Спеціалісти відділу економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради, у вівторок, 11 квітня, взяли участь у семінарі «Основи роботи з проєктами», який провели  представники програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.

      Захід відкрили заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета та проректор із науково-педагогічної діяльності УжНУ Мирослава Лендєл.

       Програма Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 є надзвичайно цікавою та відкриває нові можливості, зокрема, й для Закарпаття.       В Україні до програми транскордонного співробітництва можуть долучатися представники шести західних областей – Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської. А з Польщі – Підляське, Люблінське, Підкарпатське і частина Мазовецького воєводства. За умовами програми транскордонного співробітництва, 90 % проєкту фінансуються із фондів ЄС, 10% мають внести переможці гранту.

       Як зазначив старший експерт представництва PBU у Львові Василь Хім'як, проєкти в Програмі PL-UA реалізовуватимуться за п’ятьма пріоритетами: довкілля (сприяння адаптації до зміни клімату, стійкість до стихійних лих; доступ до води, каналізування; захист природи, зменшення забруднення), здоров’я (доступ до меддопомоги, паліативна, геріатрична медицина), туризм, співпраця, а також кордони. Конкурс за напрямками «Довкілля», «Здоров’я» стартує вже у травні.

       На зустрічі експерти представництва програми транскордонного співробітництва розповіли про те, які є етапи розробки проєкту, як шукати міжнародних партнерів та на що слід звернути увагу під час підготовки грантової заявки.