Одним із основних напрямів роботи відділу економічного розвитку та інвестицій Іршавської міської ради останнім часом було створення інформаційної бази наявних ресурсів (вільних виробничих та складських приміщень) громади для  підприємств, які змушені перенести своє виробництво в безпечні регіони з місця бойових дій.

       В ході проведеної роботи  вже шість підприємств, повністю або частково  перенесли свої виробничі потужності на територію нашої громади. На даний час на території громади здійснюють свою виробничу діяльність такі підприємства, зокрема:

  • ТОВ «Темп-Україна» - переробка вторинної сировини та виготовляння бруківки, каналізаційних люків й інших матеріалів;  
  • ТОВ  «ЗІБРАНО» - виготовлення житлових та не житлових будівель;
  • ТОВ «Віакон Україна» - виготовляння металоконструкцій, які використовують на будівництві;
  • ТОВ «БАСТИОН 61» - виготовлення армійського взуття з натуральної шкіри.

        Ці підприємства, працюючи тут, будуть створювати нові робочі місця та сплачувати  податки. В свою чергу, керівництво громади сприятиме їм на всіх стадіях ведення бізнесу, створюючи комфортні умови для їх функціонування.

        Для ефективної роботи підприємств громади всіх форм власності, розробляються прогнози комплексного економічного і соціального розвитку.  Через вебсайт громади та інші джерела інформації підприємцям доводиться інформація про можливість отримання пільгових кредитів за урядовою програмою «5-7-9» та інші матеріали щодо розвитку підприємництва.

         З метою підтримки суб'єктів підприємництва, агровиробників, створення робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки, Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено програми безповоротних грантів для аграріїв. Програми стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств.

            Було проведено роботу у забезпеченні потреби пального для суб`єктів господарювання, особливо для сільгосптоваровиробників, які здійснюють свою діяльність на території громади.

         Відділом економічного розвитку та інвестицій, розроблено та внесено на розгляд, постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів та регуляторної політики Іршавської міської ради - Проєкт рішення Іршавської міської ради «Про затвердження «Правил благоустрою населених пунктів Іршавської міської територіальної громади». Метою прийняття регуляторного акту є удосконалення порядку здійснення благоустрою та утримання об`єктів благоустрою на території Іршавської міської територіальної громади, відповідно до змін «Про благоустрій населених пунктів».

Здійснюється інформаційно-аналітичне забезпечення інвестиційної політики в громаді, розробляються заходи, спрямовані на залучення іноземних інвестицій для розвитку економічного потенціалу. Так, за останні місяці відділом економічного розвитку та інвестицій  розроблено:

         - Положення про про бюджет громадських ініціатив (громадський бюджет, бюджет участі) Іршавської міської ради. Проєкт рішення буде розглядатися на найближчій сесії міської ради;

        - Проєкт Концепції з розвитку велоінфраструктури на 2022-2032 роки;

        - Тимчасовий проєкт «Створення тактичної велосипедної смуги Іршава-Ільниця».

          Копітка праця передувала поданню анкети-опитувальника на участь у проєкті USAID «ГОВЕРЛА», куди було включено 10 перспективних ідей стосовно розвитку нашої громади у різних сферах.

          За результатами онлайн-участі у форумі місцевої солідарності Польща -Україна було подано заявку на пошук співробітництва між місцевою владою України та Польщі через ініціативу U-LEAD "Мости довіри".

           Відділом систематично подаються матеріали для розміщення на  офіційному веб-сайті Іршавської міської ради та сторінках міської ради в соціальній мережі Фейсбук.

          Упродовж усього часу працівники відділу брали участь у численних онлайн-навчаннях, що дозволяє піднімати фаховий рівень навіть в умовах воєнного стану.