20 листопада в Україні відзначається День спільних дій в інтересах дітей – день прийняття Конвенції ООН про права дитини. А у світі 20 листопада – це День дитини.

Ратифікувавши в 1991 році Конвенцію ООН про права дитини Україна поклала на себе зобов’язання щодо захисту прав дітей і визнала свою відповідальність перед світовим співтовариством щодо забезпечення на своїй території всіх положень цього документа, підтвердила свій курс на підтримку загальнолюдських цінностей та розбудову демократичної держави.

20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Декларацію прав дитини, яка визначила основні життєві потреби дитини, її основні права, право національності та ім’я, право на освіту, заборону дитячої праці, право на гру та розвиток.

Через 20 років, 20 листопада 1989 року, Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята та відкрита для підписання, ратифікації та приєднання Конвенція ООН про права дитини – міжнародний документ, який вперше в історії людства визначив повний спектр прав дитини та правові стандарти в сфері захисту прав дитини. ЇЇ називають «Велика хартія вільностей для дітей», світовою конституцією прав дитини. У Конвенції викладено, які дії та як саме повинна здійснювати держава для забезпечення дотримання прав юних громадян. Конвенція базується на чотирьох основних принципах:

  • першочерговість інтересів дитини;
  • забезпечення повноцінного життя та розвитку;
  • залучення до громадського життя;
  • відсутність дискримінації.

В Україні відзначається День спільних дій в інтересах дітей, як один із шляхів консолідації зусиль усіх громадських, державних та суспільних інституцій, що опікуються проблемами дітей, засобів масової інформації, соціально відповідального бізнесу, а також кожного, хто небайдужий до становища дітей в нашій країні.

Вітаємо з святом! Нехай наші діти якомога довше залишаються дітьми – безтурботними, веселими, радісними! Нехай небо завжди буде мирним, а кожен новий день добрим і цікавим. Батькам побажаємо терпіння, доброти і ніжності. Не забувайте, що саме Ви відповідаєте за щасливе і безпечне дитинство дітлахів!

Нехай дитячі посмішки висвітлюють планету, а кожен із маленьких мешканців України, нашої громади буде здоровим і щасливим!