30 травня було анонсовано початок конкурсу бізнес-ідей для підтримки малого підприємництва в умовах війни «Роби своє» від Благодійного фонду «МХП – Громаді». Ініціатива передбачає відродження економіки в селах та малих містах України та створення умов для сталого розвитку підприємництва як відповідь на негативні економічні наслідки війни, що мають місце в Україні шляхом надання мікрогрантів. Конкурс розрахований на підприємців-новачків чи тих, які здійснюють свою діяльність не більше, аніж 4 роки та хоче розширити та/або здійснити релокацію або якісно покращити свою бізнес-діяльність. Кожен з переможців може отримати від 50 до 100 тис. грн на реалізацію свого бізнес-плану. Кошти можуть бути спрямовані на закупівлю обладнання, сировини, матеріалів та послуг.

Конкурс бізнес-ідей «РОБИ СВОЄ» має дві опції:

  1. Навчання. Зареєстровані учасники за бажанням матимуть доступ до відеоматеріалів, створених експертами в сфері розвитку малого бізнесу. Це дасть можливість учасникам «прокачати» навички створення бізнес-планів, планування доходів, витрат, бізнес-аналітику та SMM-маркетинг.

        2.Фінансова підтримка. Для отримання гранту  учасник подає заявку, в якій описує мету, цілі бізнесу, опис продукції, планові доходи, витрати, інші показники.

Заявку можна подати за спеціальною формою на сайті. Більше інформації – за цим посиланням 

Розгляд заявок відбуватиметься на регулярній основі не рідше  1 разу  на місяць.

Плануємо підтримати до 50 бізнес-ідей в межах конкурсу «РОБИ СВОЄ».

На проведення конкурсу Фонд «МХП-Громаді» виділяє 3, 5 млн грн.

До відома, конкурс бізнес-ідей «РОБИ СВОЄ» – це органічне продовження конкурсу «Село. Кроки до розвитку», який реалізовувався за підтримки МХП. Нагадаємо, вперше  конкурс бізнес-ініціатив для розвитку дрібного і мікропідприємництва  було запущено 2016 року. Він проводився чотири роки поспіль. За цей час було вкладено в проєкт 11,35 млн грн інвестицій, підтримано 250 проєктів у 8 областях України. Торік конкурс відбувся в межах проєкту «Розвиток села та протидія пандемії COVID-19 через сприяння росту малого та мікропідприємництва», реалізованого Благодійним фондом «МХП – Громаді» у партнерстві з Агенціями регіонального розвитку Вінницької та Черкаської областей. Ініціативу було реалізовано у межах спільного проєкту Уряду Швеції та Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку». Завдяки підтримці західних партнерів “МХП – Громаді” зміг підтримати ще 24 бізнес-ініціативи. Підприємці-переможці зокрема були задіяні в агросекторі, займалися вирощуванням худоби, розвитком зеленого туризму, легкої промисловості, виготовленням продуктів харчування, наданням послуг з ремонту та навчання тощо. За 5 років реалізації цього конкурсу стало очевидним, що підтримка дрібного бізнесу в селах та малих містах – це насамперед внесок у підвищення рівня економічного зростання в громадах, збільшення кількості успішних історій та прикладів підприємництва, яке може розвиватися і дозволить популяризувати самозайнятість населення на місцях, а не еміграцію за кордон у пошуках заробітку.