Згуртованість та об’єднаність – ключ до Перемоги, бо саме це перетворює нас у воїнів, які захищають свою землю від російської орди, працюючи кожен на своєму фронті. І поки військові відвойовують загарбані окупантами території на фронті, бібліотека надалі залишається  центром інформації і тим місцем, де  всі бажаючі можуть провести свій вільний час, особливо внутрішньо переміщені особи.

2 травня 2023 року відбулась робоча нарада-зустріч з  колегами із сільських бібліотек  територіальної громади.  В ході спілкування було розглянуто низку актуальних питань: рекомендації МКІП щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України; вимоги до основних облікових документів, у зв’язку з тим, що Міністерство культури та інформаційної політики України видало наказ № 463 від 28.11.2022 р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 січня 2023 р. за № 137/39193) «Про затвердження форм звітності про діяльність публічних та спеціальних бібліотек, а також інструкцій щодо їх заповнення»; оформлення наочності; практика втілення соціального партнерства; форми масового інформування користувачів; модернізація змісту діяльності бібліотечних установ для надання жителям громади якісних бібліотечних послуг; підвищення рівня цифрової грамотності бібліотечних працівників.

З 24.04.  по 28.04.2023 року відбувся онлайн-тренінг для координаторів Хабів цифрової освіти  організований Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою ім.Ф.Потушняка в межах проєкту «Розвиток спроможності бібліотек - Хабів цифрової освіти», який реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з проєктом «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції у 2021-2023 рр. Участь у навчанні взяв  і працівник центральної бібліотеки  КЗ «Публічна бібліотека». Протягом  п’яти днів бібліотекарі Закарпатської області  знайомилися з загальною інформацією про проєкт, розглянули питання – з чого почати створення Хаба цифрової освіти та нормативні документи, в яких регламентується напрям роботи – цифрова освіта. Розглянуто профіль компетентностей бібліотекаря-менеджера цифрової освіти, що окреслює обсяг знань, умінь і навичок, необхідних працівникам бібліотеки для надання користувачам усього спектру послуг цифрової освіти та використання інформаційних технологій для виконання професійних обов’язків.

У теплу травневу пору до Центральної бібліотеки КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради завітали діти 2-А класу Іршавського ліцею №1 ( класний керівник Керечанин М. Ю.) на пізнавально-оглядову екскурсію.

Юні відвідувачі послухали цікаву розповідь про бібліотеку і правильне поводження з книгою. Адже книга в житті людини має величезне значення. І хоча інформаційними лідерами для дітей є телебачення та комп’ютери, проте книга була і залишається головним джерелом інформації та базових знань. Крім того, юні гості мали можливість перевірити свої знання про Україну у вигляді кросворду. Діти весело відповідали на питання і пообіцяли повернутися ще за новою порцією знань.

До 37-ї річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС  проведено:

  • у Ільницькій бібліотеці-філії №1 КЗ «Публічна бібліотека» оформлено виставку-пам'ять «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі»
  • у Ільницькій бібліотеці-філії № 2 КЗ «Публічна бібліотека"»Іршавської міської ради оформлено виставку-реквієм "Терновий вінок Чорнобиля".
  • у Осійській бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку «Чорнобиль...Трагедія...Пам'ять...».
  • у Івашковицькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради представлена виставка-пересторога «Терновий вінець Чорнобиля».
  • у Чорнопотіцькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради присвячено цій даті виставку-пам'ять «Як вічна рана, цей страшний ЧОРНОБИЛЬ!»
  • у центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека"» Іршавської міської ради діяла тематична полиця «Чорнобиль - біль і трагедія України. ПАМ'ЯТАЄМО!!!»
  • В Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить...».
  • У Климовицькій бібліотці-філії оформлено інформаційний стенд «Гірчить Чорнобиль крізь роки ..."»
  • КЗ «Публічна бібліотека» отримала  літературу в подарунок  від Місіонерського товариства «Блага вість» (с.Заріччя) .

  • В Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради діяла книжкова виставка-кросворд «Рідна Україна». Розгадати кросворд допомогли книги, які були представлені на виставці. Ознайомившись з літературою, діти дізнались більше про Україну, її народ та його героїчний шлях.

