Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Інформація про роботу КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради за листопад місяць 2023 року.

Дата: 04.12.2023 09:06
Кількість переглядів: 220

        Фото без опису

Населені пункти, що знаходяться на території громади, забезпечені бібліотечним обслуговуванням. На сьогодні функціонує 12 бібліотек КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради. 

Зусиллями всіх працівників бібліотек проводились заходи з метою збереження фондів, їх впорядкування, вивчення,очищення, розстановки, книгообміну, ремонту книг, підтримання санітарно-гігієнічного стану книгосховищ, ліквідації читацької заборгованості. Здійснювалися заходи щодо актуалізації бібліотечних фондів відповідно до «Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України», які були опубліковані 23 травня 2022 року: прибрали з відкритого доступу російськомовну літературу певних авторів, зміст яких спрямований  спотворення історичних подій, підрив безпеки України.

Вибуття в 2023 році з фонду бібліотеки становить 11759 примірників документів  Документи вилучено з облікових форм роботи та здано в макулатуру.

З метою залучення користувачів до бібліотеки та популяризації літератури проводилися заходи щодо відзначення визначних дат та подій в Україні. Значну увагу приділяли внутрішньо переміщеним особам: підліткам та молоді, молодим сім’ям з дітьми. Для цієї категорії проводилися  інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на психологічну реабілітацію та підтримку.

У період великих випробувань книги залишаються людям вірними друзями, порадниками, помічниками. Бібліотеки, які працюють в нашій громаді, вселяють в наших громадян віру в переможне майбутнє, підіймають дух наших читачів.

Значущою та потрібною є освітня та дозвіллєва діяльність бібліотек. Під час воєнного стану бібліотеки залишаються місцем зустрічі не тільки з книгою, а й з людьми, осередком відпочинку, дозвілля. Незважаючи на те, що сучасна людина, крім книги, має безліч можливостей отримати необхідну інформацію, бібліотеки продовжують бути іформаційними центрами.

Протягом місяця фахівцями бібліотеки проведено ряд масових заходів з популяризації документів.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Смологовицькій бібліотеці-філії КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради з користувачами бібліотеки було проведено диспут "Бережіть здоров'я змолоду". Захід пройшов цікаво і змістовно. Бібліотекар підготувала багато цікавого по даній темі та виставку-застереження.

Цьогоріч 25 листопада в Україні відзначили 90-ту річницю Голодомору 1932-1933 років, який забрав життя мільйонів українців. Вшановуючи пам'ять жертв цих страшних подій в бібліотеках КЗ «Публічна бібліотека» проведено:

  • годину реквієм "В руках, що виростили хліб не залишили і зернини" (Осійська бібліотека-філія);
  • історичний екскурс "Голодомор - невиплакані сльози" (Івашковицька бібліотека-філія);
  • виставку-пам'ять «Без війни, без вини» ( Центральна бібліотека);
  • годину пам'яті "Чорні крила Голодомору" (Ільницька-бібліотека-філія №1);
  • годину пам'яті "Зробіть сльозу, бо ми не мали сліз" (Климовицька бібліотека-філія);
  • виставку-пам'ять "Голодомор в Україні 1932-1933" (Ільницька бібліотека-філія №2);

21 листопада ми відзначаємо День Гідності і Свободи. Цій даті були присвячені такі заходи:

  • книжкова виставка "Герої не вмирають" ( Центральна бібліотека);
  •  година пам’яті «Пам’ятаємо подвиг Героїв Небесної Сотні» (Дубрівська бібліотека-філія);
  • фотовиставка «Україна: незалежність, гідність, свобода» (бібліотека-філія с.Осій);
  • виставка малюнків «Україна починається з тебе» (Ільницька бібліотека-№2).

                          До Чорнопотіцької бібліотеки-філії КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради завітали вихованці Чорнопотіцького ЗДО. В бібліотеці для них оформлена виставка -гра "Казка чарівна у гості прийшла". Вона дала можливість малятам згадати улюблені казочки, поміркувати над завданнями, погратися і все це діти робили залюбки.

Щороку 16 листопада у всьому світі відзначають Міжнародний день толерантності.

До відзначення дня толерантності в Івашковицькій бібліотеці-філії КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради проведено годину запитань і відповідей "Що означає бути толерантним?". На захід був запрошений настоятель Свято-Михайлівської церкви о.Степан, який розповів присутнім про духовність, любов до свого ближнього, про прощення та відповідав на запитання присутніх. Учасники заходу намалювали дерево Толерантності, а потім наклеїли листочки, де кожен мав можливість написати, що для нього означає бути толерантним. Разом створили брошуру, де на кожну букву слова "ТОЛЕРАНТНІСТЬ" були наведені цікаві факти та вислови.

Книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Читати систематично й осмислено дітей навчає школа, а бібліотека допомагає залучати до читання книжок, пропагує книгу, розвиває художній смак і самостійність суджень дітей.

В листопаді до центральної бібліотеки КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради завітали гості із Зарічанської гімназії: учні 2 - А класу (класний керівник Васько Віра Дмитрівна), учні 2 - В класу (класний керівник Половка Марія Василівна) та вчителька початкових класів Смарада Наталія Юріївна. Тут їх зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг, які не залишили жодну дитину байдужою. Книги посміхнулися до малечі та повели їх у чарівний світ казок, фантастичних пригод та мандрів. Книг, звісно, не бракує – енциклопедії, казки, оповідання, довідники, хрестоматії - все для малечі було цікавим.

Маленьким читачам було надано поради, як правильно вибирати, читати та берегти книги.

Присутні познайомилися з фондом бібліотеки та бібліотечними послугами.

Проблема стану навколишнього середовища в Україні вважається насправді актуальним та надзвичайно важливим питанням для кожного громадянина. У Великорозтіцькій бібліотеці-філії КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради представлено книжкову виставку-застереження "У злагоді з природою".                                                                                                                                                                                                                                                 

До Смологовицької бібліотеки-філії КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради завітали дітки дитячого садочку "Лісовичок". Для них бібліотекарка підготувала книжкову виставку-пораду "Дорожні знаки!". Також дітки подивилися повчальний відеоролик про дорожні знаки та безпеку на дорозі. Малеча із задоволенням грала в дидактичну гру "Так чи ні", складала пазли, дуже радо гралася із іграшковими автобусами, машинами, дорожними знаками.

У Дубрівській бібліотеці-філії КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради діяла книжкова виставка-рекомендація «Осінній книгопад», де представлена література на будь-який смак.

 Івашковицька бібліотека-філія КЗ " Публічна бібліотека" представила виставку "Королева осінь, йде до нас у гості". Разом з клубним працівником було проведено літературний турнір "Прочитай, знайди відгадки на усі складні загадки", де дітки відгадували загадки про осінь.

 

 (https://www.facebook.com/irbiblioteka/).

 

Директор КЗ «Публічна бібліотека»

Іршавської міської ради                                                         Майя БОБИК

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь