Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Захист плодового саду

Дата: 06.02.2024 11:26
Кількість переглядів: 207

Фото без опису

З настанням весни робіт у садівників додається. Причому з настанням тепла зміни в саду відбуваються стрімко. На рослинах, які вчора ще спали, вже починають набухати бруньки, все буквально на очах оживає. Після довгої зими це не може не радувати. Але разом з садом оживають і його проблеми — комахи-шкідники та збудники хвороб. Довгоносики, квіткоїди, попелиці, клястероспоріоз, маніліоз, парша, борошниста роса

Існуючий міф про те, що в плодовому саду можна отримувати високі врожаї без захисту саду, на жаль, часто призводить до загибелі відмінних саджанців плодових дерев і розчарувань садівників.

Перш за все поговорімо про те, яку шкоду приносять хвороби й шкідники та чому не варто їсти пошкоджені плоди:

  • Плодові дерева (зерняткові та кісточкові) висаджують недалеко одне від одного для взаємного опилення і збільшення врожайності. Але в таких місцях концентруються і шкідники. Яблуні, вишні, груші, сливи – дерева на яких вони харчуються і ростуть, пошкоджують бруньки, листки, бутони, квітки, плоди, деревину і кору, підгризають коріння.
  • Шкідники, які висмоктують соки, такі як тля, знесилюють рослини, позбавляють його елементів живлення. Гусениці – пошкоджують листя, фотосинтез зменшується, у дерева не залишається сил ростити плоди. Зав'язь починає масово опадати, плоди виходять дрібними і несмачними.
  • Хвороби атакують рослини не тільки за допомогою вітру. Вони проникають в ранки, які завдають шкідники. Самі комахи переносять віруси, бактеріальні та грибкові інфекції з дерева на дерево. Тому зберегти сад здоровим без захисту від шкідників – практично неможливо.

Без захисту від хвороб, навіть здорові на вигляд плоди – не будуть довго зберігатися. Кажуть, що  якщо яблуко пошкоджено плодожеркою, то це означає, що воно «без хімії». Це міф. Без хімії, але з токсинами. Залишаючи плоди без захисту від хвороб, ви відкриваєте шлях зараження гнилями, цвіллю, грибками, вірусами. Екскременти комах і продукти життєдіяльності мікроорганізмів – сильні алергени, ними можна отруїтися анітрохи не менше, ніж при невмілому застосування садових препаратів.

Коли починати обприскувати сад від шкідників і хвороб?

Перше обприскування саду — найважливіше, і робити його слід обов’язково. Воно проводиться ранньою весною до початку набрякання бруньок на рослинах при середньодобових температурах приблизно +4. У цей момент дерево ще спить так само, як сплять шкідники, які перезимували, та спори хвороб. І можна використовувати препарати досить міцної концентрації, не боячись завдати шкоди рослинам.

Що використовувати? Бордоська суміш – розчин який знищує не тільки хвороби, але і стримує шкідників. Має високу обволікаючу властивість - утримується на поверхні рослини до місяця. Суміш Бордо використовують з кінця IXX століття, і до сих пір вона займає лідируючі позиції в осінньо-весняних обробках саду.

Це суміш з двох водних розчинів — вапно та мідний купорос. Хтось купує в садовому магазині готовий набір для приготування («Бордоська суміш»), але найкраще готувати його самостійно і правильно. Розчиніть 300 г мідного купоросу в 5 л гарячої води. В іншій ємності приготуйте розчин негашеного вапна - від 100 до 300 г на 5 л води. Тонкою цівкою влийте блакитний розчин в біле вапняне молоко.

Друге обприскування саду навесні — «по зеленому конусу»

Друге обприскування називається «обприскування по зеленому конусу». Вже з назви зрозуміло, що проводять його після того, як бруньки рослини починають розвиватися і висуватися у вигляді зелених, ще щільно згорнутих конусів. Бруньки, що розкриваються, стають уразливими для міцних розчинів, власне кажучи, як хвороби і шкідники, які вціліли та ожили.

Що використовувати? Можна ту ж бордоську рідину, але в набагато меншій концентрації — 1 %. Але,  набагато ефективніше застосовувати сучасні препарати, причому готувати з них так звані «бакові суміші». Мається на увазі, що в одному відрі води ви можете змішати два різних препарати: один для боротьби з хворобами та інший для боротьби зі шкідниками.

Наприклад, можна змішати «Хорус» (від парші, борошнистої роси, моніліозу) і «Актара» або інші інсектициди. Є й інші варіанти, головне уважно вивчайте інструкцію, чи підходять вони для змішування з іншими препаратами і чи немає обмежень по температурі повітря. Застосування препаратів у вигляді бакових сумішей дозволяє зменшити кількість обробок. Замість роздільної боротьби (спочатку з шкідниками, а потім з хворобами) ви проводите одну комплексну обробку.

Третє обприскування — «по рожевому бутону»

Третє обприскування проводиться в момент висунення квіткових бруньок (вони ще закриті). Оскільки більшість дерев в наших садах мають бутони рожевого кольору, це обприскування і називається «по рожевому бутону». Можна застосовувати ті ж бакові суміші з фунгіцидів і інсектицидів.

Єдине зауваження — купуючи той чи інший препарат, звертайте увагу не тільки на його назву, а й на діючу речовину. Часто у різних виробників під різними назвами ховається один і той самий. А бажано чергувати препарати, щоб діюча речовина була різною, щоб не було ефекту звикання.

Четверте весняне обприскування саду — після цвітіння

Четверте обприскування саду проводиться теж баковими сумішами відразу після закінчення цвітіння.

Кілька важливих зауважень:

Щоб весняні обприскування мали результат, їх потрібно робити вчасно, орієнтуючись не на довідники, інтернет-ресурси або поради відео-блогерів, а виключно на погодні умови і фази розвитку рослин у вашому саду.

Обробляти тим чи іншим розчином необхідно рослину повністю від верхівки до землі, і, до речі, не завадить обприскати і пристовбурові кола. Якщо щось пропустите або просто полінуєтеся, це може звести нанівець всі ваші труди, і хвороба спалахне знову (або шкідник).

Якщо перше обприскування часто дозволяє обробити всі рослини в саду одночасно (вони всі сплять), то далі починається сильна диференціація у розвитку. Цілком можливо, що, обробляючи дерево «по рожевому бутону», поруч буде вже квітуче дерево, а отже, обробляти його вже не можна. Будьте уважні.

Постарайтеся домовитися з оточуючими вас сусідами про одночасні обробки, так ефект буде повнішим.

Намагайтеся знаходити та використовувати препарати, нешкідливі для комах-запилювачів і для тварин, а такі є.

Не забувайте, що навіть якщо на пакуванні написано, що препарат нешкідливий, варто подбати про захист своєї шкіри, очей та органів дихання.

Бажаємо вам гарних врожаїв!

 

 

Відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва

та якості зерна ГУ Держпродвпоживслужби

в Закарпатській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь