Експерти Асоціації міст України спільно з ГО «Всеукраїнська аеро-геодезична асоціація» за сприяння Закарпатського РВ АМУ провели онлайн-семінар  для представників закарпатських ТГ. Його темою стали цифровізація громади та нові можливості управління територіями громади в умовах воєнного часу, йшла мова про прикладне використання геоінформаційних систем (ГІС) в роботі громад.

«Тема вебінару дуже цікава, мова йтиме про те, як нашим громадам перейти на сучасні технології, діджиталізацію процесів та управлінських рішень. Фахівці-практики на прикладах покажуть, як саме застосувати нові технології, які результати можна отримати. Також громади мають повноваження із використання та охорони земель. Щоб ефективно використовувати їх, слід мати певні програми, за допомогою яких ви можете відслідковувати порушення, прострочені договори оренди, здійснювати повний моніторинг земельної діяльності» - зазначила на початку вебінару експертка АМУ із земельних питань та комунального майна Тетяна Медвецька.

Модерувала захід експертка ГО «Всеукраїнська аеро-геодезична асоціація» Юлія Заїченко,  яка також здійснила огляд та аналіз найбільш розповсюджених ГІС. Також експертка  торкнулася питання раціонального використання коштів на придбання ГІС, розглянула вимоги до системи, нюанси роботи ГІС під час дії воєнного стану та конкретні практичні приклади робочої системи ГІС, огляд її функцій і можливостей.

Про алгоритм дій територіальної громади щодо цифровізації ресурсів  розповіла експерт ГО «ВАГА» Оксана Пона, а головний спеціаліст ТОВ  «Подільський земельний центр» Тетяна Григорович ознайомила присутніх представників закарпатських громад із кокретними прикладами отримання надходжень до бюджету шляхом проведення «швидкого» земельного аудиту, а також із економічними наслідками проведення інвентаризації земель.

Закарпатське РВ АМУ