Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Профілактична робота у структурних підрозділах КНП «ІЦПМД»

Дата: 21.10.2024 14:43
Кількість переглядів: 58

Одним з основних профілактичних напрямків роботи медичної спільноти є профілактика захворюваності населення, особливо таких захворювань, які можна попередити, не допустивши їх виникнення та розповсюдження. Основним методом запобігання та розповсюдження інфекційним захворюванням (окрім санітарно-гігієнічних), є проведення вакцинації від цих захворювань. А питання розповсюдження інфекційних захворювань, які можуть вирости у великі спалахи та епідемії є особливо актуальними в теперішній час, зважаючи на розв’язану росією війну проти України, яка триває вже третій рік. Тому є актуальним і знати, яка картина вимальовується за 9 місяців поточного року з вакцинації.

Вакцинація АКДП (коклюш, дифтерія та правець) : у дитячого населення до року: при річному плані вакцинації 482 дітей – вакциновано 390 дітей, що складає 80,9 %; у 1 рік та 6 міс – при плані 535 осіб – вакциновано 332 особи, що складає 78,7%, в 6 років – 75,4 %, в 16річок – процент складає 64,8. У дорослого населення з запланованих 3565 осіб – вакциновано 1174 особи, що складає 32,9%. А на це треба звернути увагу, так як такі захворювання як правець та дифтерія приводять до великих показників смертності в любому віці, яки може перевершувати і 50% захворівши.

Вакцинація КПК – Кір, Краснуха та Паротит - як в народі кажуть – дитячі захворювання. Але вони також є дуже небезпечними, бо, скажімо паротит, особливо для тих, хто захворіє в старшому віці – може призвести до чоловічого безпліддя. Виконання – КПК у 1 рік – з запланованих 540 – проведено 374 щеплення.

Вакцинація проти поліомієліту – дуже актуально в наш час, т.я. збудник цього захворювання дуже легко передається, при поганих санітарних умовах. А це може статись і в місцях проведення бойових дій. і не тільки, особливо в тилу. Так виконання щеплення від поліомієліту : При плані 482 до 1 року – проведено 374 щеплення, що складає 77,6%.

Інші щеплення : від гепатиту В – при плані 482 особи, проведено 350 вакцинацій, що складає 72,6%. Щеплення проти інфекцій, викликаних гемофільною паличкою: при плані 540 – проведено 468 щеплень, що складає 86,7%.

Також треба відмітити, що згідно закону про захист від інфекційних захворювань, не щеплені діти не мають бути допущені в організовані колективи (школи, дитячі дошкільні заклади, подібне) для недопущення розповсюдження інфекційних захворювань. Проте, на жаль, є ще такі батьки, які відмовляються від проведення щеплень і не завжди вдається переконати батьків в необхідності захисту дітей від інфекційних захворювань. Тому наразі, крім запланованих щеплень на поточний рік, проводяться ще так звані наздоганяючі щеплення (тобто ті, що не були вчасно проведені із-за, в основному, відмови батьків ), в рамках «Додаткових заходів з імунізації населення проти кашлюку, дифтерії та правця» та продовжується «наздоганяюча» catch-up кампанія з вакцинації КПК дитячого населення.

 

З повагою Оксана Булеза

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь