Запровадження воєнного стану в Україні стало величезним викликом для системи надання соціальних послуг сім’ям/особам, які перебувають у складних життєвих обставинах або мають найвищий ризики потрапляння в такі обставини. Власне сутність соціальних послуг полягає в тому, що вони надаються людям, які опинились в біді і не можуть самостійно з цим впоратись.

Події, що відбуваються в нашій країні певною мірою торкаються всіх її громадян. Учасники бойових дій, вимушені переселенці, волонтери, соціальні працівники усі хто заглиблені в переживання, пов’язані з минулими і теперішніми трагічними подіями отримали психологічні травми і потребують зцілення. Не менш болісно переживають кризові ситуації діти. Гостра стадія стресу блокує цілеспрямовану діяльність людини. Дитина не має в своєму життєвому досвіді засобів для подолання цього стану. Вона стає дуже сприйнятливою  до мінімальної допомоги. Ефективною в такому разі є будь-яка підтримка дорослих.

Під час війни кожен з нас виконує свій  обов’язок перед Україною на своєму місці. Соціальні працівники, на яких припало велике навантаження, не вийняток. Зберігати стандартні соціальні послуги, підтримувати сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах – це те, що роблять люди з Великим Серцем.

В Центрі надання соціальних послу Іршавської міської ради фахівці із соціальної роботи надають особам і сім’ям з дітьми комплекс соціальних послуг відповідно до їх потреб з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації нег ативних наслідків даних обставин. У залежності від складності ситуації та завдань, які потрібно вирішувати, є соціальна послуга консультування – спрямована на вихід із життєвих труднощів, адаптації людини (сім’ї) до нових умов, пристосування до обмежень у життєдіяльності, підтримку соціальної незалежності, що передбачають допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем. 

 На обліку в центрі перебуває 13 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах і з них 2 сім’ї  перебувають під соціальним супроводом. З початку 2022 року здійснено 262 візити в сім’ю, де виховується 120 дітей. В даних родинах  здійснено оцінку потреб сім’ї /дитини. В  ході роботи з сім’ями визначені основні проблемні питання родин та  шляхи їх вирішення.

Не припиняється робота з внутрішньо переміщеними особами, які змушені були тимчасово переселитися та територію нашої громади з метою всебічної допомоги в оформленні тих чи інших документів, надання психологічної допомоги та пошуку тимчасового житла.

На сьогодні організація роботи з даними категоріями населення має забезпечувати оперативне прийняття рішень  про надання соціальних послуг, адже кожен день, кожна година може бути вирішальною для життя і здоров’я дитини.

          Тому, якщо Ви або ваші знайомі опинилися в складній життєвій ситуації, звертайтеся до фахівців Центру надання соціальних послуг Іршавської міської ради за адресою: м.Іршава, пл.. Народна,3 каб. 39.