Сьогодні, 21 липня, в  залі Іршавського міського центру позашкільної освіти було проведено навчальний семінар для сімейних лікарів КНП "ІЦПМД" та лікарів міської лікарні на тему: "Організація виявлення туберкульозу в групах ризику, включаючи використання мобільних діагностичних кабінетів" згідно затвердженого проекту "Зменшення ризику епідемії туберкульозу в Закарпатській області". В роботі семінару взяли участь міський голова Віктор  Симканинець та начальник ВООЗКСМС міської ради Єлизавета  Яцканич, які знають важливість даного захворювання і висловили подяку лекторам за проведення семінару для наших лікарів.


    Зі вступним словом виступила головна лікарка КНП "Іршавський центр первинної медичної допомоги" Оксана Булеза. Семінар розпочала медичний директор Центру легеневих хвороб (ЦЛХ) Любов Марковцій, яка у своїй доповіді ознайомила присутніх із захворюваністю та поширеністю туберкульозу, озвучила статистичні та епідеміологічні дані по туберкульозу в регіоні та Україні, наголосила на важливості вчасного виявлення захворювання та лікування. В розповіді Любові Митровцій були розглянуті проблеми виявлення туберкульозу на сучасному етапі в умовах ковіду та воєнного стану, чітко окреслені групи підвищеного ризику захворювання на туберкульоз. Вона розповіла про організацію проведення систематичних скринінгів на туберкульоз серед осіб з груп підвищеного ризику захворювання, перерахувала фактори ризику на туберкульоз, розповіла про активне та пасивне виявлення туберкульозу сімейними лікарями.


   Завідувач лабораторії ЦЛХ Любов  Лазорик розповіла сімейним лікарям, як виявляти хворих на первинному рівні за допомогою молекулярно-генетичного обстеження Gene Xpert, правильність забору та оформлення біоматеріалу.
       Семінар пройшов у дружній та невимушеній атмосфері. Сімейні лікарі мали можливість задавати практичні запитання та отримувати на них фахові відповіді від експертів.
      Організація проведеного семінару завдяки керівному складу ЦЛХ дало змогу удосконалити знання та опанувати нові навички у діагностиці туберкульозу, що дозволить надавати мешканцям територіальних громад, які обслуговує КНП "ІЦПМД", ще на більш професійному рівні.