Проблема правового захисту сім’ї  і дитинства ось уже тривалий час перебуває у центрі уваги міжнародної спільноти. Особливого значення надається забезпеченню прав дітей як частини населення, що внаслідок своєї вразливості, фізичної і розумової незрілості, потребує особливої охорони і піклування з боку батьків і суспільства.

  Найважливіший міжнародно-правовий акт у цій галузі – це Конвенція про права дитини, схвалена на 44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 р. (вона набула чинності для України з 27 вересня 1991р.).

  Головним завданням Конвенції є забезпечення дітей особливим піклуванням та допомогою, надання необхідного захисту, сприяння сім’ї, як основному осередку суспільства, та природному середовищу для зростання і благополуччя всіх її членів і особливо дітей. Конвенція визнає, що дитині для повного та гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння, дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві та вихована в дусі ідеалів, проголошених у статуті ООН, і, особливо, в мирі, гідності, терпимості, свободі, рівності та солідарності.

Основні права дитини, які проголошує Конвенція ООН.

Дитиною вважається людина віком до 18 років

        Якщо тобі не виповнилося 18 років, ти вважаєшся дитиною. Ти ще ростеш, ходиш до школи, одним словом – формуєшся фізично й духовно.

Всі діти є рівними у своїх правах

Усі діти, незалежно від походження, кольору шкіри, національності, статі, мови є рівним у своїх правах.

Невід’ємне  право дитини на життя

Життя кожної дитини є найціннішим не тільки для батьків. Кожна країна має забезпечувати гідне життя та здоровий розвиток дітей – своїх маленьких громадянин.

Кожна  людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя.

Захист дітей від викрадання та продажу

Обов’язки держави полягають у тому, щоб докладати всіх зусиль для попередження викрадення дітей, торгівлі дітьми та їх контрабанди. Діти – не товар, яким можна торгувати.

Кожна дитина може вільно висловлювати власну думку та погляди, до того ж, цим поглядам повинна приділятись увага під час рішення будь яких питань, що торкаються дитини.

Діти мають право на об’єднання

Дитина має право зустрічатись із іншими людьми, вступати до асоціацій, об’єднань, або ж створювати їх.

Всі діти мають право на інформацію

Держава забезпечує доступ дітей до всебічної інформації. Заохочується розповсюдження засобами масової інформації матеріалів, що стосується соціальних, культурних питань розвитку дитини. Держава також запобігає розповсюдженню та впливу шкідливої для дитини інформації.

Діти не повинні стати жертвами насильства

Держава захищає дітей від брутального поводження з боку батьків або інших осіб, жодна дитина не може бути піддана катуванню, знущанню, незаконному арешту або позбавленню волі.

Особлива турбота про дітей-сиріт

Держава повинна забезпечувати захист дитини, яка позбавлена сім’ї, нападаючи відповідну альтернативу сімейному піклуванню.

Особлива турбота про дітей – інвалідів

Дитина – інвалід має право на особливе піклування та умови життя, які забезпечують її гідність та участь у житті суспільства.

Всі діти мають право на медичну допомогу

Діти мають право на медичну допомогу за найвищими стандартами, які реально може забезпечити  держава. Жодна дитина не може бути позбавлена доступу до ефективної охорони здоров’я.

Всі діти мають право на повноцінне харчування

Кожна дитина має право на рівень життя необхідний для її фізичного, розумового, духовного, соціального розвитку, батьки несуть відповідальність за забезпечення необхідного рівня життя дитини. Держава ж створює відповідні умови для реалізації цієї відповідальності.

Всі діти мають право на розвиток талантів

У кожній дитині закладений певний дар. Завдання держави полягає у тому, щоб вчасно помітити талановитих дітей, а й сприяти розвитку їхніх талантів та обдарування.

Усі діти мають право на освіту

Дитина має право на освіту, і обов’язок держави – забезпечити доступну для кожної дитини безкоштовну початкову освіту та заохотити її до отримання середньої освіти.

Усі діти мають право на відпочинок

Діти мають право на відпочинок, дозвілля та участь у культурному та творчому житті.

Захист дітей від наркоманії

Діти мають право на захист від незаконного вживання наркотиків, а також від залучення до виробництва наркотичних речовин та торгівлі ними.

Діти не повинні залучатись до примусової праці

Дитина має право на захист у тих випадках, коли їй доручається робота, яка може нести загрозу її здоров’ю. Держава встановлює мінімальний вік для прийому на роботу і визначає вимоги до умов праці неповнолітніх.

Захист прав неповнолітніх правопорушників

Дитина, яка порушила закон, має право на таке поводження, що сприяє розвиткові в неї почуття власної гідності та зміцнює повагу до прав і свобод людини.

Дітей не можна залучати до бойових дій

Держава повинна вживати всіх можливих заходів, щоб діти не брали участь у військових діях. Жодна дитина віком до 15 років не повинна призиватися на службу до збройних сил. Держава повинна піклуватися про дітей, які постраждали від збройних конфліктів.

Усі діти мають право на міжнародну допомогу

Діти, які з вини дорослих, політиків чи через стихійне лихо ( землетрус, повінь, радіоактивне ураження)  стали біженцями, мають право на отримання міжнародної гуманітарної допомоги, яку надають міжнародні, урядові організації, а також прості люди, яким не байдужа  доля дітей, постраждалих від стихійного лиха чи воєн.