Враховуючи виклики сьогодення, публічні бібліотеки Іршавської територіальної громади використовують у своїй діяльності сучасні й різноманітні форми роботи, які завдяки актуальному змісту, творчому та незаангажованому підходу здатні не лише привертати до себе увагу користувачів, мешканців громади, місцеву владу, внутрішньо переміщених осіб, але й мотивувати до соціального, інтелектуального, емоційного, естетичного розвитку.

У період великих випробувань книги залишаються людям вірними друзями, порадниками, помічниками. Бібліотеки, які працюють в нашій громаді, вселяють в наших громадян віру в переможне майбутнє, підіймають дух наших читачів.

Значущою та потрібною є освітня та дозвіллєва діяльність бібліотек. Під час воєнного стану бібліотеки залишаються місцем зустрічі не тільки з книгою, а й з людьми, осередком відпочинку, дозвілля. Незважаючи на те, що сучасна людина, крім книги, має безліч можливостей отримати необхідну інформацію, бібліотеки продовжують бути іформаційними центрами.

До дня народження Лесі Українки в Чорнопотіцькій бібліотеці-філії діяла книжкова виставка «В її імені - барви України». На виставці представлено  твори письменниці з фонду бібліотеки,  матеріаліали та статті з періодики.

24.02.2022... Ця дата назавжди розділила життя українців на «до» та «після». О п'ятій годині ранку російські війська здійснили масовану повітряну атаку по всій території України та почали повномасштабний воєнний наступ. Вже рік, як Україна бореться... Цей рік змінив кожного з нас... Змінив, але не зламав...

До цієї дати у Ільницькій бібліотеці-філії №1 оформлена книжково-ілюстративна виставка «В моїй Україні сьогодні війна».

20 лютого в Україні щорічно відзначають День Пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня вшановуємо пам'ять про тих, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави. Сьогодні, в умовах війни, маємо частіше згадувати доленосні події, які стали символом боротьби за свободу та гідність. День Пам’яті Героїв Небесної Сотні - це жалобний день, але він не про смерть, він якраз про героїчну боротьбу, про самопожертву, про готовність українського суспільства захищати державу!

В Чорнопотіцькій бібліотеці-філії була оформлена тематична поличка «СЛАВА НЕБЕСНІЙ СОТНІ!»

«Ми Єдина країна!». Під такою назвою у Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради діяла книжкова виставка».

Ми в скорботі згадуємо Героїв, які загинули в місті Киїєві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській... Вони загинули за честь, за правду, за свободу, за гідне життя на рідній землі... І більшість з них - молоді і сильні. Ті, що лише починали жити...

Користувачі центральної бібліотеки КЗ «Публічна бібліотека» мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Ми пишаємось вами. Ви справжні герої», яка містить документальні та художні книги сучасних українських авторів про події на Майдані. Сотні історій, сотні людських життів, сотні героїв... Ми іх згадуємо, бо не маємо права їх забути!

Щороку, 21 лютого, світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. З цієї нагоди в Ільницькій бібліотеці-філії №2 оформлена книжкова виставка «Мова - коріння нації».

 

До  Міжнародного дня рідної мови Осійська бібліотека-філія оформила книжкову виставку «Рідна мова - рідне слово».

 6 березня 2023 року в Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради пройшла екскурсія для дошкільнят ЗДО «Ромашка», група  «Чебурашка» (вихователь - Садварі Н.Н., помічник вихователя - Шкіря Г. Ю.). Екскурсію проведено з метою розвитку інтересу дітей до читання, викликати бажання читати, а ще - мотивувати діток стати активними читачами бібліотеки. З веселим настроєм та позитивними емоціями маленькі читачі пообіцяли повернутись за новою порцією знань. 

Вражень у дітей 1-го класу Дешковицької початкової школи (класний керівник Зан Катерина Іванівна), які вперше завітали до Центральної бібліотеки КЗ "Публічна бібліотека" Іршавської міської ради, і справді вистачає. Яскравий книжковий світ здатен не лише навчити, а й здивувати, надихати на нові пригоди, на здійснення мрій. Так, малюки, відвідавши бібліотеку, були враженні розмаїттям книжкових виставок. Бібліотекар ознайомила дітлахів з правилами поведінки з книгою. Багато цікавих, яскравих книг неодмінно подарували дітям купу нових вражень та допомогли потрапити до чарівного світу принцес, фантастичних пригод та мандрів.