21 квітня 2023 року в приміщенні центральної бібліотеки КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради відбулася інформаційна зустріч, на якій зацікавлені мали можливість отримати інформацію про вступ і навчання в УжНУ, зокрема за спеціальністю “Системний аналіз” (рівні бакалавра та магістра).

Додатково нформацію можна отримати за посиланнями:

Telegram: https://t.me/sato_uzhnu (Системний аналіз УжНУ)

Facebook: https://www.facebook.com/SystemanalystUzhnu/

Youtube-запрошення: https://youtu.be/AjS7XdllxHw

Youtube-канал: https://www.youtube.com/@user-kr9jx6iv4k

Сторінка: https://www.uzhnu.edu.ua/uk/cat/mdt-sysanalis/history

Факультет: https://www.uzhnu.edu.ua/uk/cat/faculty-mdt

У Великорозтіцькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку «Один я край люблю на світі, у всьому тут моя душа».  Книги, представлені на виставці, знайомлять з історією, побутом, культурою та традиціями рідного краю, розкажуть про природу та визначні місця нашого краю.

В рамках популяризації читання серед дітей у Дубрівській бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» оформлено книжково-казкову виставку «Сторінками казок».

Адже казки - це перші літературні твори, з якими знайомляться юні читачі, це безцінне джерело мудрості і натхнення для дитини.

Традиційно у великодню п'ятницю, напередодні свята Христового Воскресіння, працівниками Климовицької бібліотеки-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради та сільського клубу було організовано та проведено творчу майстерню «Великодні писанки».

Клубно-бібліотечні працівники с.Осій і учасники художньої самодіяльності з радістю вітали всіх з Великодніми святами! Учасники розповідали легенди, вітали з Воскресінням Христовим, створювали неперевершений настрій своїми творчими роботами, які є символом Христового Воскресіння. Тож, не забуваймо, підтримуймо традиції разом. Хай Великодні дзвони принесуть у наші оселі перемогу, мир,радість, віру, надію і любов!

До Великоднього свята у Івашковицькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради  була представлена виставка-світлиця «Весна вже воскресла, нам Великдень принесла». Разом з клубним працівником проведено майстер-клас по виготовленню Великодньої атрибутики, діти розмальовували на папері писанки та з пінопласту виготовили велику писанку, яку потім прикрасили своїми розмальованими паперовими писанками.

У Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку "О, Писанко! Ти символ України! Любові й Миру Вічна Берегиня", на якій представлено багато цікавої інформації про народні Великодні традиції, обряди та звичаї. Про це світле, радісне свято можна дізнатись, переглянувши книги, статті, які є на виставці.

В Чорнопотіцькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради діяла літературна композиція: «Великодня радість землю обнімає».

До Ільницької бібліотеки-філії № 2 КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради завітали користувачі, щоб поспілкуватися і разом створити великодні прикраси. Було проведено майстер-клас по виготовленню Великоднього декору з повітряного пластиліну та розмальовки. Кожен із присутніх мав змогу долучитися до давньої традиції українського народу – створити власне мальоване яйце. Учасники не тільки розфарбовували та виготовляли писанки, а й переглянули виставку «Писанка дарована з любов'ю мальована».

Бібліотечні працівники Іршавської ТГ провели спільну з клубними працівниками толоку, долучившись до благоустрою територій, прилеглих до установ культури.

Адже це наше "обличчя", це свідчення поваги до кожного нашого відвідувача, це частина нашої громади, де кожен дбає про свою землю.

Напередодні Великодня до Ільницької бібліотеки-філії №1 КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради завітали вихованці старшої групи Ільницького ЗДО №4 (зав. Чепа О.В., вих.Пилипко А.В., Козінська А.А.). Діти ознайомилися з представленою у бібліотеці виставкою-інсталяцією «Сяйво Великодньої писанки», а також, собі на потіху та згадку, розмалювали великодні писанки-замальовки.

Для маленьких користувачів Климовицької бібліотеки-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради та для тих, хто полюбляє мандри, веселі захоплюючі пригоди або мріє дізнаватись щось цікаве, представлено книжково-ілюстративну виставку-інсталяцію «У пошуках скарбів».

Крім літератури, виставку доповнюють піратські скриньки, наповнені золотом, сріблом, перлами, компас та піратський корабель. Ну що ж, вперед за книжковими пригодами!!!

