Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Про роботу бібліотек КЗ «Публічна бібліотека» міської ради

Дата: 27.06.2022 12:05
Кількість переглядів: 1947

В умовах російської збройної агресії проти України постало питання актуалізації бібліотечних фондів, що є частиною інформаційних ресурсів України.

КЗ «Публічна бібліотека»  здійснено невідкладні заходи щодо актуалізації фондів публічних бібліотек Іршавської міської ради відповідно до «Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв»язку зі збройною агресією російської федерації проти України».

Першочерговими кроками були: участь КЗ «Публічна бібліотека» у  першому етапі дослідження «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії», яке проводила Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, щодо вивчення стану фондів публічних бібліотек із метою підготовки пропозицій щодо їх актуалізації для Національної ради з відновлення України від наслідків війни; прибрали з відкритого доступу російськомовну літературу певних авторів; працюємо над вилученням книг, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, спотворення історичних подій; призупинили заміни книжок, втрачених (пошкоджених) читачами, книжковою продукцією з Росії, а також прийому подарункових видань (від користувачів, меценатів, друзів бібліотеки і т.п.) – книжок виданих в Росії; виключили із щорічних планів роботи публічних бібліотек заходи, спрямовані на відзначення пам’ятних дат і ювілеїв російських письменників, громадських, культурних та ін.її діячів.

Значна частина пропагандистської літератури була вилучена  з бібліотечних фондів в період декомунізації і попиту серед читачів наразі на російських авторів немає. Бібліотеки забезпечені сучасною українською літературою, адже отримують її безкоштовно від Інституту національної книги.

Зусиллями всіх працівників бібліотеки проводились заходи з метою збереження фондів, їх впорядкування, очищення, розстановки, ремонту книг, підтримання санітарно-гігієнічного стану книгосховищ, ліквідації читацької заборгованості.

У травні поточного року завершено переінвентаризацію бібліотечних фондів в бібліотеках сіл Ільниця-1, Ільниця-2, Івашковиця, Климовиця, Осій, В.Розтока, Ч.Потік, Лоза.

           Бібліотеки  КЗ «Публічна бібліотека» надають послуги своїм відвідувачам, у тому числі  й внутрішньо переміщеним особам.

        Іршавська центральна бібліотека розташована  в центрі міста. Це зручно для переселенців, які не знають міста і для яких  бібліотека є орієнтиром.
          Внутрішньо переміщеним особам надано можливість безкоштовно відсканувати документи, зробити їх ксерокопію, зарядити гаджети,  скористатися комп’ютером, публічним доступом до мережі Інтернет та безкоштовним Wi-Fi. Вільних комп’ютерів є  достатньо. Не всі, рятуючи власне життя, взяли із собою ноутбук, не говорячи вже про комп’ютер. Всім цим можна безкоштовно скористатись в бібліотеці, також отримати комфортне та зручне місце для дистанційної роботи.

Для користування послугами бібліотеки переселенці  отримують  тимчасовий читацький квиток. Для цього переселенцям потрібно мати паспорт та довідку щодо реєстрації у міській раді.

       Працівники бібліотеки навчають  внутрішньо переміщених осіб цифровій освіті, допомагають користуватися порталом Дія та отримувати послуги онлайн.
      Співробітники пропонують не лише провести вільний час у бібліотечному просторі та ознайомитись з найкращими зразками української, світової та краєзнавчої літератури, літературою для дорослих та дітей, але й переглянути фільми, мультфільми, та послухати музику.

    Сьогодні  дитячу бібліотеку відвідує багато дітей, які нещодавно переїхали до міста. Це діти – переселенці зі сходу нашої країни. Бібліотека потурбувалася про те, щоб вони могли користуватися усіма послугами книгозбірні, брати книжки додому, стати учасниками гуртків та читацьких об’єднань, брати участь у різноманітних дозвіллєвих програмах, своїми руками робити цікаві поробки та малювати на заняттях творчих гуртків отримувати консультаційну допомогу.

В умовах воєнного стану бібліотеки  Іршавської ТГ координують свою діяльність із старостами, і виконують роботу, яка зараз найбільш затребувана та актуальна: готують їжу для ТРО і ВСУ, плетуть маскувальні сітки, займаються волонтерською діяльністю, сортуванням одягу та харчових продуктів, товарів гігієни. Бібліотекарі беруть участь у виготовленні на дому продуктів тривалого зберігання(м’ясні та рибні консерви), випічки.

Традиційно в бібліотеках ТГ проводились заходи для різних категорій користувачів, а саме:

  • виставка до Дня вишиванки «Вишнева моя Україна» (бібліотека –філія с.Івашковиця);                         
  • книжкова виставка до 131 річниці від дня народження А.Ерделі « Він приніс на Закарпаття ідеї мистецтва» (бібліотека-філія с.Климовиця);                                    
  • свято вишиванки «А над світом українська вишивка цвіте» (бібліотека –філія с.Климовиця);                                          
  • книжкова виставка до 100-річчя від дня народження І.Чендея «Іван Чендей у колі сучасників» (бібліотека с.Климовиця)                               
  • інформаційна зона «Читати – це круто» оформлена для юних користувачів в бібліотеці-філії с.Ільниця-1.
  • День вишиванки в Ільницькій бібліотеці-філії.

А українська вишиванка- диво,

У ній народу код, його душі.

І кожному в ній зручно і красиво,

Вдягнути ж вишиванку поспіши.

Напередодні Дня Конституції України в бібліотеках міста традиційно оформлюються книжкові виставки-рекомендації, проводяться майстер-класи та пізнавальні ігри.

Щоб ознайомити користувачів бібліотеки  з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, бібліотекарі  КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради провели ряд заходів.

 У  центральній бібліотеці оформлена  і діє книжкова виставка літературних видань  «Держава. Право. Закон».                                     

 Відзначити одне із головних державних свят України бібліотекар дитячої бібліотеки запропонувала маленьким користувачам майстер-клас з виготовлення прапору України. 

Книжково-ілюстративна виставка « Конституція – верховенство права і свободи» оформлена і діє в Ільницькій бібліотеці-філії.

Інформаційну годину «Я Українець, і це моє право - любити землю горду й величаву» проведено з користувачами-дітьми в бібліотеці-філії с.Івашковиця.

Фото без опису

За інформацією в.о.директора КЗ «Публічна бібліотека» Іршавської міської ради                                         Бровді Л.І.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь