Який код території територіальної громади за місцезнаходженням об’єкта оподаткування має зазначатися (заповнення ряд. 7 декларації з плати за землю, заголовна частина додатку 1 та додатку 2 до декларації з податку на майно, ряд. 8 декларації з транспортного податку, ряд. 2 додатку до декларації з туристичного збору,  ряд. 2 додатку до декларації збору за місця для паркування).

У деклараціях зазначається код територіальної громади як органу місцевого самоврядування. Звертаємо увагу, що населений пункт є адміністративно-територіальною одиницею і не є органом місцевого самоврядування (ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

У деклараціях зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано об’єкти оподаткування. Доводимо до відома, що КАТОТТГ – Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року № 3) (далі – Кодифікатор), який запроваджений у деклараціях на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) на виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». 

Структура коду за КАТОТТГ:

Коди регіонів згідно з Кодифікатором:

Код регоіну – UA-21. Назва регіону – Закарпатська область.

Таблиця Кодифікатора складається з кодів та назв об’єктів, які розподілені на п’ять рівнів: 

1. «Перший рівень» – Автономна Республіка Крим, області, міста, що мають спеціальний статус;

2. «Другий рівень» – райони в областях та Автономній Республіці Крим;

3. «Третій рівень» – території територіальних громад в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;

4. «Четвертий рівень» – міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);

5. «Додатковий рівень» – райони в містах (в тому числі, в містах, що мають спеціальний статус);

6. «Категорія об’єкта», де:

«О» – Автономна Республіка Крим, області;

«К» – міста, що мають спеціальний статус;

«Р» – райони в областях та Автономній Республіці Крим;

«Н» – території територіальних громад (назви територіальних громад) в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;

«М» – міста;

«Т» – селища міського типу;

«С» – села;

«Х» – селища;

«В» – райони в містах.

Таблиця Кодифікатора також має колонку «Назва об’єкта». 

У деклараціях має зазначатися код територіальної громади, який міститься у колонці «Третій рівень», при цьому у колонці «Назва об’єкта» значиться потрібна назва територіальної громади, а у колонці «Категорія об’єкта» має значиться «Н» (що означає «територія територіальних громад»).

Наприклад, декларація подається за об’єкти оподаткування, що розташовані на території Оноківської територіальної громади Закарпатської  області. 

Отже, для визначення коду за КАТОТТГ територіальної громади в Кодифікаторі по пошуку у колонці «Назва об’єкта» по назві територіальної громади «Оноківська» визначаємо код цієї територіальної громади, який значиться у колонці «Третій рівень», а саме UA21100110000018765 (при цьому у колонці «Категорія об’єкта» має значиться «Н» - територія територіальних громад).