В пам'ять про  талановиту людину, поетесу, директора школи, заслуженого працівника народної освіти України, Фегер Маргариту Федорівну, в Чорнопотіцькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавськоі міської ради оформлено книжкову виставку - спогад  «МОЄ ЖИТТЯ - ВИШИТИЙ РУШНИК".

За її життєву стежину вийшли в світ три збірки: "Журавлі летять у вирій" (2006 р.),

"Моє життя - вишитий рушник" (2008 р.), "Життєва стежина" (2013 р.). Головним джерелом цих збірок поезій - це рідна земля, рідний край та його мальовнича природа з її невмирущим прагненням волі, людські тривоги й радості. У її поезіях відлуння про пережите і прожите, побачене й почуте, виболене й вистраждане.

10.04.2023 р. в Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради відбувся майстер клас по виготовленню великоднього декору з повітряного пластиліну під назвою «З ВЕЛИКОДНЕМ ТЕБЕ УКРАЇНО!!!».

Майстер-клас провела користувачка бібліотеки Анастасія Бобик, чиї роботи вже представлялись у бібліотеці. Заняття було цікавим та принесло багато задоволення присутнім.

Ось і настала ця магічна пора - весна! Пора, коли все прокидається від зимового сну. Вона вражає своєю природною красою та барвистим різноманіттям! Тварини також її радо зустрічають!

У Івашковицькій бібліотеці-філії КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради представлено цікаву, пізнавальну книжкову виставку-інсталяцію «Крила, лапи та хвости».

На виставці представлені книги про тваринний світ нашої планети: Атлас: тварини і рослини України, Хижі тварини, книги про домашніх тварин. Діти з цікавістю відвідують виставку, навіть приносять своїх домашніх улюбленців. Дітлахи завзято діляться своїми історіями, пов'язаними з тваринами. Адже відпочинок з цікавою книгою є пізнавальним, памятним наповненням яскравими враженнями і гарним настроєм.

Одними з найулюбленіших дитячих книг є казки та пригоди, а якщо це казкові пригоди, то відірвати дітлахів від книги буде неможливо. Саме тому у Ільницькій бібліотеці-філії №1 КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради представлена книжкова виставка - колаж «Казка+пригода=читаю з насолодою». Адже немає в світі нічого кращого і захопливішого, ніж читати пригодницькі, фантастичні, казкові книжки.

Щорічно 7 квітня відзначають Всесвітній день здоров'я. Саме в цей день був прийнятий Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я. Здоров'я - це безцінне багатство людини, від якого залежить вся її життєдіяльність. Ніякі досягнуті цілі в житті не приносять повного щастя, якщо немає здоров'я. До цієї дати  у центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради була представлена книжкова виставка-порада «Обери здоров'я - обери життя!».

До 105-ї річниці від дня народження О.Т.Гончара у Ільницькій бібліотеці-філії №1 КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлена виставка-портрет «Золотокриле слово Олеся Гончара», на якій представлені видання творів письменника. Запрошуємо всіх до перегляду виставки.

У центральній бібліотеці для дітей КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради експонувалася виставка робіт нашої користувачки Анастасії Бобик.  Створення поробок із повітряного пластиліну - цікаве й захоплююче заняття, яке до вподоби дітям. Цей чарівний матеріал розвиває дрібну моторику рук, творчі здібності, тренує посидючість. Експонати виставки дивували, зачаровували, надихали всіх, хто знайомився з виставкою, бо творчість - це завжди прекрасно.  Пластилінові композиції переносили всіх у казковий світ, де все фантастичне і сповнене чудес!

З нагоди Міжнародного дня сміху в центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку «З посмішкою по життю». Гумор є однією з визначальних рис українського народу. Веселий, кмітливий народ створив тисячі казок, анекдотів, усмішок, влучних примовок, жартівливих пісень.

Виставка присвячена творчості відомих українських письменників-гумористів, а також письменників, які гумористами не були, однак створювали веселі та гумористичні твори, а саме: Г.Сковороди, І.Котляревського, Г.Квітки - Основ'яненка, Є.Гребінки, Л.Боровиковського, Л.Глібова, С.Руданського, О.Вишні, П.Глазового.

 

Директор КЗ «Публічна бібліотека» міської ради                Майя БОБИК

 

Детальніше матеріал можна почитати ТУТ та на сторінці Публічної бібліотеки в мережі ФБ https://www.facebook.com/irbiblioteka