Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту

Дата: 16.07.2024 15:12
Кількість переглядів: 62

Фото без описуВвезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України

      Суб’єкт господарювання, який має намір ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння і садивного матеріалу сорту рослини, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, подає до компетентного органу в електронній або паперовій формі заяву щодо підтвердження відомостей про сорт рослини/сорти рослин ОЕСР у Переліку сортів рослин ОЕСР та згоди (угоди) на розмноження насіння сорту рослини ОЕСР.

Компетентний орган протягом п’яти робочих днів з дати отримання заяви надсилає на офіційну поштову або електронну адресу компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР запит щодо підтвердження відомостей сорту рослини ОЕСР у Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, та надання згоди (угоди) на розмноження насіння сорту рослини ОЕСР.

 Під час надходження документів від компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР, компетентний орган протягом п’яти робочих днів з дати отримання розглядає їх та у разі забезпечення повної відповідності вимогам запитуваної інформації оформлює у паперовій формі та видає заявнику підтвердження.

Видача підтвердження здійснюється безоплатно.

Компетентний орган надсилає копію виданого підтвердження органу із сертифікації та Держпродспоживслужбі не пізніше п’яти робочих днів від дати його оформлення.

Відомості щодо опису сорту та схеми розмноження сорту рослини ОЕСР є конфіденційною інформацією, яка не може передаватися третім особам, крім випадку проведення ділянкового (ґрунтового) контролю на вимогу компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР.

 Ввезення на територію України насіння сорту рослини ОЕСР здійснюється виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.

Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослини ОЕСР здійснюється заявником у строки, що не перевищують два роки та шість місяців від дати отримання підтвердження.

Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослини ОЕСР здійснюється заявником відповідно до вимог, встановлених Законами України “Про насіння і садивний матеріал” та “Про карантин рослин”, а також схемами ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, до яких приєдналася Україна, та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють обіг насіння.

У разі встановлення вимог компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР щодо необхідності проведення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю розмноженого насіння на території України компетентний орган країни реєстрації сорту рослини ОЕСР надсилає на адресу органу із сертифікації стандартний зразок насіння сорту рослини ОЕСР у кількості, достатній для проведення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю.

Заявник може самостійно забезпечити доставку стандартного зразка насіння сорту рослини ОЕСР від компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР до органу із сертифікації в Україні, за умови дотримання схоронності та цілісності упаковки.

 Після завершення розмноження насіння сорту рослини ОЕСР та процедури сертифікації орган із сертифікації не пізніше 20 робочих днів з дня видачі сертифіката на насіння ОЕСР надсилає його копію компетентному органу та Держпродспоживслужбі.

Заявник забезпечує вивезення за межі території України розмножене насіння сорту рослини ОЕСР до завершення граничного строку дії підтвердження.

У разі встановлення порушення заявником вимог цього Порядку компетентний орган достроково відкликає раніше видані підтвердження та відмовляє заявнику у видачі підтверджень відповідно до поданих ним будь-яких інших заявок до усунення встановлених порушень.

Встановлення факту порушення умов цього Порядку передбачає заборону на ввезення насіння сорту рослини ОЕСР або вивезення чи знищення насіння сорту рослини ОЕСР за рахунок заявника відповідно до Порядку знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, затвердженого наказом Мінагрополітики від 20 грудня 2018 р. № 613.

Про прийняті рішення стосовно відкликання підтвердження компетентний орган інформує Держпродспоживслужбу.

 

 

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері

насінництва, розсадництва та якості зерна

Управління фітосанітарної безпеки :                                                 Володимир  ГАЛАС

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь