Сталий розвиток територій забезпечується поєднанням екологічних, економічних та соціальних складових розвитку. Саме за таких умов можливе створення комфортного, безпечного середовища та підвищення якості життя мешканців громади. 03 травня, в сесійній залі Іршавської міської ради відбулося планове засідання робочої групи з напрацювання нової Стратегії розвитку Іршавської міської територіальної громади до 2027 року. У засіданні робочої групи взяли участь заступник міського голови Іван Васильцюн, керуючий справами Іван Матіко та начальники відділів міської ради,  підприємці, громадські активісти, старости та експерт проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів» Андрій Залужний. Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

Стратегія розвитку територіальної громади — це чітко визначені мета і цілі розвитку, а також необхідні засоби для досягнення цих цілей. Іншими словами, стратегія — це обґрунтований вибір напряму розвитку громади, а також прийняття необхідних управлінських рішень. Пріоритет — розробити практичний документ, який буде дорожньою картою дій і максимально репрезентувати бачення та бажання всіх мешканців.

Заступник голови громади Іван Васильцюн наголосив, що ключовим для громади на цьому етапі є термін “перспектива”: «У громаді діють шість потенційних пропозицій щодо вивчення можливостей для розміщення на території громади різних виробництв та сприяння розвитку вівчарства». Водночас старости акцентували на тому, що немає можливості для здачі шерсті овець та її доводиться просто спалювати.

За результатами опитування, яке було презентоване експертом проєкту Андрієм Залужним, найбільшими проблемами громади є стан доріг між селами громади та безробіття.

Під час дискусії між учасниками робочої групи було констатовано, що багато промислових підприємств у громаді мають вакансії, однак потрібні необхідні кваліфікаційні навички, яких, на жаль, більшість жителів, що шукають роботу, не мають. Тому актуальною для громади є підготовка чи перепідготовка кадрів для роботи на наявних та майбутніх підприємствах громади.