню високоврожайних бульб (невисокі дози азотних добрив та посилене калійне живлення рослин, зрошення, вапнування кислих ґрунтів, науково-обґрунтована сівозміна, органічні та сидеральні добрива, позакореневе підживлення мікроелементами, передсадівна яровизація насіннєвих бульб або повітряний обігрів, раннє садіння протруєними бульбами тощо;

— внесення гербіцидів з метою мінімалізації кількості проходів с/г знарядь у насадженнях, і тим самим зменшення травмування рослин і перенесення вірусів картоплі на здорові рослини контактним шляхом;

— запобігання пошкодженню насаджень і бульб хворобами та шкідниками, обприскування насаджень інсектицидами проти попелиць, починаючи від сходів картоплі до десикації бадилля з інтервалом — кожні 8–10 днів;

— раннє видалення бадилля — на початку відмирання бадилля за наявності під кущем не менш як 70–75% бульб насіннєвої фракції (28–60 мм у найбільшому поперечному діаметрі бульби);

— збирання не раніше, ніж за 14 днів після знищення бадилля картоплі.

Довговічність сорту залежить від умов вирощування. Картопля належить до рослин, клітини яких мають низький осмотичний тиск, тому вона нестійка проти змін вологості. Нестача вологи, високі температури повітря пришвидшують виродження картоплі.

Слаута. Ранній сорт столового призначення. Урожайність: 25,0 т/га на 40–45-й день після сходів, 50,0 т/га в кінці вегетації, на поливі 70,0 т/га. Середня маса товарної бульби — 100 г. Кількість бульб у кущі — 14–15 шт. Уміст крохмалю: 15,4%. Смакові якості добрі. Висока посухостійкість. Морфологічні ознаки: бульби округло-овальні, рожеві, м’якуш кремовий. Кущ високий, прямий, середньооблиствений, стебла слабо гіллясті, листки середні, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий. Стійкий до раку картоплі, золотистої цистоутворювальної картопляної нематоди, фітофторозу.

 Рекомендується для вирощування в усіх зонах України.

Кіммерія. Ранній сорт столового призначення. Урожайність: 14,0 т/га на 40–45-й день після сходів, 46,0–49,0 т/га в кінці вегетації. Середня маса товарної бульби — 103 г. Кількість бульб у кущі — 13–14 шт. Уміст крохмалю: 15,1%. Смакові якості високі, сирий і варений м’якуш не темніє. Лежкість добра — 90%. Морфологічні ознаки: бульби продовгувато-овальні, кремові, м’якуш кремовий, вічка середні. Кущ високий, прямий, середньооблиствений, стебла слабо гіллясті, листки середні, темно-зелені, віночок квітки червоно-фіолетовий. Відносно стійкий до звичайного й агресивного патотипу раку, картопляної цистоутворювальної нематоди, вірусних хвороб, кільцевої і мокрої бактеріальної гнилей, чорної ніжки. Висока посухостійкість. Рекомендується для вирощування в усіх зонах України.

Рівєра. Світовий ринок пропонує величезну кількість сортів картоплі. Деякі овочі дивують споживачів своїми смаковими якостями, інші - здатністю рости в різних погодних умовах, а треті - врожайністю. Одним із сортів, який можна назвати досконалим і унікальним, є картопля Рівєра. Це надрання картопля, яка відрізняється від інших великими врожаями і відмінним смаком. Спираючись на відгуки досвідчених картоплярів, можна сказати, що це елітний сорт, здатний рости на всій території країни, за будь-яких погодних умов.Займаючись вирощуванням картоплі і порівнюючи основні показники різних сортів, можна переконатися, що картопля Рів’єра залишається поза конкуренцією. Від висадки клубнів в землю і до збору картоплі проходить не більше 60 днів. Потужна коренева система здатна забезпечити рослину вологою навіть у найбільш посушливих регіонах. 

 Можливий надранній збір продукції, при вегетації сорту під плівковими укриттями. У південних областях можлива повторна посадка клубнів, які встигнуть дати продукцію технічної стиглості в той час, коли прибирається картопля пізніх термінів дозрівання. Так площа землі, оброблена один раз інсектицидами і мінеральними добривами, принесе подвійний урожай овочів.

Клубні в кущах формуються майже одночасно і виростають вони практично одного розміру. Їх вага становить 100- 180г. Це дозволяє отримати якісний товарний продукт близько 95% від загального врожаю. Гарна рання картопля користується величезним попитом на ринках і ціна на неї висока. Тому буде не складно пустити урожай на реалізацію і отримати хороший дохід. Зберігаються клубні відмінно, не втрачаючи свого виду і смаку. Це дозволить перевозити урожай на великі відстані. При транспортуванні картопля не пошкоджується, залишається крохмалистою і твердою, на ній не буває вмятин і плям гнили. Рекомендується для вирощування в усіх зонах України.

Беллароза. Оскільки картопля є найбільшою овочевою культурою на будь-якому з присадибних ділянок, городники воліють вирощувати тільки найцінніші і кращі його сорту, мають відмінні смакові якості і характеристики. Одним з таких сортів є Беллароза, про опис і особливості вирощування якої ми розповімо вам в цій статті.

Якщо говорити про характеристику сорту Беллароза, то він може похвалитися такими позитивними якостями, як:

- скоростиглість. Урожай картоплі Беллароза можна збирати через 60 днів з моменту висадки в грунт. А подкапывание досвідчені городники проводять десь на 45 день. Що стосується південних регіонів, то там городники можуть збирати кілька врожаїв даного сорту в сезон, що має безсумнівні переваги – після першого збору, який припадає десь на першу декаду липня, звільнену землю часто використовують для нової посадки картоплі;

- урожайність. Стабільні показники збору врожаю овочевої культури сорти Беллароза незмінно радують всіх дачників, оскільки з 1 гектара площі реально зібрати до 35 тонн коренеплоду;

- грунт. Сорт Беллароза здатний відмінно рости і розвиватися на всіх видах грунту, виняток становлять тільки важкі глинисті;

- посухостійкість. Картопля цього сорту нормально реагує на засуху, це анітрохи не впливає на його ріст і якість коренеплодів. Така характерна особливість дуже підходить для тих ділянок, які мають великий розмір і не мають системи автополиву. 

- стійкість до хвороб. Сорт має досить хороший імунітет до таких неприємних недуг, як бактеріальна гниль, рак картоплі, парша, віруси, картопляної нематоди, чорної ніжки, фітофторозу, ризоктонії. Рекомендується для вирощування в усіх зонах України, інформує головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Закарпатській області Володимир ГАЛАС

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь