Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Здача крові - користь та ряд державних соціально-економічних гарантій

Дата: 27.06.2023 11:06
Кількість переглядів: 289

Фото без описуКрім користі для здоров’я, здача крові передбачає і ряд державних соціально-економічних гарантій.

Донорство в Україні стає дедалі популярнішим. Насамперед, донору гарантується на державному рівні анонімність. Медичні процедури, пов’язані з обстеженням стану здоров’я донора, є безплатними. Перед тим як приймати кров, виготовляти з неї різні препарати для медичного застосування, обов’язково проводяться дослідження наявності інфекцій та низки захворювань донора, тим самим захищаючи потенційного реципієнта від ризику зараження.

Пільги донорам встановлені у матеріальному та нематеріальному вираженні.

Так, 25 січня 2021 року набрав чинності Закон від 30.09.2020 р. №931-ІХ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Він визначає правові та організаційні засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові, функціонування системи крові, визначає стандарти безпеки та якості донорської крові та компонентів крові з метою забезпечення рівного доступу населення України до якісних і безпечних компонентів донорської крові у необхідній кількості, організації обігу донорської крові та компонентів крові, забезпечення безпеки та здоров’я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, захисту їхніх прав та законних інтересів.

Зазначений вище Закон №931-ІХ містить оновлену редакцію статті 124 Кодексу Законів про працю щодо гарантій для донорів. А, саме:

У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.»

Тобто, як і раніше, у дні медичного обстеження, в день донації та в день після донації за працівником зберігається середній заробіток. Але у новій редакції статті зроблено акцент, що у ці дні працівник повністю звільнений від роботи (а не що за ним у цей день зберігається середній заробіток).

І ще нові правила поширюються на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності.

Усі встановлені в законі права та пільги отримує лише той донор, який здає свою кров на безоплатній, некомерційній основі. При систематичній здачі крові та її компонентів, Почесний донор набуває додаткових компенсацій та пільг.

•       Безкоштовне та позачергове протезування зубів у державних чи комунальних стоматологічних кабінетах, поліклініках;

•         Пільгове придбання лікарських засобів;

•         Першочергове право на придбання оздоровчих путівок;

•         Право на безкоштовні ортопедичні протези;

•         Збільшення пенсії на підставі 10%-ної надбавки з розрахунку мінімально встановленої;

•         Кредитування будівництва житла за пільгових умов.

Отримати статус почесного донора можуть лише ті громадяни, загальний обсяг яких зданих разових доз крові перевищує 40.

Дізнатися про права, обов’язки та набуття статусу донора в Україні Ви можете звернувшись до Іршавського бюро правової допомоги Мукачівського МЦ з надання БВПД за адресою м. Іршава, пров. Шевченка 3.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь