Повномасштабне військове вторгнення росії та інтенсивні бойові дії, що тривають в Україні з 24 лютого 2022 року, завдали потужного удару по всіх ланках економічної системи нашої держави. Однак органи місцевого самоврядування та виконавчі органи працюють і докладають зусиль, щоб виконувати поставлені цілі і завдання.  

      Попри воєнний стан та економічну нестабільність, Іршавська міська рада змогла заручитися підтримкою міжнародних організацій. Впродовж 2023 року ми підтримуємо старі та зав’язуємо нові партнерські відносини у рамках меморандумів та угод про співпрацю з іноземними партнерами, а саме: з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», Проєктом ЄС «Угода Мерів – Схід», програмою «U-LEAD з Європою», Проєктом «Мери за економічне зростання», що фінансується ЄС та впроваджується ПРООН.

 На даному етапі відділом економічного розвитку та інвестицій  Іршавської міської ради розробляються проєкти в рамках Грантової Програми IFC, що стосуються реконструкції комунальних будівель під житло для ВПО за підтримки проєкту «Угода Мерів – Схід» та організації MUSOL.

Відділом подано заявку на членство в ГО Клуб Мерів – це можливість сприяння становленню міжнародних зв’язків і розвитку міжнародної співпраці та партнерства для розв’язання проблем місцевого самоврядування та стратегічне планування економічного та інфраструктурного розвитку міст та громад України. А також підтримка і розвиток середнього і малого бізнесу всередині громади.

   Як безповоротну матеріальну допомогу, в рамках партнерства з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА, Іршавська міська рада вже отримала: 5 генераторів, 4 ноутбуки, 2 БФП, 10 комплектів спецодягу для ДСНС, 5 бензорізів STIHL TS420, різак RSU Plus, розтискач SP50, домкрат RZT, зарядні пристрої для акумуляторів та самі акумулятори, подовжувачі, 100 вогнегасників, 1 JSB екскаватор-навантажувач, 2 потужні генератори  на загальну суму понад 6 млн. грн. Також у лютому місяці відбулося перше засідання робочої групи з підготовки Стратегії розвитку Іршавської міської територіальної громади до 2027 року за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Для участі  в програмах транскордонного співробітництва, а саме: «Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027», «Румунія-Україна 2021- 2027», «Угорщина-Словакія-Румунія-Україна 2021-2027», відділом підготовлено та подано відповідні заявки.

В програмі транскордонного співробітництва «Польща-Україна» на 2021-2027 роки, пріоритетом для нас є пошук партнера для розробки спільного проєкту, що стосується модернізації мережі водопостачання та водовідведення в громаді.

Спеціалісти відділу економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради, брали участь у семінарі «Основи роботи з проєктами», який провели  представники програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.

Напрацьовуємо ідеї для різних програм транскордонного співробітництва.

Пріоритетні сфери співпраці в проектах такі:

 - зелена енергетика (застосування енергії сонця в закладах соціальної сфери);

 -збільшення доступу населення до якісного водозабезпечення (модернізація мережі водопостачання та водовідведення);

 - екологія ( поводження з побутовими відходами, зокрема організація селективного збору відходів; модернізація систем очистки каналізаційних стоків; зменшення засмічення річок; удосконалення роботи полігонів захоронення ТПВ);

- енергоефективність громадських будівель;

          - покращення  умов проживання в громаді внутрішньо переміщених осіб які прибули з зон бойових дій.

           В рамках програми «U-LEAD з Європою» в Закарпатську ОВА подано проєктну пропозицію під назвою «Застосування сонячної енергії  в Іршавському водоканалі на підйом води із свердловин» з метою пошуку партнерів з Польщі для транскордонного проєкту. Також за підтримки програми «U-LEAD з Європою» подано проєктну пропозицію по роздільному збору ТПВ в нашій громаді.

           Відділом економічного розвитку та інвестицій розроблено та подано проєкт «Покращення навчальних умов в Лозянській гімназії-філії Іршавського ліцею №1 Іршавської міської ради Закарпатської області». для отримання грантової допомоги від Уряду Японії (ПРОГРАМА КУСАНОНЕ) .

         У рамках проєкту МОМ «Людський вимір» Іршавську громаду відібрано на конкурсній основі завдяки розробленій та поданій проєктній заявці, відділом економічного розвитку та інвестицій, що дасть можливість отримати підтримку в формі технічного забезпечення та взяти участь в тематичних тренінгах.

          З метою покращення рівня ефективності використання всіх видів енергетичних ресурсів, забезпечення комфортних умов у будівлях бюджетної сфери, зменшення затрат на утримання будівель комунальної власності, що призведе до зменшення видатків з міського бюджету, Іршавською міською радою прийнято рішення про впровадження системи енергетичного менеджменту у громаді. Затверджено «Порядок впровадження системи енергетичного менеджменту в Іршавській міській територіальній громаді» та розроблено систему збору інформації по використанню енергоресурсів.

         Через веб-сайт громади, мешканцям, підприємцям, фермерським господарствам доводиться інформація про політику держави щодо підтримки бізнесу в умовах воєнного часу – про урядові програми та міжнародні ініціативи, зокрема можливість отримання пільгових кредитів, безповоротних грантів для аграріїв, малого і середнього бізнесу та інші матеріали щодо розвитку підприємництва.

За квартал 2023 року відділом розглянуто та надано відповідей на понад 100 листів від різних організацій.

Відділ економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради має багато ідей, які сподіваємось реалізовувати у 2023 році, дякуючи стійкості ЗСУ, разом з мешканцями громади, місцевим та релокованим бізнесом за підтримки державних інституцій та міжнародних партнерів.

 

Начальник відділу                            Оксана МЕРЕНИЧ