З перших днів війни в Іршавській міській територіальній громаді розгорнули мережу пунктів прийому гуманітарної допомоги від населення. Жителі міста та старостинських округів, отямившись від першої хвилі шоку, одразу розпочали збір найнеобхіднішого, як для потреб армії так і для вимушених переселенців, інформація про яких почала з’являтися під вечір першого ж дня вторгнення.

Попри стрімкий розвиток подій, вдалося налагодити чітку співпрацю з волонтерськими організаціями та охочими допомогти. Наразі функціонує 10 центрів прийому допомоги.

Ось деякі з них:

Іршава, вул. Білецька, 14 – «Червоний хрест». В пріоритеті цього пункту, збір продуктів харчування та речей для внутрішніх переселенців. Особливі потреби: консервація, закрутки, подушки та теплі ковдри. Також, тут надають безкоштовне харчування для евакуйованих.

Іршава, вул. Гагаріна, 9 – «Кінотеатр». Звідси вже відправили дві вантажівки продуктів та необхідних речей для потреб військових. Координатори закликають не приносити продукти, які швидко псуються та одяг. Натомість є потреба у спальниках, подушках, ковдрах та матрацах – все зібране надсилатимуть на передову.

Брід, вул. Центральна, 75. Відправлено два вантажні мікроавтобуси зібраної допомоги: харчі, медикаменти, теплі речі, подушки і ковдри. Наразі збирають дитячі речі та формують ще одну партію, адресовану на передову. Туди ж надіслали й сплетені маскувальні сітки. Додаткова координація відбувається через групи у соцмережах.

Ільниця, вул. Гагаріна, 24. Наразі тут комплектують чергову допомогу для бійців 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Одяг, як зазначають координатори, приносити непотрібно, як і продуктів, які швидко псуються.

Чорний Потік, 153. Жителі цього та сусідніх сіл активно допомагають зі збором гуманітарних вантажів. Окрім традиційних теплих речей та одягу, приносять домашню консервацію тривалого зберігання. Уже відправлено 7 вантажних мікроавтобусів: 4 з сільської ради та 3 – зібрані з тамтешніх шкіл.

Осій, вул. Шевченка, 47. Місцеві продовжують збір необхідних речей для військових. Акцентували увагу на адресній допомозі 128-й окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді. Відправлятимуть термобілизну, спальні мішки, каремати та продукти харчування. Зокрема консерви, які можна відкривати без зайвих інструментів (конкретне прохання військових) та супи швидкого приготування. Також затребувані розчинна кава, пакетований чай та солодощі. Цигарки й запальнички теж надзвичайно потрібні.

Координація пунктів гуманітарної допомоги ведеться зусиллями міської ради.