В умовах війни вкрай важливо, аби механізм держави безперебійно працював. Саме він забезпечує та підтримує оборону України та водночас дає змогу суспільству отримувати життєво важливі функції та послуги, реалізація яких забезпечується, зокрема, органами державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання державного сектору економіки.

У багатьох державних органах постала гостра необхідність у терміновому поповненні кадрових ресурсів

Верховна Рада скасувала конкурсні добори для вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування під час воєнного стану відповідно до прийнятого 24 березня Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану (реєстр. №7153).

Законом, зокрема, передбачається, що у період дії воєнного стану призначення на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій здійснюється керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору.

Особа, яка претендує на відповідну посаду, має подавати:

 лише заяву,

заповнену особову карту встановленого зразка

документи, що підтверджують наявність освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства.

Подання декларації та документу про підтвердження рівня володіння державною мовою, а також проведення спеціальної перевірки, передбаченої законами України «Про запобігання корупції» та «Про очищення влади», відтерміновується до припинення чи скасування воєнного стану.