Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

В МЦПО відбулось відкриття виставки унікальної колекції автентичного одягу 18-19 ст. Запрошуємо відвідати!

Дата: 20.05.2023 00:26
Кількість переглядів: 183

Оригінально і креативно відзначили Всесвітній день вишиванки та Міжнародний день музеїв на Іршавщині. В актовій залі міського Центру позашкільної освіти відбувся круглий стіл за участю учнів та педагогів Іршавської ТГ, які мали змогу відкрити для себе українську вишивку, як символ, як магічний оберіг і як генетичний код нашої нації.

Ведучими на святі виступили Майя Бобик (директор КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради) та Іван Терпай (заступник директора міського Центру позашкільної освіти Іршавської міської ради), які і стали одними із організаторів даного дійства.

Основою, а водночас і родзинкою свята, стала унікальна колекція автентичного одягу Слобожанської України кінця 18-19 століття. Цей одяг, більш відомий в Україні як «Евакуйована колекція», у 2014 році було викуплено з приватного музею і вивезено із Старобільська під час наступу російської армії, бо існувала реальна загроза знищення цієї збірки. Саме завдяки старанням колишнього бійця батальйону «Айдар» - Миколи Павлюченка - ця унікальна колекція отримала друге життя і ось уже сім років вона мандрує Україною яскраво промовляючи, що схід і південь сучасної України з давніх давен населяло українське населення.

Під час зустрічі пан Микола розповів присутнім про історію евакуйованої колекції та поділився своїми думками з приводу, що саме вишивка яскраво ілюструє спільну культурну, а відтак і духовну основу півдня і півночі, сходу і заходу України.

Окрім традиційного одягу Слобожанщини на заході презентовано автентичний одяг українського населення Закарпаття представленого боржавськими долинянами (верхня течія річки Боржави). З історичним екскурсом про місцеву вишивку виступив Андрій Світлинець, директор Іршавського зразкового історико-краєзнавчого музею у фондах якого і зберігається дана колекція одягу та рушників.

З вітальними словами виступили Іршавський міський голова Віктор Симканинець та начальник відділу освіти, охорони здоров'я, культури, молоді і спорту міськради Єлизавета Яцканич.

І насамкінець потрібно сказати, що дана подія відбулася завдяки спільній роботі КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради, міського Центру позашкільної освіти, зразкового історико-краєзнавчого музею МЦПО та за активної підтримки відділу освіти, охорони здоров'я, культури, молоді і спорту Іршавської міської ради.

Запрошуємо шкільні колективи та всіх кому цікава дана тематика відвідати нашу виставку, яка діятиме до середини червня.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь