Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан пояснив, у чому полягає план країни-агресорки і чому він не спрацює

Намагаючись знищити нашу енергетичну інфраструктуру, щоб змусити капітулювати, росіяни б'ють по розподілу а не генерації. Чому саме так чинять окупанти, пояснив в інтерв'ю ZN.UA виконавчий директор Асоціації міст України (АГУ) Олександр Слобожан, з яким поговорила Інна Ведернікова.

За його словами, треба розуміти, що вивести з ладу енергосистему такої великої країни дуже складно. Виконавчий директор АМУ зазначив, що в інших країнах і за менших критичних ситуацій були більш масштабні наслідки.

 «Основний нюанс у тому, що росіяни спеціально б'ють не по генерації, а по розподілу. Вони знають, що Україна має серйозні можливості поповнення генерації. А ось розподіл — це найболючіша точка. Тому що, як би нам не хотіла допомогти Європа, розподільні вузли мають застаріле радянське обладнання, яке не має аналогів на Заході. Швидко взяти комплектуючі нам справді ніде», – сказав виконавчий директор АМУ.

Щоправда, за його словами, росіяни знову прорахувалися. Тому що, як зазначив Слобожан, рівень підприємств, які відновлюють мережі, є найвищим. Як і людей, які на ходу вигадують різні варіанти виходу із ситуації на кожному конкретному об'єкті. За даними за 10 жовтня, із понад 500 зруйнованих об'єктів критичної інфраструктури оперативно відновили половину.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок російських ударів пошкоджено майже 50% енергетичної інфраструктури України. За оцінками експертів, за повного блекауту країни на відновлення системи може знадобитися від трьох до семи-десяти днів.

 

джерело: https://zn.ua/ukr/UKRAINE/znishchujuchi-nashu-enerhoinfrastrukturu-rf-bje-za-rozpodilom-ale-stvorjujuchi-svij-plan-ahresor-prorakhuvavsja.html