Щороку, 22 січня, Україна відзначає державне свято - День Соборності (на честь історичної події 1919 року Акту Злуки, як єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Українську Державу). Це свято має велике історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави. Відзначення цього свята особливо в ці непрості часи - це можливість вкотре заявити на весь світ, що українська нація – єдина, а її територія – неподільна!

В п’ятницю, 20 січня, в центрі Іршави до Дня Соборності України відбувся мітинг-реквієм. За участі керівництва Іршавської міської ради, організацій, підприємств та установ громади до пам’ятної стели були покладені квіти в знак вдячності всім борцям за  об’єднання демократичних сил українства, хто словом та ділом намагався відродити Соборну Українську Державу та продовжує виборювати її незалежність і соборність у війні з рф. Хвилиною мовчання вшанували їх світлу пам’ять…

Державний гімн України виконали учасники народних хорів – хору Ветеранів та "Мелодія" Іршавського МБК (керівник – Оксана Сідор). У їх виконанні звучала і музична композиція "Молитва за Україну".

Перед присутніми виступив директор Іршавського історико-краєзнавчого музею·Андрій Світлинець,  який провів короткий історичний екскурс стосовно тих подій, які стали підґрунтям до виникнення злуки двох республік. Після чого, учасниця зразкового музично-драматичного театру «Пролісок» Іршавського МБК Богдана Шпеньович (керівник Василь Філеш) виступила з літературною композицією Олесі Щур «Січневий вітер».

Цьогоріч ми зустрічаємо День Соборності з почуттям глибокого суму й жалоби за нашими співгромадянами, загиблими під час повномасштабного вторгнення російської федерації. Заупокійний молебень в пам’ять всіх убієнних відслужив протоієрей о. Василь Петечук, настоятель греко-католицького храму св.апостолів Петра і Павла м.Іршава.

Ведучим заходу до Дня Соборності України був директор Іршавського МЦПО Юрій Буряс. Насамкінець, за його команди, юнаками на площу було винесено великий державний прапор як символ нескореності та єдності України попри всі негаразди. Щиро віримо, що територіальна цілісність Батьківщини, яку відстоюють життям зараз наші бійці, залишиться і далі непорушною!

Прийміть щирі вітання з нагоди цієї пам’ятної дати та дякуємо тим, хто і зараз захищає територіальну цілісність держави від посягань окупантів. Нашим славним воїнам бажаємо терпіння, наснаги, витримки та Божої опіки, всім нам - мирного неба, сил, оптимізму та Перемоги у війні.

Із Днем Соборності України!

Слава Україні! Героям слава!