Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

ДІЯЛЬНІСТЬ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ Іршавської міської ради за 2023 р.

Дата: 16.01.2024 10:26
Кількість переглядів: 241

       

 

 

 

Фото без опису

         Основним напрямком діяльності служби у справах дітей є реалізація державної політики щодо захисту прав та законних інтересів дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання злочинності та правопорушенням серед неповнолітніх.        .

          На території Іршавської територіальної громади проживає 8740 дітей. На обліку служби у справах дітей Іршавської міської ради станом на 31.12.2023 року перебуває 52 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 21 дитина-сирота та 31 дитина, позбавлена батьківського піклування. Пріоритетними формами влаштування цієї категорії дітей є сімейні форми: 35 дітей влаштовано під опіку та піклування, 2 - у дитячих будинках сімейного типу; 2- у прийомних сім’ях; 5 – в інтернатних закладах (Чинадіївський дитячий будинок інтернатного типу); 2 – ПТУ, 2 – благодійна організація Будинок милосердя «Добрий Самаритянин». На території громади функціонують 4 прийомних сімей, у яких виховується 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2023 року створено прийомну сім'ю Шпак Ярослава Івановича та Шпак Оксани Евгенівни, що мешкають у с.Брід, вул.Українська, 23. В дану прийомну сімю влаштовано 2 дітей, позбавлених батьківського піклування.

       На профілактичному обліку служби перебуває 13 дітей, що проживають у 5 сім’ях, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, тобто такі, що опинилися в складних життєвих обставинах. З даними сім’ями ведеться відповідна профілактична робота, систематично здійснюються перевірки умов утримання і виховання дітей в таких сім’ях, вживаються дієві заходи щодо обмеження негативного впливу батьків на дітей. Робота з даними сім’ями,  є одним із пріоритетних напрямків діяльності служби у справах дітей. Службою систематично проводяться перевірки даних сімей, з батьками та дітьми проводяться профілактичні бесіди, до батьків застосовуються адміністративні методи впливу, або вирішується питання про позбавлення їх батьківських прав. У випадках, систематичного невиконання батьками своїх обов’язків по вихованню дітей, службою у встановленому порядку, проводиться своєчасне відібрання дітей з небезпечного середовища.

        Зокрема, з метою виявлення зазначених сімей, службою у справах дітей спільно з центром надання соціальних послуг, офіцером громади та інспектором ювенальної превенції відділення поліції № 1 (м.Іршава) Хустського відділу поліції ГУНП України в Закарпатській області  протягом 2023 року проведено обстеження умов проживання в 148 сім'ях, які проживають на території Іршавської територіальної громади.

         З метою виявлення дітей, які  жебракують, бродяжать, схильні до протиправних дій працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками поліції було проведено 164 рейдів-відпрацювань на території  громади (“Діти вулиці”, “Ринок”, “Вокзал”, “Парк”, «Побут»). Під час проведення зазначених рейдів було виявлено 13 дітей, 12 з яких було влаштовано до притулку для дітей служби у справах дітей Закарпатської обласної адміністрації, 1 дитину влаштовано до благодійної організації «Добрий Самаритянин». Із числа згаданих дітей, 6 дітям надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, 7 дітей повернуто у біологічні сім’ї.

Протягом 2023 року проводились перевірки розважальних закладів та місць проведення дозвілля (кафе,), а саме:

- проведено 36 рейдів-перевірок торгових точок  з питань дотримання чинного законодавства щодо заборони реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів  дітям;

-   проведено 14 рейди-відпрацювання на території Іршавського автовокзалу та ринків сіл Іршавської ТГ.

Протягом 2023 року організовано та проведено 15 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 69 питань.

Службою у справах дітей подано 5 позовних заяв до Іршавського районного суду про позбавленя батьківських прав відносно 13 дітей. По даних заявах прийнято 4 рішення про позбавлення батьківських прав відносно 9 дітей. Одну справу залишено без розгляду у зв’язку з тим, що батьки стали на шлях виправлення. Даним батькам було повернуто 4 дітей.

Протягом 2023 року на облік служби взято 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 6 – дітей-сиріт та 7 дітей, позбавлених батьківського піклування. З числа зазначених дітей, влаштовано під опіку/піклування 7 дітей, 1 – ПТУ, 1 – БО «Добрий Самаритянин», 4 – дітей влаштовано в соціально-реабілітаційний центр «Затишок» с.Пилипець Хустського району. Також протягом року на облік служби взято 3 дітей, які проживають у сімях, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Службою у справах дітей проводиться робота щодо усиновлення, так на обліку служби перебувають  3 подружні пари та одна особа, як кандидати в усиновлювачі, одну подружню пару протягом року знято з обліку усиновлювачів у зв’язку з усиновленням дитини. Також службою у справах дітей проводиться нагляд за дітьми, які усиновлені, таких дітей на обліку служби налічується 26, протягом  поточного року нами перевірено умови утримання та виховання 10 усиновлених дітей.

 

Начальник служби                              Ольга РЕНДЗЕЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь