Основним напрямком діяльності служби у справах дітей є реалізація державної політики щодо захисту прав та законних інтересів дітей,зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання злочинності та правопорушенням серед неповнолітніх. 

На території Іршавської територіальної громади проживає 8740 дітей. З них, на обліку служби у справах дітей Іршавської міської ради станом на 31.03.2023 року перебуває 43  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 17 діти-сироти та 26 діти, позбавлені батьківського піклування. Пріоритетними формами влаштування цієї категорії дітей є сімейні форми: 31 - під опікою та піклуванням, 2 - у дитячому будинку сімейного типу, 3 – у  прийомній сім’ї, 0 – усиновлено; 0 – повернуто на виховання до батьків; 5 – в інтернатних закладах; 1- ПТУ, 1- благодійна організація. На території громади функціонують 3 прийомних сімей, у яких виховується 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       На профілактичному обліку служби перебуває 25 дітей, що проживають у 9 сім’ях, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, тобто такі, що опинилися в складних життєвих обставинах. Робота з даними сім’ями,  є одним із пріоритетних напрямків діяльності служби у справах дітей. Службою систематично проводяться перевірки даних сімей, з батьками та дітьми проводяться профілактичні бесіди, до батьків застосовуються адміністративні методи впливу, або вирішується питання про позбавлення їх батьківських прав. У випадках, систематичного невиконання батьками своїх обов’язків по вихованню дітей, службою у встановленому порядку, проводиться своєчасне відібрання дітей з небезпечного середовища.

        Зокрема, з метою виявлення зазначених сімей, службою у справах дітей спільно з центром надання соціальних послуг, офіцером громади та інспектором ювенальної превенції відділення поліції № 1 (м.Іршава) Хустського відділу поліції ГУНП України в Закарпатській області  проведено обстеження умов проживання  51 сім»ї. 

         З метою виявлення дітей, які  жебракують, бродяжать, схильні до протиправних дій працівниками служби у справах дітей спільно з працівниками поліції було проведено 47 рейдів-відпрацювань на території  громади (“Діти вулиці”, “Ринок”, “Вокзал”, “Парк”, «Побут»).

Протягом І кварталу 2023 року проводились перевірки розважальних закладів та місць проведення дозвілля (кафе,), а саме:

 -   проведено 18 рейди-відпрацювання на території Іршавського автовокзалу та ринків сіл Іршавської ТГ, під час рейдів порушення не виявлено.

Протягом відповідного періоду організовано та проведено  4 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 18 питання. Подано  9 пректів рішень на рогляд виконавчого комітету Іршавської міської ради. 

Службою у справах дітей проводиться робота щодо усиновлення, так на обліку служби перебувають 3 подружні пари та одна особа, як кандидати в усиновлювачі. Також службою у справах дітей проводиться нагляд за дітьми, які усиновлені, таких дітей на обліку служби налічується 25, протягом поточного року нами перевірено умови утримання та виховання 3 усиновлених дітей.

Службою у справах дітей проводиться правова робота, так нами підготовано 1 позов до Іршавського районного суду про позбавлення батьківських прав відносно 2 батьків. Проятогом відповідного періоду на облік служби взято 1 дитина, яку влаштовано під опіку. Знято з обліку 1 дитина, позбавлену батьківського піклування, причина:  досягнення повноліття.

Робота служби у справах дітей висвітлюється на сайті Іршавської міської ради, нами було подано 15 публікацій.

 

Начальник служби                     Ольга Рендзей