23 лютого 2023 року в маленькому гірському селі Климовиця відбувся патріотичний захід: Воїни ЗСУ - наші односельці. З перших днів повномасштабного вторгнення росії наші односельці свідомо пішли захищати територіальну цілісність нашої держави. Деякі з них були присутні на заході. На превеликий жаль війна забрала життя одного із наших захисників - Дмитра Шаленика. Хвилиною мовчання та покладанням квітів на могилу вшанували пам'ять героя. Серед запрошених були: староста Загатянського старостинського округу Ростислав Цільо, директор Климовицької гімназії Віталія Лендел, в.о.директора Іршавського МБК Ірина Олексик , заслужений працівник культури Оксана Сідор , вдова загиблого Олена Шаленик, матері, жінки, кохані та діти наших захисників. Аматори сцени дарували своє мистецтво, демонструючи талант і здібності.

Рядом заходів бібліотеки територіальної громади відзначили 209 річницю від дня народження Тараса Шевченка: -у Великорозтіцькій бібліотеці-філії оформлено книжкову виставку «Його слово житиме в віках».

 -  Климовицька бібліотека-філія разом з клубом с.Климовиця підготували книжкову виставку «Нас єднає Шевченкове слово».

-в Центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека»  було розгорнуто книжкову виставку «У тій хатинці край села». Для експозиції підібрано літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України.

-у Івашковицькій бібліотеці-філії представлено виставку «На струнах Кобзаревої душі» та, разом з клубним працівником, проведено годину поезії.

-у Осійській бібліотеці-філії КЗ «ПублІчна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття».

-у Ільницькій бібліотеці-філії №1 відбулися поетичні читання «Слово Тарасове вічне».

-у Ільницькій бібліотеці-філії №2 оформлено книжкову виставку «У Шевченковій світлиці».

15 березня 2023 року виповнилось 84 роки від дня проголошення Карпатської України. Незважаючи на короткочасне існування Карпатської України, ця подія мала велике історичне значення не лише у житті закарпатських українців, а й усього українського народу. Карпатська Україна - незалежна держава на території Закарпаття, проголошена всенародно обраним соймом (парламентом) у Хусті 15 березня 1939 року.

«Карпатська Україна на шляху державотворення» - під такою назвою в центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» оформлено розгорнуту книжкову виставку. Матеріали ознайомили усіх зацікавлених з історією Карпатської України, з особистостями, що впливали на перебіг подій, про тих, хто віддав життя за волю рідного краю.

Уся історія людства доводить, що поетичне слово йде поруч із людиною. А в день весняного рівнодення, коли світ після зимової сплячки пробуджується від перших подихів весни, коли серце співає, коли на папір лягають найпотаємніші слова, відзначається Всесвітній день поезії.

У центральній бібліотеці КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлено книжкову виставку «Зорепад віршованого слова», яка знайомить з поетичним словом, що бентежить душу, хвилює, збагачує духовно.

До Всесвітнього дня казки в Чорнопотіцькій бібліотеці-філії розгорнуто книжкову виставку «Прекрасний і чарівний світ казок ».

У Ільницькій бібліотеці-філії - №2 КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради оформлена книжково - ілюстративна виставка «Казковими стежинами».

Безмежна сила книги...

Без неї людина сліпа, адже з дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ, що нас оточує, вона розповідає нам історію рідного краю, звичаї, традиції, про пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ!

20 березня 2023 року, якраз у Всесвітній день казки, до центральної бібліотеки КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради завітали учні 4-А класу Іршавського ЗЗСО І-ІІІ ст.№2 зі своїм класним керівником Воробканич Ю.І. та шкільним бібліотекарем Змикало А.І.. Під час екскурсії присутні мали змогу ознайомитись з новими книгами, книжковими виставками, пригадати правила поведінки у бібліотеці та правила поводження з книгою. Школярі не тільки з цікавістю слухали, а ще й жваво ділилися враженнями про свої улюблені книги, активно задавали питання і цікавилися літературними новинками.

Читайте, друзі! На вас чекають відкриття!!!

Анастасія Бобик є активною користувачкою нашої бібліотеки.

Ліпкою з глини вона займається вже майже 5 років. Та, коли до рук Анастасії потрапив повітряний пластилін, зацікавлення переросло в захоплення. «Пластилінове диво руками Анастасії Бобик» - під такою назвою у центральній бібліотеці для дітей КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради проходить виставка поробок з повітряного пластиліну. Запрошуємо всіх бажаючих насолодитись «витворами мистецтв»!

Директор КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради                   Майя БОБИК