Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Іршавським бюро правової допомоги проведено  правопросвітницький захід  про фізичний та психічний примус

Дата: 08.09.2022 10:26
Кількість переглядів: 528

Фото без опису

08 вересня  Іршавським бюро правової допомоги приміщенні Іршавської ОТГ проведено  правопросвітницький захід  щодо правових норм, які закріплені   ст. 40 КК України. Головний юрист Іршавського бюро правової допомоги Ірина Марущинець   розповіла учасникам заходу про вчинення кримінального протиправного діяння під впливом: фізичного або психічного примусу. Розділ VIII Кримінального кодексу України визначає обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння. Тобто, якщо особа під впливом цих обставин вчинить дію чи бездіяльність, яка містить ознаки кримінального правопорушення, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки ці дії спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства та держави, і тому вони визнаються суспільно корисними або суспільно прийнятними і не є протиправними.

Однією з таких обставин є вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу, що визначено статтею 40 КК України.

Відповідно до частини першої статті 40 КК України не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Розрізняють фізичний і психічний примус.

Фізичний примус (насильство) – це протиправний фізичний вплив на людину (наприклад, застосування фізичної сили, нанесення удару, побоїв, тілесних ушкоджень, введення в організм різноманітних препаратів тощо) з метою примусити її вчинити кримінальне правопорушення(наприклад, не перешкоджати проникненню у сховище, видати чуже майно тощо). Непереборним визнається такий фізичний примус, при якому особа цілком позбавлена можливості керувати своїми діями (бездіяльністю).

Психічний примус – це погроза застосування до особи фізичного насильства або заподіяння матеріальної або моральної шкоди (наприклад, погроза вбити, знищити або пошкодити майно, поширити відомості, що ганьблять особу, тощо) із метою спонукати її вчинити кримінальне правопорушення.

У разі застосування фізичного примусу, який повністю виключає можливість особи діяти на власний розсуд, кримінальна відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам повністю виключається на підставі частини першої статті 40 КК України.

У разі, якщо особа зберігала можливість керувати своїми діями, як визначено частиною другою статті 40 КК України, особа не підлягає такій відповідальності за тих самих умов, що і при крайній необхідності.

Якщо у Вас є питання правового характеру, відповіді на них ви можете отримати зателефонувавши за єдиним безкоштовним номером системи БПД : 0 800 213 103. Отримати вторинну правову допомогу (складення процесуальних документів, представництво інтересів у суді, захист)  можна звернувшись до будь якого Місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро .

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь