Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Небезпечний кашлюк: як і коли захиститись?

Дата: 25.01.2024 16:50
Кількість переглядів: 117

Фото без описуКашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого кашлю.

На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Кашель при кашлюку може тривати приблизно 8 тижнів і супроводжуватись апное (тобто тимчасовим припиненням дихальних рухів). Серед частих ускладнень захворювання – пневмонія, рідше – судоми та ураження головного мозку. Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї кашлюк.

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень. Щеплення безоплатні та проводяться дитині у 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Якщо з якихось причин дитина пропустила щеплення, слід надолужити його якомога швидше, адже в умовах надзвичайної ситуації не щеплена вчасно дитина має вищі ризики заразитися кашлюком та отримати серйозні наслідки для здоров’я.

Важливо щепитися від кашлюка усім вагітним жінкам незалежно від того, чи вакцинувалися вони в дитинстві. Найкраще зробити це протягом другого або третього триместру, оптимально в термін від 16 до 32 тижнів, під час кожної вагітності. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюка в перші місяці її життя, до того, як її саму вакцинують від цієї хвороби.

Імунізація щорічно рятує понад 3 мільйони людей від смерті внаслідок таких хвороб, як дифтерія, правець, кашлюк, грип та кір. Тож подбайте про свою дитину та захистіть її від вакцинокерованих захворювань!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь