Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Про роботу відділу юридичного забезпечення та кадрової роботи Іршавської міської ради за І півріччя 2022 року

Дата: 22.07.2022 16:29
Кількість переглядів: 507

Правовим забезпеченням діяльності міської ради займається відділ юридичного забезпечення та кадрової роботи (далі - Відділ). На Відділ  покладається організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативно-правових документів в діяльності міської ради, забезпечення правильного застосування законодавства тощо.

Відділ, під час підготовки документів нормативно-правового характеру (рішень, розпоряджень) здійснює юридичну експертизу проектів документів, розробляє пропозиції щодо усунення недоліків у правовому забезпеченні діяльності міської ради та виконавчого комітету, виносить їх на розгляд міського голови.

Основними завданнями та функціями відділу  за звітний період були:

- Правове забезпечення діяльності міської ради, виконавчого комітету міської ради  та виконавчих органів міської ради з  реалізації їх повноважень.

- Захист законних прав та інтересів міської ради, виконавчого комітету міської ради в суді.

- Ведення кадрової документації міської ради, комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» міської ради.

- Робота над розробленням правил благоустрою на території Іршавської міської територіальної громади.

 Претензійно-позовна робота.

Відділом постійно здійснюється представництво інтересів міської ради та її виконавчих органів у судових справах. Наразі, на контролі у відділ знаходиться 20 справ, що розглядаються у рамках цивільного, адміністративного, господарського судочинства. Це і земельні спори,   справи окремого провадження, житлові спори, цивільні позови, що заявлені в межах розгляду кримінальних справ про стягнення збитків завданих кримінальним правопорушенням, позов, в рамках господарського судочинства про стягнення шкоди завданої порушенням природоохоронного законодавства.

Серед їх загальної кількості слід відмітити і наступні, актуальні для міської територіальної громади справи, зокрема:

- Позови Хустської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Іршавської міської ради про стягнення збитків завданих кримінальним правопорушенням та відшкодування витрат. За результатами розгляду двох справ, позови було задоволено на користь Іршавської міської ради у загальній сумі 55 764 грн.

Наразі, на розгляді суду перебуває справа за позовом Хустської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Іршавської міської ради про стягнення завданої шкоди навколишньому природному середовищі. За результатами розгляду справи очікується поповнення міського бюджету на суму 338 175 грн.

Також, Відділом підготовлено – 3 відзиви на позовні заяви, 15 клопотань різного характеру, взято участь у 7 засідання. Наразі, готується позов про стягнення заборгованості з орендної плати за земельну ділянку на загальну суму близько 141 000 грн.

Разом з тим, у співпраці з відділом соціального захисту населення та відділом «Центр надання адміністративних послуг» міської ради Відділ долучався до роботи з внутрішньо переміщеними особами з території де ведеться посилені бойові дії.

Починаючи, майже, з наступного дня війни, до міської територіальної громади почали приїжджати внутрішньо переміщенні особи (ВПО). Відповідно, постало питання щодо здійснення контролю за обліком внутрішньо переміщених осіб, в тому числі осіб, які поселились у приватному секторі та здійснення компенсаційних витрат за тимчасове розміщення ВПО.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 року № 333, із змінами, затверджено Порядок компенсації витрат власникам житлових будинків за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Серед власників житлових будинків виникало багато запитань щодо порядку застосування даної постанови. Відділом постійно надавалась та продовжується надаватись юридична консультація з приводу даного питання.  

Також, з метою забезпечення соціально-побутових потреб внутрішньо переміщених осіб, які звернулись в Іршавську міську раду за допомогою, а також для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань є постійна потреба в гуманітарній допомозі.

Відповідно до діючого законодавства України в умовах воєнного стану, з метою доставки гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ та ВПО, міською радою здійснюється відповідне клопотання до Закарпатської обласної військової адміністрації щодо надання дозволу на перетин кордону із занесенням водія до системи «Шлях». Відділом здійснюється підготовка відповідного пакету документів.

Окрім, основних завдань, які покладені перед Відділом, Відділ долучений до роботи комісії з питань декомунізації та дерусифікації назв площ, вулиць, провулків тощо на території населених пунктів Іршавської міської територіальної громади при виконавчому комітеті Іршавської міської ради.

Також, до повноважень Відділу належить ведення кадрової роботи.

З моменту введення воєнного стану в Україні, постало багато юридичних та кадрових питань щодо застосування тої чи іншої норми законодавства в умовах воєнного стану. Це і е-трудові книжки, прийняття, переведення, звільнення та відпустки в умовах воєнного стану та інше. Відділ, постійно бере участь в онлайн-семінарах, тренігах.

Фото без опису

Начальник відділу                                                       Людмила КУРТИНЕЦЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь